Škaredá holka nahrála krásnou hardrockovou "Bohyni"

27.01.2022 13:00 - Ondřej Hricko | foto: Radek Šich

Formace Škaredá holka je na domácí scéně zvláštním úkazem. Její počátky sahají do osmdesátých let a zejména v devadesátkách slavila nemalé úspěchy, a to nejen na domácí brněnské scéně. Kapela nyní chytila další dech a její kultovní písně tak nyní vycházejí konečně také fyzicky.
8/10

Škaredá holka - Bohyně

Skladby: Škaredá bohyně, Splín, Dálnice, Žel Bohu, Flažolety, Je to běs, Šupinatý kouzelník, Sčesaná, GoodBye Lorrie, Námořník, Blues
Vydáno: 21.01.2022
Celkový čas: 50:58
Vydavatel: Smile Music
Když v roce 2016 nahrála kapela Ukulele orchestra jako Brno, kde působí hned čtyři členové Škaredé holky, několik jejích písní, byl to dostatečný impuls k tomu, aby tahle kultovka z devadesátek znovu ožila. Výsledkem je návratová deska "Bohyně", která je čistokrevným big beatem se vší tou syrovostí a blues v krvi.

Velkou devízou skupiny jsou ostřílení hudebníci v čele se zpěvákem a harmonikářem Karlem Heřmanem, který je nejvíce známý z formace Čankišou. Jeho vokál dodává sympaticky nostalgickým skladbám patřičný fortel. Dalším pilířem pak je saxofon Reného Senka, který ze Škaredé holky dělá hříšnou sexy dračici.

Úvodní "Škaredá Bohyně" láká na bluesový feeling, chytlavou melodii a říznou kytaru Tomáše Ševčíka a skvěle připravuje půdu pro vyloženě hitový "Splín", kde si všechny instrumenty dokonale sedly. Saxofon v rockové hudbě zkrátka funguje.

Škaredá holka na Sparkshopu

Pokud patříte mezi hardrockové fanoušky a chtěli byste mít desku Škaredé holky doma, na Sparkshopu si můžete koupit "Bohyni" nejen CD či LP, ale také trička kapely s různými motivy. A všechny tyhle věci tam pořídíte i v cenově výhodných kombech.

Škaredá holka ale umí i zvolnit a místo kytar může hrát prim i harmonika jako v úsměvně hospodské "Žel Bohu" nebo se zasnít v kouzelně poetické baladě "Flažolety", ze které na vás dýchá atmosféra klubové scény devadesátých let. Opačný protipól nabízí drnčivý hard rock "Je to běs" nebo hymnická "GoodBye Lorrie" s nádechem Heřmanových Čankišou.

"Bohyně" je velkým darem nejen pro fanoušky samotné kapely, ale hlavně celé tehdejší brněnské rockové scény. Je to silná kolekce a skladby z ní dokázaly odolat zubu času, což je asi ta nejlepší recenze. Navíc je zvukově vypilovaná a díky umu jednotlivých členů je radost ji poslouchat i po instrumentálně technické stránce. Škaredá holka se po letech probudila a přichystala neočekávaný, ale radostný dárek.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY