Novinky Petra Jandy a Evy Burešové alespoň trochu rozhýbaly jinak strnulý albový žebříček

06.05.2022 08:00 - Josef Martínek | foto: Supraphon

V českých rádiích se díky nejhranějšímu singlu "Thunder" od tria producentů nadále tančí. Neměnné zůstává i složení stupňů vítězů albové hitparády - medaile si znovu rozdělila obvyklá sestava Calin, Viktor Sheen a Yzomandias. Do top desítky zasáhly dvě novinky, o které se postarali Petr Janda a Eva Burešová.
Gabry Ponte, Lum!x & Prezioso - Thunder
© Warner Music
RÁDIA - Po docela divokých týdnech, během nichž se vítězové střídali jako na běžícím pásu, se český rádiový žebříček trochu uklidnil. Minulé prvenství obhájili producenti Gabry Ponte, Lum!x a Prezioso se společným hitem "Thunder", který celkově triumfuje už potřetí.

Na dvojku si o jeden stupínek polepšil Miro Žbirka se svým synem Davidem a písničkou "Nejsi sám", která před pár týdny vystoupala až na samotný vrchol. Co se loni zesnulého slovenského hitmakera týče, fanouškům určitě neunikla nedávná pocta na vyhlášení Cen Anděl, kterou mu složili Michal Malátný a Katarína Knechtová. Především je však za rohem vydání jeho rozlučkového alba "Posledné veci" - to si už nyní můžete předobjednat na shopu musicserveru.

Také bronzová příčka patří nedávným šampionům - Elton John a Dua Lipa vyhráli s "Cold Heart", přesněji remixem od PNAU, celkově dvakrát, na stupních vítězů se nyní ocitli dokonce už pošesté.

Na čtyřku postoupil britský písničkář Tom Gregory, který měl svoji tvorbu letos představit naživo v Praze - jeho květnový koncert v Paláci Akropolis byl však nakonec zrušen. Třeba se ale díky aktuálnímu úspěchu songu "Footprints" Gregoryho vystoupení v blízké době přece jen dočkáme.

V top desítce stojí za pozornost také číslo osm, na které z minulé dvanáctky poskočili finští The Rasmus. U nás velmi oblíbená kapela bude se singlem "Jezebel" příští týden usilovat o úspěch v Eurovizi, podobně jako reprezentanti České republiky We Are Domi.

Domácí scénu vedle Žbirky mezi elitou zastupují ještě Mirai a Chinaski - tedy dlouhodobě naprosté jistoty rádiových playlistů. První jmenovaní si jakožto čerství držitelé Anděla za skupinu roku zapsali s "Vedle tebe usínám" devítku, hned za nimi následují jejich zkušenější kolegové s písní "Dvě srdce vejpůl".

Výčet novinek je tentokrát chudý, do první stovky zasáhly jen dvě, obě navíc najdeme až na úplném chvostu pořadí. Rockeři John Wolfhooker z devadesáté sedmé pozice vzpomínají na rok "1999", stou příčku obsadili David Guetta, Becky Hill a Ella Henderson díky "Crazy What Love Can Do".

Top 10 ČR - rádia:
  1. Gabry Ponte, Lum!x & Prezioso - Thunder
  2. Miro Žbirka feat. David Žbirka - Nejsi sám
  3. Elton John feat. Dua Lipa - Cold Heart (PNAU remix)
  4. Tom Gregory - Footprints
  5. Ed Sheeran - Overpass Graffiti
  6. Adele - Oh My God
  7. Conan Gray - Telepath
  8. The Rasmus - Jezebel
  9. Mirai - Vedle tebe usínám
  10. Chinaski - Dvě srdce vejpůl


Calin - POPSTAR
© Mike Roft Records
ALBA - Dominance Calina začíná připomínat nedávné triumfální tažení Viktora Sheena, který dokázal s albem "Příběhy a sny", po vzoru svých předešlých desek, zabrat vedoucí postavení na několik měsíců. Jeho následovník nyní s titulem "POPSTAR" (cédéčko si můžete koupit na shopu musicserveru) přidává už sedmý vavřín po sobě, navíc stále kraluje také žebříčku digitálních singlů se songem "Hannah Montana".

Ani na dalších dvou příčkách se nic nezměnilo - zůstali na nich již zmíněný Sheen a také Yzomandias, další z neochvějných jistot hitparády posledních několika let. Mixtape "J.EDEN E-GEN" pobývá na předních místech již devět kol, z toho sedmkrát se probil do top trojky, což z něj v tomto ohledu činí jeden z rapperových nejúspěšnějších počinů.

Top desítka se dočkala alespoň dvou novinek z jiného než rapového žánru, které ji trochu zpestřují. Pomyslnou bramborovou medaili si odnáší Petr Janda, který 2. května oslavil osmdesátiny. Album s výmluvným názvem "Asi se mi nebude chtít" není žádným výběrem dávno ohraných písní, ale plnohodnotnou sólovou novinkou neúnavného hlasu skupiny Olympic. "Je to určité bilancování, ohlížení a vzpomínání, ale rozhodně nikoli odcházení, neboť zpěvák, kytarista, skladatel etc. má energie na rozdávání," shrnuje vydavatel. Zájemci o CD či vinyl mohou zavítat na shop musicserveru.

Na šestku se prokousala Eva Burešová, úřadující bronzová slavice. Pokud by její příznivci zajásali, že interpretka po mnoha seriálových rolích a dalších aktivitách konečně nahrála desku s vlastními písněmi, pak je třeba jejich nadšení zchladit: jde totiž o přehlídku coververzí, sesbíranou ze seriálu "Zoo", v němž hraje. Cédéčko si můžete koupit na shopu musicserveru.

Po vyhlášení Cen Anděl si významně polepšil David Stypka - album roku podle mínění České hudební akademie "Dýchej" stoupá z osmdesáté deváté na jednatřicátou pozici. Jelikož se okřídlené sošky udělovaly až v závěru sledovaného období, mohla by zpěvákova třetí studiovka s kapelou Bandjeez příště zamířit ještě výše.

Třetí a poslední novinka se ukrývá na šedesáté osmé řádce. Obstaral ji Udo Dirkschneider, stálice německé metalové scény. Na výběru "My Way" zpívá předělávky skladeb, které ho zásadně ovlivnily. Nezvykle mezi nimi nechybí text v němčině, konkrétně "Kein Zurück" od Wolfsheim.

Top 10 - alba:
  1. Calin - POPSTAR
  2. Viktor Sheen - Příběhy a sny
  3. Yzomandias - J.EDEN E-GEN
  4. N Petr Janda - Asi se mi nebude chtít
  5. Viktor Sheen - Černobílej svět
  6. N Eva Burešová - Zoo (Písně ze seriálu)
  7. Viktor Sheen - Barvy
  8. Machine Gun Kelly - mainstream sellout
  9. Olivia Rodrigo - Sour
  10. Dua Lipa - Future Nostalgia

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 17. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY