Lesík Hajdovský (Manželé) ON AIR: Při psaní textu k Jižáku mě osvítil duch svatý

13.01.2022 15:59 - Spolupracovník redakce | foto: On Air

Skladba "Jižák" od skupiny Manželé z roku 1984 je považována za základní kámen českého hip hopu. Rapovanou pohlednici z normalizačního sídliště, která se později dočkala remixu od Ecstasy Of St. Theresa nebo coververze od PSH, složil hudebník Alexandr "Lesík" Hajdovský pro svoji skupinu Manželé pod vlivem skladby "New York, New York" od Grandmaster Flash And The Furious Five, ačkoliv až do té doby o hiphopu nikdy neslyšel.

Do On Air přišel Hajdovský zavzpomínat i na další okolnosti vzniku této legendární skladby, mimo jiné na to, na jaké vybavení vlastní výroby skladbu tehdy Manželé natáčeli a jak vlastně pražské Jižní město 80. let, které do svého textu zvěčnil, vypadalo? Kdo byl kápo Čenda? Proč už Hajdovský nikdy žádný další rapový text nenapsal? A proč ho to, kam se český rap dnes ubírá, vlastně spíš nebaví? Podívejte se na celý rozhovor.

ON AIR je talk show hudebního publicisty Pavla Kučery s hudebníky a lidmi z hudební branže. Nový díl je uveřejněn každý týden na YouTube kanálu kytary.cz. Facebookovou stránku pořadu najdete zde, přehled starších dílů tady. Starší díly On Air si můžete poslechnout i ve formě podcastů na Spotify nebo Apple Podcasts.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY