Recept Scorpions zůstává i na "Rock Believer" stále stejný

21.03.2022 00:00 - Ondřej Hricko | foto: Scorpions

O málokteré kapele můžeme s takovou jistotou říct, že se jedná o rockovou legendu. Němečtí Scorpions za svou kariéru dobyli prakticky vše. Přesto tu - po mnohých zkazkách o definitivním konci - máme další desku se všeříkajícím názvem "Rock Believer" a navíc poprvé s bubeníkem Motörhead Mikkeym Deem.
8/10

Scorpions - Rock Believer

Skladby: Gas In The Tank, Roots In My Boots, Knock 'em Dead, Rock Believer, Shining Of Your Soul, Seventh Sun, Hot And Cold, When I Lay My Bones To Rest, Peacemaker, Call Of The Wild, When You Know (Where You Come From)
Vydáno: 25.2.2022
Celkový čas: 44:29
Vydavatel: Vertigo
U hesla Scorpions by ve slovníku mohlo být rovnítko ke dlouhověkosti. V letošním roce uplyne půlstoletí od vydání debutu této skupiny "Lonesome Crow", a přestože jsme mnohokrát slyšeli, že přichází její konec, nikdy k němu doopravdy nedošlo. Nicméně v nové album už věřil jen málokdo. To poslední "Return to Forever" vyšlo před sedmi lety a mělo celý kruh uzavřít. Inu, nestalo se, a na pultech je devatenáctá řadovka "Rock Believer".

Otevírá ji hardrocková palba "Gas In The Tank", která avizuje, že současní Scorpions mají blíže ke hřmotu AC/DC než ke svým osmdesátkovým slaďákům. Klaus Maine má sice trochu unavenější hlas, ale barva ani charisma se z něj rozhodně nevytratily. Rudolf Schenker i služebně o něco mladší Matthias Jabs riffují jako o život a celé je to obdivuhodně živelné a radostně hravé. Skutečnost, že oběma zakládajícím členům je třiasedmdesát, si asi ani jeden z nich nepřipouští.

Tempo neopadne ani s dalšími skladbami "Roots In My Boots" a "Knock 'em Dead", které nabídnou precizní hard rock se hřmotnými refrény plnými nostalgie i víry v rock 'n' roll. Ke Scorpions ale neodmyslitelně patří i balady a ani novinka na ně nezapomněla. Kromě titulní singlovky "Rock Believer" nabídne velice povedenou "When You Know (Where You Come From)". Pravděpodobnost, že na koncertech budou během ní zapalovače a smartphony v pozoru, se blíží jistotě. Tohle napsal Rudolf Schenker moc pěkně.

Sám je ostatně většinovým autorem hudby a stojí i za lehce odlišnou "When I Lay My Bones to Rest" okořeněnou o prvky psychobilly. Jedním kouskem přispěl i druhý kytarista Jabs. Jeho "Hot And Cold" je ale snad příliš triviální a oproti zbytku kolekce jí chybí vícero vrstev.

"Rock Believer" je především oslavou zvuku Scorpions se vší jeho pompou a barvitostí. A taky oslavou rock 'n' rollu a fanoušků. Kapela se tu ale neprezentuje jako upadající hvězda mířící do odkládaného důchodu, ale jako stále autorsky plodná a energií přeplněná supernova. Navíc Mikkey Dee za bicími své spoluhráče sympaticky nakopl k ještě svižnějšímu tempu. A my se už jen můžeme těšit, jak si nové a samozřejmě i staré fláky poslechneme 26. května v pražské O2 areně naživo.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY