Nové desky 3/2022 - od Aurory přes Billy Talent po Paula Oakenfolda

26.01.2022 13:00 - Tomáš Parkan a Tomáš Rozkovec | foto: Universal

V rozmanité směsi hudebních novinek najdete například indie pop Aurory, punk rock Billy Talent, taneční pop Paule Oakenfolda, symfonický metal Sonaty Arctiky, delta blues od Keb' Mo', americanu Aoife O'Donovan, country Walkera Hayese, roots rock Johna Mellencampa, synth pop Years & Years i domácí bigbít Škaredé holky.
V pátek 21. ledna vyšly tyto nové tituly:

Aurora - The Gods We Can Touch
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: art pop / indie pop / synth-pop / electropop

Aurora - The Gods We Can Touch
Svou třetí řadovku vydává Aurora necelé tři roky po předchozí "A Different Kind of Human (Step 2)" a sama ji označuje za počátek nového období své kariéry. Navzdory časům, v nichž novinka pojmenovaná "The Gods We Can Touch" vznikala, má prý jít o nahrávku veskrze "hravou a zábavnou". Co je na tom pravdy, naznačily singly, jimiž nás tato norská, v Česku velmi oblíbená (návštěvníci Colours Of Ostrava souhlasně přikyvují) artpopová hudebnice zásobuje už od loňského července. Klipy k nim i další ukázky z patnáctipoložkové kolekce najdete na jejím YouTube kanále.


Billy Talent - Crisis Of Faith
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: rock / punk rock

Billy Talent - Crisis Of Faith
Šestileté čekání na novou nahrávku od Billy Talent v těchto dnech kanadská rocková kapela rázně utnula. Na "Crisis Of Faith". se netradičně vrhá po hlavě do neprobádaných vod. Hned na úvod muzikanti servírují progresivně laděnou až nezvykle corovou sedmiminutovou dvojkompozici "Forgiveness I + II". Zbytek už se nese víceméně v typickém stylu, tedy v rockovém hávu míšeného s post-punkem. Dlouhohrající kolekci předcházely singly "Reckless Paradise", "I Beg To Differ (This Will Get Better)" a "End of Me". Všechny si i s dalšími kusy můžete poslechnout na YouTube profilu skupiny.


Years & Years - Night Call
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: indie electronic / pop

Years & Years - Night Call
Od vydání studiovky "Palo Santo" se u Years & Years změnilo mnohé. Především to je nyní sólový projekt frontmana Ollyho Alexandra. Na přípravu třetí řadovky ale přesto nebyl sám - s produkcí mu vypomohli třeba Mark Ralph, DetoNate nebo Bloodshy. Z kolekce, jež v základní verzi čítá jedenáct a v deluxe verzi šestnáct písní, už fanoušci můžou znát singly "Starstruck", "Crave" a "Sweet Talker" s Galantis. Vydáním pochopitelně žije YouTube kanál Ollyho projektu.


Paul Oakenfold - Shine On
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: taneční pop / trance / electronica

Paul Oakenfold - Shine On
Nedá se sice říct, že by se Paul Oakenfold zcela vytratil ze scény, nicméně od alba "Trance Mission" z roku 2014 se věnoval spíše speciálním projektům a filmové hudbě a jeho singly vycházely spíše sporadicky. Že by se mohlo blýskat na lepší časy, naznačil rok 2020, kdy anglický DJ a producent vydal hned čtveřici singlů, na niž navázal dalšími dvěma loni. Předznamenaly dlouho očekávané album "Shine On", na které sesypal hned sedmnáct tracků a také spoustu hostů. Vedle sebe se tu vystřídali Luis Fonzi, Aloe Blacc, Azealia Banks, Cee-lo Green, Eve, Baby E, Lizzy Land, Rico Love, Zhu, Velvet Cash, Angelmoon, Little Nikki a Cassandra Fox. Co společně stvořili, zjistíte na Oakenfoldově YouTube.


Keb' Mo' - Good To Be
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: delta blues / country blues / americana

Keb' Mo' - Good To Be
Keb' Mo' už řadu let patří k největším hvězdám současného blues a svoji poslední, pátou Grammy si odnesl před dvěma roky za album "Oklahoma". Zda letošní novinkou "Good To Be" svoji sbírku rozšíří, můžeme zatím pouze tipovat, nicméně už nyní vám můžeme prozradit, že se na ní coby producent podílela i countryová legenda Vince Gill a po čase i neméně slavný bluesový hudebník a producent Tom Hambridge, jehož umu využili například Billy Ray Cyrus, Buddy Guy či George Thorogood. Že ani tentokrát o country nebude nouze, dokazuje trojice hostů - Darius Rucker, Old Crow Medicine Show a Kristin Chenoweth. Americký hudebník sdílí třináct skladeb na svém YouTube.


Sonata Arctica - Acoustic Adventures - Volume One
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: melodický metal

Sonata Arctica - Acoustic Adventures - Volume One
Milovníci melodického metalu jistě ocení čerstvé dílo finské skupiny Sonata Arctica. Nejde přitom o klasické studiové album: "Acoustic Adventures - Volume One" představuje výběr toho nejlepšího v akustickém provedení. Na CD na vás čekají skladby jako "The Rest of The Sun Belongs To Me", "Alone In Heaven", "Paid In Full" nebo "Wolf & Raven". Ukázku v podobě prvního z uvedených songů najdete na YouTube.


Tip týdne

Aoife O’Donovan - Age Of Apathy
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: folk / americana

Aoife O'Donovan - Age Of Apathy
Americká písničkářka Aoife O’Donovan, kterou můžeme znát například i z formací Crooked Still, I'm With Her, díky spolupráci s The Paper Kites, Kronos Quartet, Chrisem Thilem a ze dvou desek The Goat Rodeo, se po loňském živáku a ípíčku vrací s klasickou deskou "Age Of Apathy". Podstatnou část z jedenácti písniček napsala sama a pouze v ojedinělých případech jí vypomohl producent Joe Henry (Allen Toussaint, Rhiannon Giddens, Lisa Hannigan, Bonnie Raitt), Tim O'Brien a také Joni Mitchell. Mezi hosty najdeme členku Birds Of Chicago, Our Native Daughters Allison Russell a v poslední době i čím dál populárnější Madison Cunningham. Zda vás album zaujme stejně jako nás, zjistíte na YouTube hudebnice.


Miles Kane - Change The Show
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: rock / glam

Miles Kane - Change The Show
Svou čtvrtou řadovku pojmenoval britský rocker Miles Kane "Change The Show". Vydávaná kolekce se rodila v intenzivním období sebereflexe za času koronavirové krize v posledních osmnácti měsících. Popisuje pocity, které umělce celou dobu hnaly vpřed, nebo naopak srážely dolů. Vznikla tak nahrávka, která hudebně zahrnuje prvky klasického rocku s glamovými vlivy se skvěle zakomponovanými vlivy Motownu, soulu a R&B z padesátých let. Předcházel jí singl "Don't Let It Get You Down", který si spolu s dalšími ukázkami z alba si můžete poslechnout na YouTube.


Škaredá holka - Bohyně
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: rock / blues / jižanský rock

Škaredá Holka - Bohyně
Po mnoha letech spánku se probouzí k životu brněnská legenda Škaredá holka, aby se připomněla svým hardem říznutým blues a jižanským rockem. Svůj počin pojmenovala sebeironizujícím příznačným názvem "Bohyně". Jedenáct skladeb přináší klasiku šlapajícího kytarového hard rocku, okořeněného drsným saxofonem. Byť je kapela ošlehaná zábavovými reji, drží si svůj styl v duchu Route 66, a jak se říká - chytne a nepustí. Přesvědčit se můžete na YouTube, kde najdete většinu skladeb prezentovaných i jako videoklipy.


Walker Hayes - Country Stuff: The Album
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: bro country / country pop

Walker Hayes - Country Stuff: The Album
Walker Hayes po půl roce od EP "Country Stuff" vydává i jeho dlouhohrající verzi. V mezidobí se z jeho písničky "Fancy Like" stal velký hit, který byl nominovaný na American Music Awards a na Grammy. V případě AMA ho trumfla Gabby Barrett, zatímco na výsledek Grammy si budeme muset ještě počkat. Co ale víme už nyní, je, že původní šestici rozšířila sedmička dalších songů a na většině z nich se opět producentsky podílel Shane McAnally. Do původní sestavy hostů Carly Pearce, Jake Owen a Lori McKenna, přibyli ještě představitelé současné křesťanské hudby MercyMe. O tom, že rodák z Alabamy vytrvale prošlapává cestu mixu bro country a country popu, se přesvědčíte na jeho YouTube.


Různí - Blade Runner: Black Lotus (soundtrack)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: pop / indie

Různí - Blade Runner: Black Lotus (soundtrack)
Minulý rok vyšel nový počin ze světa "Blade Runner", konkrétně anime seriál "Blade Runner: Black Lotus". Každou z jeho třinácti epizod doprovází jiná píseň od různých hudebníků a všechny nyní vycházejí na soundtracku. Vedle sebe se tak vystřídali Alessia Cara, X Ambassadors, Walk Off The Earth, Daya, A7S, Grey, Kiana Ledé, Salem Ilese, Alesso a Danna Paola, Tori Kelly, G-Eazy, Iann Dior, 070 Shake a Lord Netty. Sjednocujícím prvkem byl producent a autor části skladeb Michael Hodges, který má na svědomí soundtrack k "Blade Runner 2049". Ukázky z tohoto výběru najdete na stránkách Amazonu


Giant - Shifting Time
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: hard rock

Giant - Shifting Time
Své páté studiové album vydává americký rockový kvartet Giant. Deska s názvem "Shifting Time" vychází téměř po deseti letech od té předchozí. Mezitím se k sestavě vrátili zakládající členové David Huff a Mike Brignardello a kytarista John Roth. Spolu natočili dvanáctku ostrých, ale melodických hardrockových pecek. Jako první bylo možné ochutnat skladbu "Shifting Time", následovala "Let Our Love Win". Vše nyní najdete jak k poslechu, tak ke zhlédnutí na YouTube profilu formace.


John Mellencamp - Strictly A One-Eyed Jack
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: rock / blues rock / folk

John Mellencamp - Strictly A One-Eyed Jack
Dvacáté páté album s názvem "Strictly A One-Eyed Jack" si rocker Johnny Cougar, známý jako John Mellencamp, nejen sám napsal, ale i produkoval. Nahrávalo se v jeho Belmont Mall Studios v Indianě. Kolekci smíchal držitel ceny Grammy David Leonard. Společně s autorem na něm spoluúčinkuje řada dlouholetých spoluhráčů včetně Andyho Yorka, Danea Clarka, Mikea Wanchica, Troye Kinnetta a dalších. Obsahuje také tři spolupráce s Brucem Springsteenem, včetně přelomového duetu "Wasted Days". Vše je nyní k dispozici na k poslechu na Johnově YouTube profilu.


Battle Beast - Circus Of Doom
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: power metal

Battle Beast - Circus Of Doom
Finská powermetalová formace Battle Beast se vrací se šestou studiovkou "Circus Of Doom". Kapela ji vydává pod labelem Nuclear Blast, se kterým po delší době podepsala smlouvu. Natáčelo se ve studiích JKB Studios v Helsinkách a produkci i mix obstaral klávesák Janne Björkroth. Výsledek obsahuje deset kousků a na webu kapely najdete k některým i povedené videoklipy.


V krátkosti

  • Boris - W
    "W" je dvacátá sedmá řadovka japonské experimentální kapely Boris. Má být doprovodným kouskem k předloňskému albu "NO", přičemž jména obou pak vytvoří slovo "NOW". Zatímco předchozí se zaměřovalo na agresivní hardcorové písně, to aktuální se zaměřuje na éterické a ambientní kompozice, které slouží jako protipól. Více na YouTube.
  • Comeback Kid - Heavy Steps
    "Heavy Steps" je dlouho očekávaným pokračováním alba "Outsider" z roku 2017. Ačkoli členové kanadské hardcorové kapely v současné době pobývají na různých stranách země ve Vancouveru a Torontu, rozhodli se sejít a natočit svůj nejnovější počin ve městě Winnipeg, v místě svého původu. Videoklip k titulnímu songu a další ukázky naleznete na YouTube.
  • Kiefer Sutherland - Bloor Street
    Britsko-kanadský herec už je nějaký čas známý také coby muzikant a na svém třetím albu představuje v mixu country a americany jedenáct nových songů. Sdílí je na svém YouTube.
  • Kate Havnevik - Lightship
    Norská elektronická divoženka se vrací. Na desetiskladbové kolekci, která je jejím pátým řadovým albem, se spolupodílel Guy Sigsworth (Frou Frou). Na poutavý trailer k desce se podívejte na YouTube.
  • Kyla La Grange - While Your Heart’s Still Beating
    Třetí album vydává i anglická indiepopová zpěvačka. O devět písniček se producentsky podělil známý Liam Howe (Lana Del Rey, Marina And The Diamonds, FKA Twigs, Ellie Goulding) a naopak takřka neznámý Mr BJ Jackson. Jak to dopadlo, zjistíte na jejím YouTube.
  • Ashes Of Ares - Emperors And Fools
    Po devíti letech se vrací na scénu formace Ashes Of Ares s desku "Emperors And Fool". Nahrávka, za níž stojí především duo Matt Barlow a Freddie Vidales (oba dříve z Iced Earth), zaujme především milovníky power metalu s moderními progresivními elementy. Ochutnávejte na YouTube.
  • Kissin' Dynamite - Not The End Of The Road
    Kapela Kissin' Dynamite vždy představovala největší zábavu pro fanoušky hard rocku. Jinak tomu nebude ani v případě její sedmé řadovky "Not The End Of The Road"! Na posluchače čeká celkem dvanáct nových kousků, první klipy jsou na YouTube.
  • Ludovico Einaudi - Underwater
    Známý skladatel filmové hudby si rád odskočí i mimo stříbrné plátno, což je i případ dvanáctky nových kompozic, které nahrál pouze sám se svým klavírem. Některé z nich již sdílí na svém YouTube.
  • Lane 8 - Reviver
    Americký deephousový DJ a producent pro své čtvrté album přichystal celkem třináct tracků, a jak zjistíte na jeho YouTube, vokály mu doplnili Channy Leaneagh, Arctic Lake, Solomon Grey a Emmit Fenn.
  • Cody Fry - The Symphony Sessions
    Americký hudební skladatel a zpěvák, který si za svoji instrumentaci "Eleanor Rigby" The Beatles vysloužil letos nominaci na Grammy, přichystal minialbum se sedmi skladbami. Ochutnávku naleznete na jeho YouTube profilu.
  • Iann Dior - On To Better Things
    Americký skladatel, zpěvák a rapper se na svém druhém albu odklonil od pop rapu více k pop punku. Svůj podíl na tom budou mít jistě Travis Barker, Machine Gun Kelly a Lil Uzi Vert, kteří mu na něm zahostovali. Vydáním žije jeho YouTube.
  • Janis Ian - The Light At The End Of The Line
    Americká písničkářka a majitelka dvou Grammy ani ve svých sedmdesáti letech nekončí a po loňském albu "Hope" přichystala hned další desku s dvanácti songy, v nichž opět kombinuje folk a soft rock. Komplet najdete na bandcampu.
  • Greensky Bluegrass - Stress Dreams
    Prakticky přesně po třech letech se o slovo opět hlásí formace z Michiganu. Příznivci progresivního bluegrassu se tak mohou těšit na třináct skladeb, jejichž ukázky naleznou na YouTube.
  • Tammy Rogers, Thomm Jutz - Surely Will Be Singing
    Pro dvanáct písniček se spojila někdejší členka a houslistka bluegrassových The SteelDrivers s hudebníkem, který si vloni vysloužil nominaci na Grammy v kategorii nejlepší bluegrassové album. Jak jim to spolu ladí, zjistíte prostřednictvím YouTube.
  • Youngboy Never Broke Again - Colors
    Zhruba po měsíci od alba s Birdmanem vydává americký rapper novou desku, tentokrát ovšem sólovou. Jak zjistíte na jeho YouTube, pouze v jedné skladbě mu zahostoval Quando Rondo.
  • Yard Act - The Overload
    Anglická post-punková a nu-waveová formace z Leedsu byla v širší nominaci na BBC Sound Of 2022 a Paste ji vyhlásil dokonce Nováčkem roku 2021. Nyní je tu se svým debutem a vy se s ní můžete seznámit na YouTube.


Dále stojí za pozornost

Goodnight, Texas - How Long Will It Take Them To Die: folk-rocková formace z KalifornieYouTube
Brad Barr - The Winter Mission: člen indiefolkových The Barr Brothers sólobandcamp
Confess - Revenge At All Costs:íránsko-norský death metalbandcamp
Diamond Dogs - Slap Bang Blue Rendezvous:švédský rokenrolYouTube
Lost Dog Street Band - Glory: americké country-folkové duoYouTube


Dále vychází:

Affection - Remnants
Age Of Apacolypse - Grim Wisdom
Altopalo - Farawayfromeveryoneyouknow (But Wait—There’S More!)
Anna Ash - Sleeper
Anxious - Little Green House
Artsick - Fingers Crossed
Ashes Of Ares - Emperors And Fools
Aua - The Damaged Organ
Boy Harsher - The Runner (soundtrack)
Brian Straw - Baby Stars/Dead Languages
Brothers Osborne - Skeletons Deluxe
Bullet Ride - At The Gates Of Hell
Cactus - The Birth Of Cactus 1970
Collapsing Scenery - Acid Casual
Crass - Normal Never Was
Eddie Berman - Broken English
Edge Of Forever - Seminole
Elujay - Circmvnt
Erik Walters - Erik Walters
Fast Eddy - Take A Look
Fhunyue Gao And Sven Kacirek - Hoya
Geoffery - Live Slow Die Wise
Gilmore Trail - Impermanence
Grave For Gods - The Oldest Gods
Hanging Garden - Neither Moth Nor Rust
Hellfox - The Call
Hugar - Rift
Husbands - Full-On Monet
Chrystabell - Midnight Star
Indigo Birds - The Influence Of Loneliness
Jake Xerxes Fussell - Good And Green Again
Jazzy Bazz - Memoria
Jesper Munk - Taped Heart Sounds
Julie Christensen - 11 From Kevin: The Songs Of Kevin Gordon
Kady Rain - Kady Rain
Kandia - Quaternary
Kids On A Crime Spree - Fall In Love Not In Line
King Gizzard & The Lizard Wizard - Butterfly 3001 [Remix Album]
Lalu - Paint The Sky
Linda Draper - Patience And Lipstick
Mat Andasun - Full Circuit
Metacara - Another World
Midnite Hellion - Kingdom Immortal
Michael Johnothan - Cosmic Banjo
Michael Rother (Of New! And Harmonia) And Vittoria Maccabruni - As Long As The Light
Minneriket - Gjennom Meg G?r Ingen Til Hvile
Modern Error - Victim Of A Modern Age
Moha Mmz - Euphoria
Mud Spencer - Fuzz Soup
Night Crickets (Feat. Members Of Bauhaus And Violent Femmes) - A Free Society
Nocturna - Daughters Of The Night
Palace - Shoals
Pan Daijing - Tissues
Penelope Isles - Which Way To Happy
Penny & Sparrow - Olly Olly
Reptaliens - Multiverse
Road Trip - Merry Go Round
Robert Stillman - What Does It Mean To Be American?
Různí - Pop Rock Line 1966-1973 (Supraphon)
Různí - The Jazz All Stars Vol. 2
Sety?Ursails - Nightfall
sgpwes - Luna
Silvana Estrada - Marchita
Silverbacks - Archive Material
Slumberjack - Dichotomy
Som - The Shape Of Everything
Sunczar - Bearer Of Light
Tanya Tagaq - Tongues
Tennyson King - Good Company
The Alive - Turned Up To Destroy
The Ferrymen - One More River To Cross
The Whitmore Sisters - Ghost Stories
Verikalpa - Tunturihauta
Yeat - 2 Alivë
Young T & Bugsey - Truth Be Told

Vychází na vinylu:
Anna Ash - Sleeper
Aoife O’Donovan - Age Of Apathy
Ashes Of Ares - Emperors And Fools
Aua - The Damaged Organ
Aurora - The Gods We Can Touch
Battle Beast - Circus Of Doom
Billy Talent - Crisis Of Faith
Boy Harsher - The Runner (soundtrack)
Brad Barr (Of The Barr Brothers) - The Winter Mission
Dave Mason - Alone Together Again
Diamond Dogs - Slap Bang Blue Rendezvous
DMA's - MTV Unplugged Live
Don Cherry - Where Is Brooklyn?
Giant - Shifting Time
Charles Mingus - The Jazz Experiments Of Charles Mingus
Jackie Mclean - Destination Out!
Jake Xerxes Fussell - Good And Green Again
Jamie Webster - Moments
Jazzy Bazz - Memoria
Jimmie Allen - Bettie James
John Mellencamp - Strictly A One-Eyed Jack
Julie Christensen - 11 From Kevin: The Songs Of Kevin Gordon
Keb’ Mo’ Bridges - Good To Be
Kiefer Sutherland - Bloor Street
Kissin' Dynamite - Not The End Of The Road
Kreator - Violent Revolution
Lost Dog Street Band - Glory
Ludovico Einaudi - Underwater
Miles Kane - Change The Show
Nocturna - Daughters Of The Night
Pan Daijing - Tissues
Paradise Lost - The Plague Within
Penelope Isles - Which Way To Happy
Reptaliens - Multiverse
Robert Stillman - What Does It Mean To Be American?
Různí - Blade Runner Black Lotus (soundtrack)
Som - The Shape Of Everything
Sonata Arctica - Acoustic Adventures - Volume One
The Longest Johns - Smoke & Oakum
The Whitmore Sisters - Ghost Stories
Vangelis - Albedo 0.39
Verikalpa - Tunturihauta
Xentrix - Shattered Existence
Yard Act - The Overload

EP:
Great American Ghost - Torture World
Inside Voices - Liminal Space
Lil Seyi - Remixes
Nepthisis - Spiral Hollow
Planeswalker - Tales Of Magic
Private Home Videos - In Light Of
Shot Down Twice - Shot Down Twice
Teddy Swims - Tough Love
Through The Noise - Tragedies

Reedice:
Dream Theater - Lost Not Forgotten Archives : The Majesty Demos (1985
Heir Apparent - Graceful Inheritance
Cheap Trick - The Complete Epic Albums Collection
Kreator - Violent Revolution
Kreator - Violent Revolution (Digibook)
Robert Stillman - Portals (2022 Remaster)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY