Nové desky 49/2021 - od Alicii Keys přes Neila Younga po Green Day

15.12.2021 08:00 - Tomáš Parkan a Tomáš Rozkovec | foto: Alicia Keys

Ač to tak z titulku, kterému vévodí trojice Alicia Keys, Neil Young a živák Green Day, nevypadá, tomuto vydání dominují rappeři Rick Ross, Big Boi, Juice WRLD, Čech Totally Nothin a tentokrát v r'n'b stylu Tory Laneze. Jim pak vzdorují korejští Monsta X, Nicole Atkins a s novým "Cyranem" členové The National.
V pátek 10. prosince vyšly tyto nové tituly:

Alicia Keys - Keys
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: r'n'b / urban music / pop / folk

Alicia Keys - Keys
Alicia Keys navazuje na své loňské album "Alicia" jeho pokračováním s názvem "Keys". Na rozdíl od předchůdce pojala letošní počin jako poměrně speciální dvojalbum. První část nazvala "Originals" a jedná se o klasickou stranu jejího já, zatímco na té druhé - "Unlocked" - se rozhodla zvukově experimentovat. Deset písní má svoji podobu na obou částech a k nim pak doplnila ještě šest, jež najdete pouze na jedné. K jejich tvorbě a natáčení si vybrala řadu spolupracovníků, jako jsou například Raphael Saadiq, Fred Ball, Natalie Hemby, Brandi Carlile, Kanye West nebo Sia. První část si produkovala sama s drobnou dopomocí AraabMuzik a Swizz Beatz, tu druhou pak dostal na starost Mike Will Made It, kterého doplnili BJ Burton, Aaron Jhenke a Pluss. Vedle již zmíněné Brandi Carlile si hostování na desce střihli ještě Khalid, Lil Wayne, Pusha T, Swae Lee a Jacob Collier. V jedné z písní si pak vypůjčila část hitu "Cherish The Day" od Sade. Tu i další ukázky najdete například na zpěvaččině YouTube.


Juice WRLD - Fighting Demons
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: rap

Juice WRLD - Fighting Demons
Ve středu to byly dva roky, co po předávkování zemřel Juice WRLD. U příležitosti tohoto smutného výročí vychází jeho druhá posmrtná deska "Fighting Demons". Původně měla vyjít kolekce s názvem "The Party Never Ends", ale její vydání bylo zrušené a nahradilo ji osmnáct skladeb, jejichž produkce se ujali například Louis Bell, Harv, Metro Boomin, Nick Mira, Dr. Luke, T-Minus, Take a Daytrip nebo KBeaZy. Mezi hosty se zařadili Justin Bieber, Polo G, Trippie Redd a Suga z BTS. Pro jejich poslech zamiřte na rapperův YouTube kanál.


Neil Young & Crazy Horse - Barn
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: blues rock

Neil Young & Crazy Horse - Barn
Neuvěřitelným pořadovým číslem čtyřicet jedna se honosí letošní řadovka od nestora rockové a bluesové hudby Neila Younga a jeho Crazy Horse s názvem "Barn". Vznikala po nocích v jedné stařičké stodole. Deset nových písní přináší vše, čím jsou Neil Young s Crazy Horse známí - krásné, romantické akustické balady, silné elektrické rockůvky a bystré svižné melodie, které zachycují divokého, rokenrolového ducha a výstřední syrový zvuk citlivě míchaný s lyrickou krásou. Album vyjde na vinylu, CD, kazetě a digitálně. K dispozici bude také deluxe edice, která bude obsahovat LP, CD a Blu-ray. Onen stodolní styl si můžete vychutnat na Neilově YouTube.


Paul Weller - An Orchestrated Songbook
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: orchestrální rock

Paul Weller - An Orchestrated Songbook
Netradiční novinku s příznačným názvem "An Orchestrated Songbook" vydává Palul Weller. Letos 15. května odehrál výjimečný koncert s nesmírně talentovaným BBC Symphony Orchestra a oceněným aranžérem Julesem Buckleym. Toto mimořádné vystoupení bylo pro Paula prvním s celým orchestrem. Sedmdesát pět minut dechberoucí hudby vysílala do světa samotná BBC. Setlist obsahuje klasické kousky napříč Wellerovou bohatou kariérou od The Jam, Style Council až po sólovou éru včetně songů z tří posledních studiových alb. Na ukázky se můžete podívat na YouTube.


Green Day - The BBC Sessions
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: punk rock

Green Day - The BBC Sessions
Milovníci punk-rockové ikony Green Day si letos mohou dát pod stromeček úplnou sběratelskou laskominku! Jde o záznam vystoupení skupiny pro BBC Radio 1 Evening Sessions z roku 1994, jednoduše pojmenované jako "The BBC Sessions". Můžete se těšit na šestnáctiskladbovou kolekci seskládanou ze čtyř vystoupení kapely, odehraných v legendárních studiích BBC Maida Vale Studios v letech 1994, 1996, 1998 a 2001. Titul je k dostání na CD, v digitální verzi a také na dvou LP. Ukázky najdete třeba na stránkách internetového obchodu Amazon.com


EP

  • San Fermin - In This House
    Jako řada dalších interpretů se americká indierocková formace rozhodla využít pandemii ke spolupráci s různými interprety. K natočení šesti písní jim na výzvu kývli Wye Oak, Thao Nguyen, Nico Muhly s Attacca Quartet, Sorcha Richardson, The Districts a Wild Pink. Kam s nimi zavítali, zjistíte na YouTube.
  • Jack Kays x Travis Barker - My Favorite Nightmares
    Neúnavný bubeník Blink-182 se tentokrát spojil s dvaadvacetiletým hudebníkem z Ohia a výsledkem tohoto spojení je čtveřice pop-punkových a poměrně emotivních skladeb, které Kays sdílí na svém YouTube.
  • Neon Trees - Versions Of You
    Stejný počet písniček si pro své první ípíčko po deseti letech nachystala i americká pop-rocková parta z Utahu. Novinku tam ovšem najdete pouze jedinou, zbytek tvoří předělávky starších hitů. Uslyšíte je na YouTube.
  • Robin Guthrie - Riviera
    A další EP s kvartetem songů si pro nás přichystal také člen Cocteau Twins. Jak zjistíte na jeho bandcampu, rozšiřuje jimi letošní nahrávku "Pearldiving" v mixu downtempa, dream popu a instrumentální elektroniky.
  • fyfe - Games
    Paul Dixon si letos opět střihnul spolupráci s Mikou, ale k tomu stihl nahrát ještě osm písniček pro EP "Games". Vzhledem k tomu, že se s nimi vlezl do osmnácti minut, je jasné, že nepatří k nejdelším. Zda do nich ukryl dostatek nápadů, zjistíte na YouTube.

Dále stojí za pozornost:
Rainbow Girls - Rolling Dumpster Fire: sedm písní kalifornské ženské formaceYouTube
Jlin - Embryo: špetka footworku a IDM od hudebnice z Indianybandcamp
PnB Rock - 2 Get You Thru The Rain: americký rapper a s ním Lil Baby, Young Thug a DJ Luke NastyYouTube


Tory Lanez - Alone At Prom
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: r'n'b / soul

Tory Lanez - Alone At Prom
Tory Lanez si stále drží normu minimálně jedno album ročně, a tak po loňském "Daystar" přichází "Alone At Prom". Kanadský hudebník, rapper a producent jistě doufá, že se mu bude dařit o něco lépe než předchůdci, který jako jeho první počin nenakoukl do top 3 amerického Billboardu. Zvrátit to může jedenáct songů, v nichž Tory prakticky vynechal rap a své r'n'b nasměroval více k soulu a taneční hudbě. Dokládá to například i v poslední "Last Kiss On Nebulon", v níž si vypůjčil ústřední motiv "Easy Lover" Phila Collinse. Nejen tu uslyšíte na jeho YouTube.


Big Boi And Sleepy Brown - Big Sleepover
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: rap / r'n'b / dancehall

Big Boi And Sleepy Brown - Big Sleepover
Big Boi a Sleepy Brown se potkali už při nahrávání alb OutKast a nyní se rozhodli na tuto spolupráci navázat společným albem "Big Sleepover". U tvorby patnácti tracků nechyběl pochopitelně ani Brownův produkční tým Organized Noize, který je nasměroval do poměrně pestré směsi rapu, soulu, r'n'b, popu a nechybí pochopitelně ani funk, z něhož druhý jmenovaný vzešel. Jednotlivé písně ovlivnili také hosté jako KAY-I, Killer Mike, Cee-Lo Green, Scotty Atl nebo Renegade El Rey, kteří přinesli například i prvky trapu, dancehallu nebo jazzu. Lepší představu si uděláte na Big Boiově YouTube kanálu


Monsta X - The Dreaming
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: k-pop

Monsta X - The Dreaming
Vedle Blackpink a BTS jsou Monsta X další k-popovou partou, která se již etablovala na světové scéně. Loni v únoru svoji expanzi podpořila anglicky zpívaným albem "All About Luv" a zřejmě nehodlá polevit, protože je tu další studiovka "The Dreaming". Chlapecký sextet neponechává nic náhodě a k natočení deseti písniček si přizvali západní autory producenty, jako jsou David Stewart (BTS), Kin., Captain Cuts (Bebe Rexha, Walk The Moon), Kris Eriksson, Keith Varon (Nightly, Sheppard) nebo Teddy Geiger (Shawn Mendes, One Direction). Zda výsledek překoná úspěch předchůdce, který se vyšplhal do Top 5 Billboardu, zkoumejte na YouTube formace.


Rick Ross - Richer Than I've Ever Been
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: rap / r'n'b

Rick Ross - Richer Than I've Ever Been
Americký rapper a producent Rick Ross se po dvou letech opět hlásí o slovo s albem "Richer Than I've Ever Been", kterým otvírá druhou desítku své diskografie. Fanoušci rapu se mohou těšit na dvanáct tracků, na nichž spolupracoval s producenty jako Boi-1da, Timbaland, Bink!, Don Cannon, Carnage, Infamous, AraabMuzik nebo Fuse. Pochopitelně nechybějí ani hosté, kterými byli Willie Falcon, The-Dream, Benny the Butcher, Wale, Future, DreamDoll, Yungeen Ace, Major Nine, Blxst, Jazmine Sullivan, 21 Savage a Wiz Khalifa. Podstatnou část alba Rick již sdílí na svém YouTube.


Tip týdne

Mariusz Duda - Interior Drawings
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: electronic

Mariusz Duda - Lockdown Trilogy
Frontman Riverside a Lunatic Soul Mariusz Duda vydává třetí díl z cyklu "Lockdown Trilogy". Jmenuje se "Interior Drawings" a zapadá do dvojice alb "Lockdown Spaces" z roku 2020 a "Claustrophobic Universe", které vyšlo začátkem tohoto roku. Vydání těchto atmosférických elektronických kompozic byla zatím dostupná pouze online nebo na kazetě. Pokud jste příznivci experimentálních elektronických stěn a temných beatů, pak je tato trilogie určena právě vám. Poslouchejte na Mariuszově YouTube profilu.


Bryce Dessner And Aaron Dessner - Cyrano (soundtrack)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: muzikál / filmová hudba

Bryce Dessner And Aaron Dessner - Cyrano (soundtrack)
Před třemi lety připravili členové The National Bryce Dessner, Aaron Dessner a Matt Berninger ještě společně s Carin Besser a Erikou Schmidt další muzikálovou podobu slavného románu "Cyrano de Bergerac". Ta zaujala natolik, že se režisér Joe Wrightr rozhodl na její motivy připravit i novou filmovou adaptaci doprovázenou soundtrackem. Na něm najdete pětadvacet skladeb a písní, na nichž se dále podíleli Glen Hansard, Víkingur Ólafsson, London Contemporary Orchestra, Sam Amidon, Scott Folan a také hlavní filmoví představitelé Peter Dinklage, Haley Bennett, Ben Mendelsohn a Kelvin Harrison Jr. Ukázky z alba nabízí například Supraphonline.


Nicole Atkins - Memphis Ice
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: americana / soul / psychedelický folk

Nicole Atkins - Memphis Ice
Jak už naznačuje název "Memphis Ice", navazuje americká písničkářka Nicole Atkins svým letošním albem na loňskou nahrávku "Italian Ice". Ono navazuje ovšem není zcela přesné, protože se ve skutečnosti jedná o živou, poměrně syrovou verzi poslední studiovky. A proč Itálii vyměnila za Tennessee? Desítku skladeb totiž natáčela živě v Memphis Magnetic Studios. O tom, že letošní verze jsou možná ještě o něco lepší než ty loňské, za něž sklidila nadšené kritiky, se můžete přesvědčit na jejím YouTube.


Totally Nothin - MMIS (Supraphon)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: rap / punk rap

Totally Nothin - MMIS
Mladý rapper a hudební producent Totally Nothin, který se žánrově pohybuje na pomezí alternativního rapu a punk-rapu, přináší nové album nazvané "MMIS". Předcházely mu dva singly "Badstav 2" a "Na břehu Lužnice", jež naznačily, že autor se vrací ke svým kořenům, autentickému zvuku a VHS estetice. Celkem patnáct tracků s řadou zajímavých featů je zatím nejdelší Totallyho projekt. V seznamu skladeb se objevují jména spřátelených rapperů Senseye, Doriana, Psycho Rhymea, Vercetti CG, Blaka, Skellyho a WTFMAX. Produkčně jsou pod albem podepsaní Maxipejsek, DJ Kadr, Relis, Vojunko, Sukhboy, crymelody, Daysix a coudyzaen. Ukázky najdete na stránkách vydavatelství Supraphon.


The Band - Cahoots (50th Anniversary)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: rock

The Band - Cahoots (50th Anniversary)
Čtvrté album kapely The Band s názvem "Cahoots" znovu vychází k 50. výročí ve čtyřech fyzických formátech, včetně pětidiskové super luxusní edice. Všechna vydání obsahují nový stereo mix alba z roku 1971 od Boba Clearmountaina a edice na dvou CD a box set nabízí osm bonusových skladeb ve formě outtakes/alternativních mixů. Balení též obsahuje částečný koncertní bootleg "Live at the Olympia Theatre" z Paříže z května 1971, jenž zahrnuje jedenáct vybraných skladeb z evropského turné. Více o této výroční kolekci naleznete na YouTube.


V krátkosti

  • Birdman & YoungBoy Never Broke Again - From The Bayou
    Tento týden se nám rapperských dvojic sešlo více. V případě té druhé oba pochází z Louisiany a není tak divu, že se na ni, respektive na vody řeky Mississippi odkazuje i název alba. Třináct tracků prezentují na YouTube.
  • Jeff Parker - Forfolks
    Člen post rockových Tortoise a americký kytarista, který spolupracoval s hudebníky jako Rob Mazurek, Joshua Redman, Meshell Ndegeocello nebo Chicago Underground Trio, nachystal své další album. Pokud máte rádi experimentální folk, určitě si na jeho bandcampu poslechněte některou z osmi skladeb.
  • Moses Sumney - Live From Blackalachia
    Své první živé album přichystal nigerijsko-americký hudebník, který si už zahrál s hvězdami jako Beck, Bon Iver, James Blake, The Cinematic Orchestra, Flume a naposledy se podílel i na projektu "The Metallica Blacklist".
  • Nicholas Britell - Don’t Look Up (soundtrack)
    Hvězdně obsazený snímek Netflixu s Jennifer Lawrence, Leonardem DiCaprio, Meryl Streep a Cate Blanchet bude mít sice premiéru až na Štědrý den, ale ve vybraných kinech je už k vidění, a tak si můžeme vychutnat i jeho soundtrack postavený na hudbě Nicholase Britella. Okoření ho ale i dvě písničky - první má na svědomí Ariana Grande a Kid Cudi a druhou Bon Iver. Ukázky nabízí Supraphonline.
  • TM88 & Pi'erre Bourne - Yo!88
    A ještě jedno rapperské duo, tentokrát z východního pobřeží. Své společné album naplnili celkem jedenácti tracky, které jim pomáhal produkovat i Moon, Starboy, Synthetic, TooDope a Dante Smith. Jak zjistíte na YouTube, přímo se podíleli i Wiz Khalifa a Young Nudy.
  • William Fitzsimmons - No Promises: The Astronaut’s Return
    Americký písničkář v červnu vydal album "Ready The Astronaut" a nyní se rozhodl, že ho představí ještě v jiné podobě. Všechny písničky z něj nahrál v alterantivní verzi a navrch přidal ještě několik dalších. K dispozici jsou na jeho YouTube.


    Dále stojí za pozornost

    Ateez - Zero : Feverilogue:nastupující k-popový boybandYouTube
    Aeon Station - Observatory: sólovka Kevina Whelana z The Wrensbandcamp
    Michael Hurley - The Time Of The Foxgloves: americký folkový veteránbandcamp
    Herman Dune - Santa Cruz Gold:švédsko-francouzský folk rock a americanabandcamp


    Dále vychází:

    2Feetbino - Cousin Feeter
    2Kbaby - First Quarter
    Ace Of Hearts - Frozen In Time
    Agarthic - The Inner Side
    Alpha Bootis - Science Fiction-Double Feature
    Anatomy Of Habit - Even If It Takes A Lifetime
    Andrew Lee - Heavy Metal Shrapnel
    Anita Lane - Sex O’Clock (20th Anniversary Reissue)
    Atlas - Ukko
    Bad Mothers - Bad Mothers
    Beatrice Deer - Shifting
    Buck Owens And Susan Raye - Together Again
    Carved In Stone - Wafts Of Mist & The Forgotten Belief
    Dai Burger - Back In Ya Mouf
    Dead - You’ll Never Know Pleasure (25th Anniversary Reissue)
    Dead Beast - Dead Beast
    Dessiderium - Aria
    Devil Cross - This Mortal Coil
    Digdog - Homeless Theater
    Dperd - Monsters
    Ehiorobo - Joltjacket
    Estriver - Outcry
    Fifi Rong - There Is A Funeral In My Heart, For Every Man I Loved
    Firekid - Muscle Shoals Metaphysical
    For Lack Of A Term - Welcome To Your New Life
    Forrest Fang - Forever
    Four Year Strong - Brain Pain (Deluxe)
    Funeral - Praesentialis In Aeternum
    Groundbreaking - Parade
    Chris King - Mucus
    Christian Death - The Dark Age Renaissance Collection, Part 1, The Renaissance
    Jarvis Duo (Mr. Bungle’s Travis Dunn And Jarvis Earnshaw) - Hypnagogia
    Jeff Tweedy - Love Is The King / Live Is The King
    Joan Avant - Dies Irae
    Joseph White - The Wagging Craze (Original Cast Recording)
    Karin Park - Church Of Imagination
    Katie Melua - Acoustic Album No. 8 (Signed Version)
    Lifelost - Punitive Damnation
    Lil Boom - The End Of The World
    Loney Hutchins - Buried Loot, Demos From The House Of Cash And Outlaw Era, ‘73-‘78
    Loud Apartment - Technology
    Majid Soula - Chant Amazigh
    Marie Osmond - Unexpected
    Mark Knopfler - The Studio Albums 1996-2007
    Mauvey - The Florist
    Mercury X - Imprisoned
    Mordom - Cry Of The Dying World
    Mother - Interlude I
    Mouth Congress (Scott Thomspon And Paul Bellini Of Kids In The Hall) - Waiting For Henry
    Nalan - I’M Good. The Crying Tape
    Orphaned Land - 30 Years Of Oriental Metal
    Ot The Real & Dj Green Lantern - Broken Glass
    Otargos - Fleshborer Soulflayer
    Perfect Plan - Live At The Sharpener´s House
    Perseide - The Only Thing
    Pornographic Sunset - Gold; Flesh; Dirt
    Psilocybe Larvae - Where Silence Dwells
    Rage Of Light - Redemption
    Restless Spirit - Blood Of The Old Gods
    Reveal! - Doppelherz
    Rising Insane - Afterglow
    Různí - The West Side Story (soundtrack)
    Různí - Tokyo Glow
    Safety Town - Fake It
    Seether - Vicennial - 2 Decades Of Seether
    Siamese - Home
    Spell Songs - Spell Songs II: Let The Light In
    Stabbing - Ravenous Psychotic Onslaught
    Šotek, Orozovič, Suchý z Tábora - Konccert - Cabaret Calembour
    Teen Daze - Interior
    The Bloody Monroe - Some Like It Heavy
    The Brandy Alexanders - The Brandy Alexanders
    The Drippers - Scandanavian Thunder
    The Murder Of My Sweet - A Gentleman´s Legacy
    There’s A Light - f̶o̶r̶ ̶w̶h̶a̶t̶ ̶m̶a̶y̶ ̶I ̶h̶o̶pe̶? For What Must We Hope?
    Thirty Fates - Circus Black
    Tiffany - Pieces Of Me (Deluxe Edition)
    Tor Lundvall - Beautiful Illusions
    Trash Sun - Bill
    Vado - Long Run Vol. 2
    Zelbo - In My Dreams
    Ziemba - Unsubtle Magic

    Vychází na vinylu:
    Alan Parsons Project - Neverending Show - Live In The Netherlands (3LP)
    Alkehol - Planeta vopic
    Angel Dust - Yak - A Collection Of Truck Songs
    Arakain - Thrash The Trash (Supraphon)
    Bill Charlap Trio - Street Of Dreams
    Booker Ervin - The Book Cooks
    Debustrol - Neuropatolog (Remastered 2021)
    Duke Ellington & John Coltrane - Duke Ellington & John Coltrane
    Fela Kuti - Vinyl Box Set #5
    Fucked Up - David Comes To Life
    Gorillaz - Gorillaz (20th Anniversary Super Deluxe Vinyl Box Set)
    Green Day - The BBC Sessions
    Harry Bertoia - Sonambien
    Herbie Nichols - The Prophetic Herbie Nichols, Vol. 1 & Vol. 2
    Hex - Ježiš Kristus nosí krátke nohavice
    Hot Club Of Cowtown - What Makes Bob Holler
    Jimmy Smith - Home Cookin'
    John Coltrane & Johnny Hartman - John Coltrane & Johnny Hartman
    Kenny Cox - Introducing Kenny Cox And The Contemporary Jazz Quintet
    Killswitch Engage - The End Of Heartache
    Lambchop - I Hope You’re Sitting Down / Jack’S Tulips
    Neil Young & Crazy Horse - Barn
    Nocadeň - Auróra
    Paul Gilbert - Twas
    Paul Weller - An Orchestrated Songbook
    Reuben Wilson - Love Bug
    Robert Plant & Alison Krauss - Raise The Roof (Limited Edition)
    Seether - Vicennial - 2 Decades Of Seether
    Slobodná Európa - Pakáreň
    The Band - Cahoots (50th Anniversary)
    The New Pornographers - Mass Romantic
    Unleashed - No Sign Of Life
    Vidiek - Najvidiekovatejší
    Wo Fast - The Dark Gathering

    EP:
    Bria - Cuntry Covers Vol. 1 (Physical Release)
    Clear Mortifee - Fairies: Act Ii
    Crowen - Prophecy
    Delaire The Liar - Eat Your Own
    Djinn-Ghül - Mechalith
    Dylan Dunn - Blue Like You
    Exit Kid - Basis
    Honey Guide - A Tidy Room Is A Tidy Mind
    Horse Show - Falsterbo
    Kaktus Einarsson - In The Garden (Live Session)
    Kid Dad - Bloom
    Michot’s Melody Makers - Tiny Island
    Ok Cowgirl - Not My First Rodeo
    Rope Sect - Proskynesis
    Sinful Ways - Darkest Days
    The Last Martyr - Purgatory
    The O’My’s - No Swimming
    Will Hyde - Nothing Ever Changes.

    Reedice:
    Arakain - Thrash The Trash (Supraphon)
    Miroslav Žbirka - Roky a dni
    Miroslav Žbirka - Songs For Boys & Girls


  • DOPORUČENÉ ČLÁNKY

    SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY