Katalog Davida Bowieho nově spadá pod Warner Chappell Music

04.01.2022 18:25 - Ondřej Kocáb | foto: Warner Chappell Music

Správci pozůstalosti Davida Bowieho dosáhli dohody s Warner Chappell Music, čímž muzikantův kompletní hudební katalog z let 1968 až 2016 přechází pod jejich křídla. Cena je odhadována na více než dvě stě padesát milionů dolarů. Jedná se tak o nejnovější z řady potvrzených obchodů, mezi kterými nechybí diskografie Bruna Marse, Cardi B nebo George Michaela.

Ředitel labelu Guy Moot k dohodě prozradil: "Všichni ve Warner Chappell jsme nesmírně hrdí na to, že jsme se stali správci jednoho z nejoriginálnějších, nejvlivnějších a nejtrvalejších katalogů hudební historie. Nejsou to jen mimořádné písně, ale i milníky, které navždy změnily chod moderní hudby. Bowieho vize a kreativita ho přiměly k tomu, aby posunul hranice, a to textově i hudebně - napsal písně, které zpochybňovaly konvence, změnily konverzaci a staly se součástí kánonu globální kultury. Jeho tvorba zahrnovala masivní popové hity a experimentální dobrodružství, která inspirovala miliony fanoušků a nespočet inovátorů nejen v hudbě, ale napříč všemi druhy umění, módy a médií."

Diskografie Davida Bowieho zahrnuje šestadvacet studiových alb a další dvě nahrávky s formací Tin Machine. Mezi tím vším nechybí ani deska "Toy", jež vyšla na konci minulého roku v balíčku "Briliant Adventures". Samostatně vychází již tento pátek 7. ledna 2022 ve speciálním "Toy boxu".

Rodák z Londýna by 8. ledna oslavil pětasedmdesáté narozeniny. K oslavě tohoto výročí vznikla v New Yorku a Londýně speciální výstava. Mezi exponáty najdeme vzácné a dosud neviděné sběratelské předměty, kostýmy, hudební nahrávky, fotografie, prospekty a další archiválie.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY