Meditace ve stínu andělů

04.06.2003 05:00 - Zuzana Macháčková | foto: facebook interpreta

Nora Grundová a Darek Král, kteří tvoří projekt Maya, se určitě nechtějí řadit k mainstreamu. Jejich deska "Stín andělů" obsahuje orchestrální skladby určené k relaxaci a meditaci. V hudbě se projevují exotické prvky a Nora zpívá dokonce i v arabštině nebo čínštině.
7/10

Maya - Stín andělů

Skladby: Zvuky Requiem, Mávnutí křídel, Element, Průhledná, Obelisk, Jsem černý květ, Echo, Rytmus kovu, Hedvábná cesta, Oceania, Tonatiuh, Maska ráda Peking, Její piano, Allegro, Orchidea, Stín andělů, Bez dechu, Svítá, Stín andělů (PuzzleMix)
Celkový čas: 62:08
Vydavatel: B&M Music
Česká hudební scéna nyní začíná překypovat mladými sólisty, popřípadě sólistkami, kteří se snaží napodobit své uspěšnější zahraniční konkurenty. Desky, které vydávají, většinou nedopadají moc dobře, výsledkem bývá směska nicneříkajícího popu a dance. Tohle však není případ zpěvačky Nory Grundové, která společně s Darekem Králem tvoří projekt Maya. Jejich deska "Stín andělů" se řadí spíše do chilloutu a meditační hudby.

V českých rádiích jste mohli zaslechnout singl "Průhledná". Trochu se liší od ostatních skladeb na desce, při poslechu můžete být i překvapeni, co všechno nahrávka skrývá. Když jsme u písničky "Průhledná", rovnou přejdu k textům. Většinu jich napsal Adam Suchý, ale samotná zpěvačka se také přičinila. Spolupracovala právě na skladbě "Průhledná", napsala čínský text v písni "Maska ráda Peking" a arabská slova v úvodní skladbě "Zvuky Requiem". To již svědčí o tom, že na desce se projevují exotické prvky a Maya má pravděpodobně v oblibě Japonsko, stačí se zaposlouchat do skladeb "Jsem černý květ", "Hedvábná cesta" nebo "Maska ráda Peking".

Autorem hudby je Darek Král, na albu "Stín andělů" se podílí i Královský syntetický orchestr... Při poslechu mi připadlo, že mnoho instrumentálních skladeb zní jako filmová hudba. Úvodní "Zvuky Requiem" jsou asi nejdramatičtější skladbou na desce, ozývají se tu chrámové varhany. Nahrávka je velmi vyrovnaná, mezi zpívanými skladbami jsou vhodně rozmístěny instrumentální s tím, že ty zpívané mají většinou romantický text. Nora má příjemný hlas, který dobře zapadá do hudby tohoto typu. Celou nahrávku uzavírá "Stín andělů" v trochu jiné verzi.

Abych to nějak shrnula, Maye se podařilo nahrát kvalitní chilloutovou desku, u které se dá u skladeb meditovat a odpočívat. Vzhledem k tomu, že takových desek vyjde v Česku dost málo, může se stát Maya úspěšnou kapelou nebo ještě lépe českým Mikem Oldfieldem.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY