Tool konečně oznámili vinylovou verzi alba "Fear Inoculum". Její cenou naštvali fanoušky

25.02.2022 09:49 - Jiří V. Matýsek | foto: Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz

Předloňská návratová deska kultovních Tool příznivce potěšila. Ti, kteří by ale rádi měli doma její vinylovou edici, zatím čekali marně. Album bylo k dispozici pouze digitálně a na CD. Teď už to vypadá, že se posluchači nahrávky na velkých černých deskách konečně dočkají, jenže pravděpodobně asi ne v podobě, kterou očekávali. Kolekce totiž zřejmě vyjde pouze v ultra-deluxe podobě, která se bude prodávat s dosti nehezkou cenovkou a také jen omezenému okruhu lidí.

Což o to, vydání to je, jak ostatně ukázalo unboxing video na instagramu kapely, skutečně vymazlené. Tracklist je rozložen na pět vinylů, přičemž ty jsou pouze jednostranné, každá deska má pak na zadní straně vyrytý jiný obraz. Celý set je dodáván v graficky podařeném balení a navíc je podepsaný celou skupinou. A cena? Lidových 810 dolarů (v přepočtu téměř 17 500 korun). Navíc si jej zatím mohou pořídit pouze členové fanklubu Toolarmy, a to ještě jen ti, kteří vlastní VIP Package určený pro právě probíhající americké turné. Do standardního prodeje by se měla edice dostat v dubnu.

A fanoušci pochopitelně neskákali nadšením do stropu a začali se ptát, jestli bude k dispozici i "nějaká méně praštěná verze", určená pro lidi, kteří "desky opravdu poslouchají" a ne se na ně jenom dívají. Z ekonomického hlediska by se rozhodně vyplatila i klasická varianta na obyčejných vinylech, ta ale zatím ohlášena nebyla. Věřme, že se Tool vzpamatují, taková cenovka totiž působí jako nepříjemný políček do tváře příznivcům, kteří zrovna v případě této skupiny patří k těm věrnějším.

Ruch na sociálních sítích nakonec měl požadovaný efekt a formace svůj vymazlený produkt skutečně zlevnila. Na posledním koncertě byl k mání pouze za 750 dolarů. Muzikanti zároveň ohlásili také reedici debutového EP "Opiate". Pod názvem "Opiate2" vyjde rovněž prodloužená a přetvořená podoba titulní písně společně s desetiminutovým krátkým filmem, což bude první hudební klip kapely po dlouhých patnácti letech. A jak poznamenali internetoví rýpalové, dá se čekat, že to bude zase drahé.

Pro pořádek dodejme, že se pánové chystají i na evropské turné. Pražská zastávka je naplánovaná na 23. května 2022 do O2 areny.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY