John Paul Jones z Led Zeppelin se přidal k muzikantům z celého světa. Společně nahráli klasiku "When The Levee Breaks"

27.02.2022 15:28 - Jiří V. Matýsek | foto: Rockaxis

Iniciativa Songs Around the World spojuje muzikanty napříč světem, aby tak získala prostředky na zvýšení povědomí o environmentální problematice a podporu organizací, které se tímto tématem zabývají. Před časem vydala další video. Tentokrát se sedmnáct muzikantů z celého světa pustilo do předělávky "When The Levee Breaks", původně bluesové písně od dvojice Kansas Joe McCoy a Memphis Minnie, kterou ale do sféry rockových klasik vystřelili Led Zeppelin na svém čtvrtém albu.

A jako jakési pomyslné razítko stvrzující celý počin je zde účast Johna Paula Jonese, tedy baskytaristy výše uvedené britské formace. Z hvězdných jmen se na nové verzi skladby podíleli ještě dvojice Derek Trucks a Susan Tedeschi z bluesrockové skupiny Tedeschi Trucks Band a také bubeník Jane's Addiction Stephen Perkins. Kromě nich přispěli například maorská umělkyně Mihirangi, konžský muzikant Mermans Mosengo, nigerijský perskusionista Sikiru Adepoju a celá řada dalších.

Samotná píseň je pro použitý účel velice případná - vznikla totiž jako reakce na velké záplavy na řece Mississippi z roku 1927. Jones k tomu poznamenává: "Vypadá to, že se od roku 1927 mnoho nezměnilo, nebo od roku 2005 s hurikánem Katrina. Pořád je to velmi silná píseň, jak hudebně, tak textově. Když se na 'When The Levee Breaks' podíváme optikou snahy vytvořit song, který má zvýšit povědomí o klíčových environmentálních organizacích, skutečně to působí jako žádost o klimatickou spravedlnost. Ty valivé kytary, harmonika a vokály jsou v harmonii s Matkou Zemí."



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY