České žebříčky dál chřadnou. Viktor Sheen vítězí podesáté, v rádiích se do čela vrací Ed Sheeran

10.02.2022 08:00 - Josef Martínek | foto: Warner Music

V tuzemských hitparádách se opět nestalo nic podstatného. Viktor Sheen vévodí albovému přehledu podesáté za sebou, také na dalších příčkách následují domácí rappeři. V rádiích sice došlo ke střídání stráží, ale jen velmi symbolickému - Ed Sheeran totiž s "Bad Habits" navazuje na vítěznou sérii z loňska.
Ed Sheeran - Bad Habits
© Asylum UK
RÁDIA - Bylo by hezké napsat, že po osmitýdenní nadvládě Adele s hitem "Easy On Me" má rádiová hitparáda nového lídra. Nebyla by to ale pravda - na trůn se totiž vrátil Ed Sheeran s písničkou "Bad Habits", která pořadí loni v létě a na podzim kralovala jedenáctkrát za sebou. Paradoxem je, že sám zpěvák, čerstvě ověnčený cenou v kategorii Songwriter Of The Year z Brit Awards, už mezitím vydal několik dalších, v zahraničí podobně úspěšných singlů.

Na druhé místo si polepšila skupina Jelen s ještě starší hitovkou "Ještě jednu noc". V žebříčku se druhý singl z alba "Věci a sny" vyskytuje už jednačtyřicet týdnů, na první triumf však nadále čeká. Kapela s ním má šanci získat i Cenu Anděl, nechybí totiž v sedmičlenném přednominačním výběru nejlepších skladeb roku 2021, z něhož budou akademici nyní vybírat trojici finalistů. Vedle toho aspirují Jeleni i na skupinu a album roku.

Zmíněná Adele si pohoršila na bronzový stupínek, to ji však nemusí příliš trápit, protože na předávání Brit Awards podle očekávání naprosto dominovala. Právě balada "Easy On Me" jí vynesla trofej pro píseň roku, zpěvačka dále přidala i vavříny za album ("30") a umělce roku.

Čerstvý vítr v top desítce zastupuje pouze zpěvačka Gayle s "abcdefu", nedávným hitem #1 britského singlového žebříčku. Teprve sedmnáctiletá interpretka jde ve stopách pop-punkového trendu, který loni nastolila její vrstevnice Olivia Rodrigo.

Nejúspěšnější novinka potěší příznivce taneční hudby, němečtí Bodybangers se v "Lies" spojili s francouzským zpěvákem Johnem Linhartem a společně si vyšlápli na šedesátou první příčku. Jako šedesátá devátá startuje Adele s "Oh My God", nejpopovější položkou třicítkového bestselleru.

Se zpožděním vstupuje do éteru song "Lights Off", se kterým budou We Are Domi v květnu reprezentovat Českou republiku v Eurovizi - začíná na jednadevadesátém řádku. Mladá česká zpěvačka Eliška Tunková alias Elly si s "Are You There" zapisuje číslo devadesát šest.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Ed Sheeran - Bad Habits
  2. Jelen - Ještě jednu noc
  3. Adele - Easy On Me
  4. Elton John feat. Dua Lipa - Cold Heart (PNAU remix)
  5. Gayle - abcdefu
  6. Coldplay & BTS - My Universe
  7. Miley Cyrus - Angels Like You
  8. OneRepublic - Sunshine
  9. Mirai - Volám
  10. Coldplay - Higher Power


Viktor Sheen - Příběhy a sny
© Warner Music
ALBA - Viktor Sheen přidává s titulem "Příběhy a sny" jubilejní desátý triumf a nevypadá to, že by ho měl ve vedení v dalších týdnech někdo nahradit. Vyjma stříbrného Smacka s deskou "Chimera Pt. 3: Snake" ho prakticky nikdo neohrožuje, třetí a čtvrtou pozici si totiž uloupil opět on sám se staršími řadovkami "Barvy" a "Černobílej svět". O tom, že jeho tvorbu už začíná brát vážně i tradiční mainstreamová scéna, svědčí skutečnost, že v přednominacích Cen Anděl má hned čtyři želízka v ohni.

Ani na příčkách pod medailovými stupni nehledejte žádné zásadní zvraty. Rap v top desítce jednoznačně převažuje. Na pětce následuje Nik Tendo s rovněž již řadu měsíců bodující nahrávkou "Jsem v pohodě, sem v prdeli.". Na šestku poskočil z minulé třináctky Ektor, ovšem album "Original" také nelze nazývat žádnou horkou novinkou - vyšlo již v červnu roku 2020.

V propadu pokračuje The Weeknd. První velká deska tohoto roku "Dawn FM" začínala v lednu na stříbrné pozici, minule však klesla na pětku a nyní ji posluchači poslali až na devítku. Co se zahraničního středního proudu týče, lépe jsou na tom momentálně s loňskými počiny sedmý Lil Nas X ("Montero") a osmá Olivia Rodrigo ("Sour").

Navzdory tomu, že i v zimním období vycházejí každý týden desítky očekávaných albových novinek (přesvědčte se v našem přehledu), se do top stovky probojovala jen jediná. Rockové legendy Jethro Tull přišly s novou studiovkou "The Zealot Gene" po dvou dekádách tvůrčího mlčení, což fanoušci ocenili padesátou šestou pozicí.

Top 10 - alba:
  1. Viktor Sheen - Příběhy a sny
  2. Smack - Chimera Pt. 3: Snake
  3. Viktor Sheen - Barvy
  4. Viktor Sheen - Černobílej svět
  5. Nik Tendo - Jsem v pohodě, sem v prdeli.
  6. Ektor - Original
  7. Lil Nas X - Montero
  8. Olivia Rodrigo - Sour
  9. The Weeknd - Dawn FM
  10. Hard Rico - Devil's Son

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 5. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY