Nils Frahm vydá své rané nahrávky a přijede do Prahy

10.04.2022 18:14 - Dan Hájek | foto: Leiter

Nils Frahm rekapituloval již loni. Tehdy vydal kolekci "Old Friends New Friends", na které představil dříve nevydaný materiál. Krom příprav tradiční oslavy klavírní hudby Piano Day nyní ohlašuje další releasy. Těmi budou alba, která vyšla zcela na počátku jeho kariéry. V současnosti vesměs nejsou dostupná, a to ani na digitálních platformách, několik jich dokonce doposud nevyšlo ani fyzicky.

Jedná se o souborný hudební inventář z časového rozpětí roků 2005 až 2008, kdy Frahm vydal debut "Streichelfisch". "Electric Piano" a "My First EP" ve své době vyšly jen coby download, zmíněné EP pak vyjde v rozšířené edici a nabídne navíc kompozice, jež zatím neobsáhla žádná z dřívějších nahrávek. Celý komplet nově ponese název "Durton" a tracklist je následující: Now Fast Be Slow, Neuse, Durton, My Childhood Was Short, But Nice, Vacu Um, Rarely Happens, Last Call, Tango TNT, Personal Lift. Ukázku v podobě skladby "Halm" poslouchejte níže.

"Durton" je taktéž jméno prvního Nilsova nahrávacího studia v Berlíně. Vychází z němčiny - dur ton je označením pro nepraktický koncept hlavní noty. "Now Fast Be Slow" taktéž nabídne autorovu zcela první a ojedinělou vokální improvizaci, většinu skladeb si sám produkoval.

Osobně přiznává, že si dříve nevedl příliš přesnou evidenci, co s kým a jak natočil. Co se týče "Electric Piano", vzpomíná, že tato deska vznikla rychle, s výsledkem ale v té době nebyl příliš spokojený. Vše se změnilo až s odstupem času. "Teď jsem ji znovu objevil a jsem vděčný, že to všechno existuje, protože to opravdu zní jako někdo jiný, koho už nikdy nemůžu vrátit zpět. Jsem taky rád, že teď hraju jinak, ale když slyším tuhle svou podobu, jsem až sentimentální," svěřuje se.

Reedice "Durton", "Streichelfisch" a "Electric Piano" vyjdou v pátek 22. dubna na Nilsově labelu Leiter. Fyzické varianty budou k dispozici jak na CD, tak na vinylu s nově vytvořenými přebaly. Nils Frahm poté vyjede na turné. V červnu jej odstartuje v Austrálii, pražská zastávka je zařazena téměř na jeho konec, přesně na čtvrtek 24. listopadu do pražského Fora Karlín, kde muzikant zahraje v rámci festivalu Struny podzimu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY