J.A.R. dali v Lucerna Music Baru sbohem "Eskalaci dobra"

22.04.2022 14:23 - Hana Bukáčková | foto: Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz

Klasika, která neomrzí, záruka kvalitní zábavy a hudebního zážitku, povolený doping. To je kapela J.A.R., která na dva večery zavítala do Lucerna Music Baru. Zde muzikanti naposled před vydáním nového alba přehráli starý, ale stále skvělý koncertní setlist.

Live: J.A.R.

místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 19. dubna 2022
setlist: Zlejch starejch dědků je plnej svět, Ještě se připlazíš, Pap Muziek, Metamegamastítko, Brutek Modelář, Hlídá nás satelit, Je to nejistý, Superpéro, Zhublas, O lidech řekla Míša, Žárlíme na Romana, Jsem pohodlný, Potomek Prahy, Stability, Když ti před Moskvou dojde pervitin, Už mizí pryč je … Hanka, Bulhaři, Ťotiťo, Sentimentu záchvat
Fotografie pocházejí z podzimního koncertu.

J.A.R., Lucerna Music Bar, Praha, 15.11.2021
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Jak už bylo naznačeno, J.A.R. chystají na podzim po pěti letech od vydání "Eskalace dobra" (konečně!) novou desku. Bude se jmenovat opět originálně "Jezus Kristus Neexistus". O podobné svérázné, krásné slovní hříčky u nich není nouze, najdeme je jak v textech, tak třeba v merchi. Ten mě baví svojí originalitou, viz třeba megarozměrné kalhotky s nápisem "Zhublas".

Když už jsme u toho spodního prádla, během třetí písničky úterního vystoupení přilétla na pódium na Dana Bártu podprsenka, se kterou se pak mazlil a dával si ji všelijak na hlavu. Různá lascivní gesta a mluva k nim zkrátka patří. To nás na nich baví. Svojí energií mohou strčit do kapsy mnohé o generaci mladší hudebníky. Aby toho nebylo málo, například Dan se vyžívá ve hře na imaginární nástroje, jako je basa či bicí.

J.A.R., Lucerna Music Bar, Praha, 15.11.2021
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Ten večer se nesl ve znamení konce jedné éry. Pravidelně jsem na J.A.R. začala chodit asi před dvěma třemi lety a za tu dobu mě neskutečně chytli. Ale vše se jednou ohraje, okouká, proto nejen já uvítám příval něčeho nového. V playslistu jsem se toho nedočkala, pánové písně jen lehce promíchali a předvedli víceméně známý set. Asi chtějí fanoušky napínat a novinky představí až během léta. Však "Pap Muziek" hrají, jak sami přiznávají, už čtvrt století.

Byla v tom i ironie nechtěného. Éru, která s sebou nesla "Eskalaci dobra", zakončovali v době, kdy jde svět do kopru (covid, válka, ...) a společnost je nakloněna spíš k opačnému protipólu. Na válku narážel žluto-modrý vizuál s podtitulem "Nejsme žádnej podcast!" i žluté tričko Michaela V., které si oblékl ve druhé polovině večera. Nápis "Hitler revival" a podobizna Putina zkříženého s Hitlerem byly jasným vzkazem. U stánku s merchem jste si navíc mohli nechat vyrobit tričko s originálním potiskem na počkání.

J.A.R., Lucerna Music Bar, Praha, 15.11.2021
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Tahle parta vyniká taky tím, že nemá jednoho frontmana, ale rovnou tři a k nim šedou eminenci českého funku Romana Holého. Song "Brutek Modelář" s pasáží "Já jsem superhero" je toho důkazem. Zde se každý z trojice předhání a ukazuje, kdo z nich je lepší. Otu nazvali pomyslnou Tinou Turner českého rapu. Michael V. číší sebevědomím a uvolněním, zejména při tanečních kreacích. Z jeho úst padla i hláška večera: "Kdo netočil porno, jako kdyby nebyl."

Přídavek "Hanka" (díky bohu za to jméno, kdy si ho můžu hrdě zazpívat, kam se hrabou "Holky z naší školky", že...) ohlásili vtipně lidovkou "Už troubějí (na horách jeleni)". A že jeleni, aspoň ty jaří, troubějí stále. Pošlete prosím Putina na jejich koncert. Nakazí se dobrou náladu a pozitivismem a nějakou válku pošle na chuj.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY