Tool dávají v "Opiate²" novou tvář skladbě z debutového EP

04.03.2022 14:56 - Jiří V. Matýsek | foto: Archiv skupiny Tool

V táboře kultovních Tool bylo nedávno zase trochu rušno, bohužel ne v úplně pozitivním duchu. Kapela totiž ohlásila poněkud předraženou edici svého zatím posledního alba "Fear Inoculum". Fanoušky tím zrovna nepotěšila a nakonec box o něco zlevnila. Další radost může posluchačům udělat skladba "Opiate²", tedy nová verze titulního osmiminutového opusu ze stejnojmenného debutového EP, který letos slaví třicet let.

V delší a upravené variaci hraje tahle kultovní parta skladbu už šest let na koncertech, nyní se rozhodla tuto podobu zaznamenat i ve studiu. A jako by se tu potkávali staří a noví Tool. Hutný, dravý, ale zároveň specificky zamyšlený sound původní nahrávky dostal o něco progresivnější nádech a dočkal se prodloužené střední pasáže. Celkově skladba nakynula na téměř deset minut. Specifické tvůrčí postupy, zvuk i pomalé rozvíjení často repetitivních hudebních struktur zůstávají plně na svých místech a jsou prosyceny onou specifickou magií, která se kolem této muziky vznáší.

Píseň je zatím k dispozici na streamovacích platformách a digitálně, v polovině března vyjde jako speciální Blu-ray edice. Na té hudbu doprovodí speciální krátký film, který režíroval vizuální umělec Dominic Hailstone. Bude to první videoklip skupiny po osmi letech. Disk doplní ještě 48stránková kniha s fotografiemi, grafikami a rozhovory.

"Opiate" je pevnou součástí koncertního setlistu kapely na aktuálním turné. Je tak velmi pravděpodobné, že zazní i na pražském koncertě, který je naplánován na 23. května do O2 areny.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY