Insania přinese "GRRRotesky" z Brniska

19.01.2022 10:59 - Tisková zpráva | foto: Smile Music

Brněnskou Insanii lze po třiceti letech činnosti považovat nejen za stálici domácí kytarové scény, ale s ohledem na její stylový progres také za kapelu, která dokáže důstojným způsobem reagovat na aktuální trendy i vnitřní kreativní pnutí svých členů. Tvůrčím vyvrcholením jejich snah bylo v roce 2017 album "Na počátku byl spam", jež čtveřici představilo v nebývale přístupném electro-rockovém kabátě zdobeném verbální ekvilibristikou frontmana Polyho, jehož ostrovtip spolu s kolárkem okolo krku mohl vyvolat asociace s Kazatelem z dílny komiksové modly Garthe Ennise.

Insania - GRRRotesky
© Smile Music
Připravované nové album "GRRRotesky" už ze světa komiksu čerpá zcela zjevně, alespoň pokud jde o jeho pojmenování a vizuální zpracování. "Koncepce nahrávky si hraje s groteskností dějinných událostí, vizuál je pojatý jako gangsta verze grotesek dvacátých let dvacátého století a název alba je kombinací dvou emocí - pobavení a vzteku, vyjádřeného komiksovým 'GRRR'," uvádí kolekci, jejíž vydání je nyní naplánováno na 25. února, Poly. Kolárek si ponechal, militantní úbory s frčkami však se spoluhráči vyměnili za saka, vesty, kravaty a klobouky. Přesně v duchu elegantních drsňáků Al Caponeho éry.

Ani promo fotografiím, ani muzice však ani tentokrát nechybí nadsázka, nadhled a sebeironie, jak se ostatně u Insanie stalo zvykem. To je patrné už z názvů skladeb jako "Narvi svůj testosteron jinam", "Ses ztrapnil" nebo "Jedeme peklo". "Tentokrát však zacházíme ještě dál," upozorňuje Poly s tím, že jinak mají "GRRRotesky" stylově navázat na svého předchůdce, čili staví na silné metalové rytmice, doplňované výraznou electro-syntezátorovou stopou.

Jako první bude album reprezentovat singl "Vytěsňuju" doprovázený videoklipem, určitě ne posledním. Koncem února "GRRRotesky" vyjdou na CD u vydavatelství Smile Music, v květnu pak navážou LP a MC nosiče. Koneckonců, v tom, jak své umění zabalit, patří borci z Insanie také mezi přeborníky. Dokladem budiž jejich "Kacířův kancionál aneb Insania mezi nebem a peklem" neboli soubor ilustrovaných textů kapely, na jehož multimediální rozšíření se jí před časem podařilo v crowdfundingové kampani vybrat víc než cílových 120 tisíc korun.

Vydání alba kapela podpoří už v únoru startující koncertní šňůrou GRRRotesky Tour, za jejíž stěžejní část lze logicky očekávat vystoupení v domácím prostředí 26. února na Flédě, kde bude albová novinka náležitě pokřtěna. Pokud se nové kolekce nemůžete dočkat, můžete si ji už nyní předobjednat na Sparkshopu. Kromě CD si můžete pořídit černý či limitovaný červený vinyl, tričko, případně různé varianty v cenově výhodných kombech.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY