Bývalý zpěvák Turbonegro Hank Von Hell zemřel ve 49 letech

20.11.2021 10:41 - Ondřej Hricko | foto: Universal

Známý bouřlivák Hans-Erik Dyvik Husby, nejznámější pod uměleckým jménem Hank Von Hell, zemřel v pátek 19. listopadu ve věku 49 let. Smrt zpěváka byla potvrzena v prohlášení na jeho sociálních sítích, důvod úmrtí prozatím znám není.

Jeho bývalí spoluhráči z kapely Turbonegro jeho odchod okomentovali na svém facebookovém profilu takto: "S nesmírným zármutkem jsme přijali tragickou zprávu, že Hans-Erik 'Hertis' Dyvik Husby zemřel. Jsme vděční za časy, okamžiky a kouzlo, které jsme s Hansem-Erikem sdíleli v Turbonegro v letech 1993-2009. Jako charismatický frontman byl Hans-Erik zásadní pro popularitu kapely. Byl to vřelý člověk s velkým srdcem, duchovně a intelektuálně silná osobnost, která milovala konverzaci s kýmkoli. Jsme hrdí na to, co jsme společně vytvořili jako rockoví bratři v Turbonegro - hudbu, postavy, celý náš vesmír. Hank Von Helvete zůstává ikonickou postavou v historii norského rocku a populární kultury a také se zapsal jako osobnost v mezinárodní rock'n'rollové komunitě. Herec, romantik a bavič - Hank během svého života nenechal na pochybách, že byl mužem jeviště, miloval světlo reflektorů a pozornost v místnosti. Naše myšlenky a srdce patří jeho rodině. Odpočívej v pokoji".

Hank Von Hell spoluzaložil kapelu Turbonegro na konci osmdesátých let. V devadesátkách se svými spoluhráči vydal čtyři velmi úspěšná alba a norská formace právem patřila k nejpopulárnějším koncertním rock'n'rollovým tahounům v celé Evropě. Byla známá svými oddanými fanoušky i energií nabitými koncerty. V roce 1998 se formace rozpadla i kvůli Husbyho závislosti na heroinu.

Poté ještě Hank Von Hell s Turbonegro vydali další tři desky - poslední "Retox" v roce 2007. Kapela pak pokračovala s novým zpěvákem. Husby založil novou skupinu Doctor Midnight & The Mercy Cult a v roce 2018 vydal své první sólové album "Egomania", na které navázal loňským počinem, příznačně nazvaným "Dead".


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY