"Kážu sa mi ženiť" projektu Vlčie maky s hostujícím Danem Bártou spojuje folklór s moderním jazzem

11.12.2021 16:13 - Jiří V. Matýsek | foto: Katarína Baranyai

Slovenský projekt Vlčie maky vydal v létě 2021 své druhé studiové album "Horehronie". Spojuje na něm folklór ze stejnojmenné slovenské oblasti s moderním jazzem a zahostovali si zde i zpěváci Peter Adamov a Dan Bárta. A právě hlas druhého zmíněného zní i na čerstvě zveřejněném singlu "Kážu sa mi ženiť", který doprovází i videoklip.

"Mám obecně lidové písně rád, přestože nejsem jejich znalcem, ani je bůhvíjak nevyhledávám. Je to něco tak dřevěného, vážného a základního. A vždy mě to dokáže rozesmutnit, zasáhnout, zejména a cappella sbor. To se většinou neudržím. Mám rád slovenskou melodiku, je blízká té naší, i s ohledem na texty, kterým rozumím, a navíc jsou v ní takové vzrušující rozdíly," říká Bárta o svém vztahu k lidovkám.

Skupina Vlčie maky vznikla roku 2019, kdy vydala debutové album "Podpoľanie". Jde o spojení předních hudebníků slovenské jazzové scény, jmenovitě zpěvačky Jany Kozákové z kapely Mukatado, klavíristy a aranžéra Klaudia Kováče se zkušenostmi z Big Bandu Gustava Broma, skupiny amerického zpěváka Leea Andrewa či Quartetu Mila Suchomela, kontrabasisty Róberta Ragana Jr., známého například z Pacora trio, a bubeníka Petera Solárika, který je zároveň pedagogem Konzervatoře J. L. Bellu v Bánské Bystrici a uměleckým ředitelem hudebního festivalu Percussion Summit.

"Kážu sa mi ženiť" navléká lidový text a melodiku na jazzovou rytmiku. Oba proudy jako by šly vedle sebe, ale v těch podstatných momentech se spojují, prolínají a navzájem obohacují. Píseň naplno využívá možností dialogu mužského (Bárta) a ženského (Kozáková) hlasu a doprovází ji jednoduché video kombinující záběry na oba zpěváky ve studiu s obrázky krajiny oblasti Horehronie.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY