Vychází reedice desek projektu Equirhodont Jiřího "BigBosse" Valtera. Doprovodí knihu "Kärgeräs: Ztracený národ"

14.05.2022 15:58 - Jiří V. Matýsek | foto: Archiv kapely Root

Frontman legendárních Root Jiří "BigBoss" Valter sice nedávno ze zdravotních důvodů ukončil svou koncertní kariéru, i tak lze rok 2022 pro fanoušky tohoto muzikanta považovat za pozitivní. V únoru vyšel pod názvem "Pentagrammaton" sběratelský box všech jeho sólových CD, na který už brzy naváže specialita, která je částečně z mimohudebního soudku. Vyjde totiž kniha "Kärgeräs: Ztracený národ", kterou doplní nová vydání obou alb velmi respektovaného metalového projektu Equirhodont.

"Kärgeräs" je ikonická fantasy sága, které se Jiří Valter věnuje již od 90. let. Prostupuje jak zpěvákovou sólovou prací, tak i kariérou jeho kapely Root. Stejnojmenné album z roku1996 patří k výrazným počinům domácího metalu, totéž platí o dvou studiovkách projektu Equirhodont.

"BigBoss v knize především rozpracoval lyrický rámec alba 'Kärgeräs' z roku 1996. Velmi zajímavá je ale i druhá část s názvem 'Legenda Nizostratio'. Věřím, že kniha 'Kärgeräs: Ztracený národ' potěší všechny autorovy fanoušky, kteří mají chuť jít více do hloubky. Stejně tak ji ale můžu obecně doporučit i čtenářům knižní fantastiky. Jedná se o beletrii," doplňuje Ondřej Šmejkal z nakladatelství MetalGate.

Publikaci doplní i dvojice CD: debutové album "Equirhodont Grandiose Magus" vyšlo v roce 2003, jeho následovník "Black Crystal" dorazil hned o rok později. Hudebně se jedná o epický a progresivní dark metal s velmi výraznou sólovou kytarou Ashoka, mimo jiné dnešního kytaristy britských Cradle Of Filth. Obě díla si získala značnou pozornost fanoušků a pozitivních slov ze strany kritiky. Celý komplet vychází v květnu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY