Pražský výběr styl měnit nemusí. Lucerna Music Bar si dokonale podmanil

14.04.2022 08:07 - Jiří V. Matýsek | foto: Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz

Pražský výběr je legenda a rocková instituce. Tečka. Zásadní kapela, která už by mohla řemeslo pověsit na hřebík, ale stejně se příležitostně vrací na pódia. Většinou ta velká, často festivalová. Vidět tuhle partu v klubu je tak velmi vzácná příležitost. Ujít si ji nenechal vyprodaný Lucerna Music Bar v Praze.

Live: Pražský výběr

místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 12. dubna 2022
setlist: Aeroplán, Pražákům je hej, Na Václavském Václaváku, Snaživec, S.O.S., Smolař, Jó, já se mám, Člověk bez talentu, Nekonečnej mejdan, Proč jen já, Tatrman, Sólo - bicí, Tož vem to ďas, Hrabě X, Zubatá, Reminiscence, Přídavek: Chvastoun
Fotogalerie

Pražský výběr, Lucerna Music Bar, Praha, 12.4.2022
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Být rockovou institucí, zvláště když jste poslední album vydali před čtvrtstoletím, má i svá úskalí. Může se totiž snadno stát, že koncerty začnete hrát proto, aby se hrály, tedy bez vnitřního zaujetí, radosti z hraní a prožitku. Jen z podstaty. Těch příkladů, domácích i zahraničních, bychom v hudební historii našli celou řadu. A nebudu zastírat, že mi v mysli hlodaly obavy, aby to s vystoupením Pražského výběru v Lucerna Music Baru nebylo podobně. Nemohl jsem se mýlit více!

Tenhle večer byl hned v několika ohledech speciální: Pražský výběr obvykle hraje na podstatně větších pódiích, než je to kulaté v Lucerna Music Baru. Neobvykle blízký kontakt kapely s publikem se tak už od prvních sekund postaral o skvělou atmosféru. Speciálním přídavkem byla i tombola a vcelku organicky zapojené karaoke, kdy si vybrané skladby zazpívali odvážlivci z publika - a nutno říct, že překvapivě skvěle. Klobouk dolů.

A poklona a uznalé pokývání hlavou patří ale hlavně samotné kapele. Sestava Kocáb-Pavlíček-Čok-Kryšpín-Hrubeš (posílena o DJ Roxtara, který některým skladbám dodal velmi funkční elektronický podtón), postavila setlist očekávatelně na velkých hitech ze svých tří desek - a singlu, abychom neopomněli "Jó, já se mám". Ty písničky prostě ani trochu nezestárly, Pořád je v nich to napětí mezi muzikantskou virtuozitou a novovlnným šílenstvím, naživo kořeněné doslova metalovou tvrdostí a taky až nečekanou silou.

Pražský výběr, Lucerna Music Bar, Praha, 12.4.2022
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Tohle má k hraní z podstaty na kilometry daleko. Pánové se viditelně ohromně bavili a nakonec vystřihli dvouhodinový set plný obdivuhodné energie. A politická prohlášení, zvláště když má Michael Kocáb munici, už tak nějak patří k věci. Tenhle večer měla ale hlavní slovo hudba. Hudba nadčasová, i po letech plná nápadů, hudba s názorem i výrazným ksichtem, k němuž bezpochyby patří i figura starce Ropotáma. I na něj v patřičných momentech došlo.

Některá vystoupení jsou v malých prostorech, ale sílu mají obrovskou. "Proč jen já měnit styl stále mám?" ptá se kapela v jedné ze svých slavných skladeb. Pražský výběr nic měnit nemusí. Obdivuhodně se drží svého hudebního kopyta už dlouhé roky - a skvěle mu to funguje. Vyprodaný Lucerna Music Bar doslova vybuchoval energií a nadšením. Tohle byl vážně velký koncert.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY