Zemřel Burke Shelley, zpěvák hardrockové formace Budgie

11.01.2022 12:38 - Ondřej Hricko | foto: walesonline.co.uk

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel Burke Shelley, zpěvák a baskytarista legendárních velšských rockerů Budgie. Zprávu o jeho smrti sdělila jeho dcera Ela. V pondělí 10. ledna na svém facebooku napsala : "S velkým zármutkem oznamuji smrt svého otce Johna Burke Shelleyho. Zemřel dnes večer ve spánku v nemocnici Heath v Cardiffu, ve svém rodném městě. Bylo mu 71 let. Prosím, respektujte v této době naši rodinu. S láskou jeho čtyři děti: Ela, Osian, Dimitri a Nathaniel."

Před dvěma lety se Shelley svěřil, že trpí aneuryzmatem aorty - nebezpečným a abnormálním otokem hlavní tepny, která zásobuje tělo krví. Také bojoval se Sticklerovým syndromem, genetickou poruchou, která může způsobit vážné problémy se zrakem, sluchem a klouby. Operaci ale kvůli riziku odmítl. Mohla totiž způsobit nenapravitelné poškození páteře.

Shelley také v minulosti prohlásil, že operace, kterou podstoupil v roce 2010 kvůli aneuryzmatu aorty, vedla k poškození jeho bránice, takže už nemohl správně zpívat. Od tohoto roku je slavná kapela oficiálně neaktivní.

Burke Shelley formaci Budgie založil v roce 1967 společně s Tonym Bourgem a Rayem Phillipsem. Později došlo k mnoha personálním obměnám a Shelley zůstal jediným zakládajícím členem. Budgie patřili k prvním průkopníkům tvrdého hard rocku a heavy metalu. Přikládá se jim zásadní vliv na vývoj celého metalového žánru.

Aktivní byli zejména v sedmdesátých letech, kdy nahráli svá nejzásadnější alba - eponymní debut z roku 1971, o rok mladší "Squawk" a "Never Turn Your Back On A Friend" z roku 1973. V osmdesátých letech vydali ještě tři desky, ale v již pozměněné sestavě. V roce 2006 se vrátili s posledním, v pořadí jedenáctých comebackovým albem "You're All Living in Cuckooland". V roce 2010 Shelley kapelu rozpustil, zejména kvůli vlastnímu zdraví.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY