The Pretenders po pětadvaceti letech bez koroze

03.06.2003 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Britská skupina The Pretenders stojí a padá s frontmankou Chrissie Hynde už celé čtvrtstoletí. Nové album "Loose Screw" ukazuje kapelu beze stop rzi ve výtečné formě. V naší recenzi si můžete přečíst, proč Chrissie a spol. stále dávají na frak mnoha mladším skupinám.
8/10

The Pretenders - Loose Screw

Skladby: Lie To Me, Time, You Know Who Your Friends Are, Complex Person, Fools Must Die, Kinda Nice, I Like It, Nothing Breaks Like a Heart, I Should Of, Clean Up Woman, The Losing, Saving Grace, Walk Like a Panther, Complicada, I Wish You Love
Celkový čas: 56:17
Vydavatel: BMG
V čele britské kapely Pretenders již od roku 1978 hrdě vzpřímená stojí Američanka Chrissie Hynde, takto jedna z nejvýznamnějších žen světového rocku. Navzdory ranám osudu, jimiž byly úmrtí dvou členů skupiny v osmdesátých letech a dalším poryvům vrtkavé Štěstěny, které vedly až k dočasnému rozpadu kapely, jsou tu Pretenders opět v plné formě. Těžko říci, nakolik to široké publikum bude kvitovat z hlediska prodejnosti, ale "Loose Screw" se mi jeví jako výborná rocková deska spojující vyzrálost, svěží melodické nápady a samozřejmě charakteristický hlas zpěvačky.

Album bylo dokončeno již v dubnu 2002, ale v Evropě vyšlo až po roce a u nové vydavatelské firmy, jež si vzala Pretenders pod křídla. Již před zveřejněním desky se hovořilo o výrazných vlivech reggae, ale ty nakonec nejsou na "Loose Screw" příliš dominantní. Projevují se jen v pár písních a vždy ku prospěchu věci - skladba "Walk Like A Panther" je houpavě dráždivá, "Complex Person" je radostná letní píseň a podobně optimistického ducha má i "You Know Who Your Friends Are", jedna z mých favoritek na albu. Za čistokrevné reggae můžeme považovat asi jen "Nothing Breaks Like a Heart".

Jinak se jedná o desku rockovou (nejtypičtější je asi pěkně rozjetá "Fools Must Die"), jemně kořeněnou originálními přísadami. Úvodní "Lie To Me" je docela přímočará a má podivný nesmlouvavý refrén, "Time" by se klidně mohla stát ozdobou tanečních parketů. "Kinda Nice, I Like It" lze považovat za věc bluesovou, kdežto "Clean Up Woman" je překvapivě ovlivněná arabskou melodikou, povedla se i pomalá "The Losing" s hymnickým refrénem. Druhý bonus na CD, "I Wish You Love", se nejvíce vzdaluje zbytku desky, je to pomalý swingový kousek, ale nádherný.

Chrissie zpívá pořád stejně dobře, její hlas a ofina padající do očí se za ta léta vůbec nezměnily (třeba píseň "I Should Of" se mohla objevit na kterémkoliv minulém albu Pretenders). V jejím zpěvu stále najdeme hluboký prožitek i neklidné napětí, a to se věru nedá říci o mnoha zpěvačkách, co jsou na scéně už pětadvacet let. K tomu si připočtěme její zásadní ekologické postoje a máme zde velkou personu budící zasloužený respekt. Ale pokud bychom se bavili stejně jen o hudbě, udělala mi deska "Loose Screw" velkou radost. Řečeno s krásnou písničkou "Saving Grace": "Vidím tvou vysmátou tvář / Tmavé mraky mizí / A modrá obloha vyplňuje prostor...".


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY