Full Moon stage na Colours Of Ostrava: od dialogu akustických kytar přes hutné noisové běsnění až k taneční elektronice

02.03.2022 09:59 - Tisková zpráva | foto: Colours Of Ostrava

Festival Colours Of Ostrava odtajňuje další dávku jmen ze svého programu pro rok 2022, tentokrát půjde o kompletní sestavu alternativněji zaměřené Full Moon Stage. Tuto scénu již osmým rokem kurátoruje tým kolem magazínu Full Moon, jeho výběr spojuje snaha osvěžovat tradiční struktury a pohlížet na ně v jiných kontextech. Pestrá dramaturgie je žánrově rozpřažená od unikátního dialogu akustických kytar přes hutné noisové běsnění až k taneční elektronice.

"Dvouletá pauza festivalu se na line-upu pro rok 2022 pochopitelně odráží, ale vlastně myslím, že v dobrém. Zajímavá jména, která byla pro Full Moon Stage domluvena na minulé ročníky, jsme doplnili o vyloženě aktuální kapely, včetně britské skupiny Squid, jejíž album 'Bright Green Fields' patří mezi nejlépe hodnocené desky loňského roku," říká Michal Pařízek, šéfredaktor magazínu Full Moon, a doplňuje: "Program scény tvoříme jako barevnou, zajímavou a koherentní mozaiku, v níž se vhodně doplňují relevantní zahraniční jména s interprety domácí scény. Jde o rozmanitou sestavu, jejíž každý dílek má v dramaturgii své nedílné místo."

V programu Full Moon Stage zůstává i pro rok 2022 americká skupina Health z Los Angeles, která již od roku 2005 umně kombinuje drtivé hlukové plochy s popovými elementy. Health si zahráli již několikrát v Praze, předskakovali takovým jménům jako Nine Inch Nails nebo The Neighbourhood a na festivalu představí jak zatím aktuální album "Disco 4:: Part I", tak i zcela nové věci, které by měli vydat v nejbližších měsících.

"Počáteční jednání s Health bylo trochu složitější, i když bylo jasně vidět, že kapela má velký zájem na Colours (i na scéně Full Moonu) vystoupit. Ale ve chvílích, kdy se oznamoval přesun festivalu na rok 2021 a poté na rok 2022, tak právě Health potvrdili svou účast téměř okamžitě," říká Pařízek, který zároveň potvrzuje, že většina vystupujících přes roční odklad přiveze na ostravský podnik úplně nové nahrávky: "Vzhledem k dalšímu přesunu některá zahraniční jména pochopitelně odpadla, ale podařilo se je adekvátně nahradit. Pro ruský kolektiv Inturist bude vystoupení na Colours českou premiérou, v Moskvě usazená kapela zaujala britská i evropská média a měla by přijet s novou deskou, dalším zahraničním účastníkem jsou nizozemští noise rockeři The Sweet Release of Death (na snímku), ti zase přijedou rovnou z krátkého evropského turné, které absolvují společně s brněnskou skupinou sinks. Ta na Full Moon Stage vystoupí také."

Pařízek potvrzuje, že páteř programu tvoří zejména zástupci domácí a slovenské scény: "Rozhodně se těšíme na vystoupení FVLCRVMa, který přijede s unikátní AV show, slovenskou scénu zastoupí také rappeři Fvck_Kvlt a Edúv syn, kteří vystoupí ve společném setu s DJ Žakhelésem, a zapomínat bychom neměli ani na garážové Genuine Jacks nebo skupinu God and Eve, jeden z největších objevů slovenské scény posledních let. Z domácích jmen je třeba zmínit zpěvačku a rapperku Annet X, která se představí společně s producentem Radimem, nebo pražskou psychedelickou formaci Vellocet Roll, patřící mezi nejlepší živé kapely u nás. Nová alba představí skupiny Tamara nebo Obligatne, podobně jako dvojice Šimanský & Niesner, která předvede moravskou odnož akustického stylu zvaného americký primitivismus. Pražská písničkářka Amelie Siba měla na Colours původně vystoupit již v roce 2020 se svým debutem, nakonec zde představí o dva roky později své další album 'Love Cowboys', nominované snad na všechny tuzemské hudební ceny. Amelie Siba patří k největším objevům posledních let, domácí alternativní scéna je ale obecně ve skvělé kondici. Doporučit lze každé z českých a slovenských jmen letošního programu."

Na Full Moon Stage v roce 2022 vystoupí:

Amelie Siba, Annet X + Radimo, Dingo, Fvck_Kvlt feat. Edúv syn, FVLCRVM: AV show, Genuine Jacks, God and Eve, Health (US), Inturist (RU), Margo, MMNK, Obligatne, Squid (UK), sinks, Šimanský & Niesner, Tamara, The Sweet Release of Death (NL) a Vellocet Roll.

Devatenáctý ročník festivalu Colours of Ostrava proběhne od 13. do 16. července 2022 v unikátní industriální oblasti ostravských Dolních Vítkovic. K již potvrzeným zahraničním jménům patří The Killers, Twenty One Pilots, Martin Garrix, LP, Franz Ferdinand, Kings Of Convenience, Meduza, Youssou N'Dour, Inhaler, Larkin Poe, Modest Mouse, Phoebe Bridgers, Princess Nokia, Sleaford Mods, Hiromi, Wardruna a řada dalších. Vedle zahraničních i domácích kapel nabídne festival tradičně na mnoha pódiích bohatý doprovodný program - mezinárodní fórum Meltingpot, divadla, workshopy, filmy či výtvarné instalace. Čtyřdenní a jednodenní vstupenky jsou v prodeji ve festivalovém e-shopu a v sítích GoOut a Ticketportal.

Více informací naleznete na stránkách festivalu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY