The Hu vyměnili v "I'm Mongol" bujné oře za čtyřkolky

15.05.2022 13:11 - Jiří V. Matýsek | foto: Better Noise Music

Mongolská formace The Hu si svým mixem tradičních nástrojů, hrdelního zpěvu a rockové rytmiky získala nejednoho rockového a metalového fanouška. Zasloužený úspěch sklidilo album "The Gereg", ale i koncerty. Kapela u nás hrála dvakrát, na festivalu Rock for People a později hladce vyprodala Lucerna Music Bar v Praze. Repertoár však zůstával stále docela omezený a nakonec to trvalo v podstatě tři roky, než jsme dočkali novinky. Tou je skladba "I'm Mongol", která se objeví na soundtracku k filmu "The Retaliators".

"I'm Mongol" nijak nevybočuje z dříve nastavených mantinelů. Opět je to na první dobrou chytlavá halekačka s refrénem jako stvořeným pro sborové zapojení publika. O atmosféru se starají ony typické dvoustrunné housle, tempo udává riffující kytara a šamansky-rockové bicí. Recept starý, známý, ale v podstatě svěží.

K písni vznikl i videoklip, který napřed sleduje členy skupiny, jak jedou pouští na čtyřkolkách (moderní to upgrade mongolských koní), načež svorně dorazí na místo vyznačené dvěma kameny a odehrají píseň. Svižný střih a nečekané barevné filtry poněkud povyšují jinak tradiční pojetí videa, jako celek to funguje velice dobře. Věřme, že je "The Mongol" prvním náznakem nového alba. Už je nejvyšší čas.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY