Návrat ztraceného soundtracku, to je "The Invisible EP" Ólafura Arnaldse

28.12.2021 16:35 - Dan Hájek | foto: Héðinn Eiríksson

Covidová proluka pozastavila, a tedy protáhla jeho rozběhnuté turné. Óláfur Arnalds volný čas využil nejenom k chystání nového materiálu. Épéčko "The Invisible" je deset let starou záležitostí, ztracenou a znovuobjevenou. Klavírní struktury a smyčce dotvářejí až dojemné zvukomalby určené pro dokumentární film.
8/10

Ólafur Arnalds - The Invisible EP

Skladby: Partisans, The Invisible Front, Letters, Kadizonas, Microcosm, Respite, Happiness Does Not Wait, Epilogue
Vydáno: 22.10.2021
Celkový čas: 27:12
Vydavatel: Mercury KX

Kromě příprav rozšířené edice alba "Some Kind Of Peace", které Ólafur Arnalds doveze živě představit i do Prahy (stane se tak 29. června ve Foru Karlín), procházel během lockdownů i staré disky. Na jednom z nich našel kompletní soundtrack k dokumentu "The Invisible Front" o litevském odboji proti Sovětskému svazu v průběhu druhé světové války. Dlouhé roky si přitom myslel, že se tyto nahrávky ztratily a zůstalo jen několik málo fragmentů, které byly v době uvedení snímku volně ke stažení. V kompletní podobě tedy vyšly až nyní.

Představují muzikantovu ranější tvorbu pro sólový klavír a smyčcový kvartet. "Partisans" celou partii rozechvěje smyčcovou ouverturou o strachu. Aranže jednotlivých kompozic ctí až srdceryvné vyprávění o lidské odvaze, "The Invisible Front" je pak klavírní šachovnicí samotného příběhu. "Kadizonas" a "Microsmos" poodhalují, jak se Arnaldsův tvůrčí proces od té doby v některých aspektech změnil. Épéčko "The Invisible" je v mnoha aspektech introvertnější, než byl třeba jeho hudební doprovod pro seriál "Broadchurch". Ólafur Arnalds zde více cílí na zvukové detaily, minimalisticky slouží tomuto dokumentačnímu záznamu teskné historie a decentně buduje emoce k závěrečnému ornamentu celé kolekce "Epilogue".



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY