Festival Astroworld skončil tragédií, zemřelo osm lidí

06.11.2021 21:53 - Ondřej Kocáb | foto: Omar Vega/Film Mgic

Tragicky skončil hudební festival Astroworld v houstonském komplexu NRP s účastí několika desítek tisíc fanoušků. Při tlačenici během pátečního programu zemřelo podle posledních zpráv osm osob. Podle stanice ABC13 bylo také mnoho lidí zraněných. Zbylé koncerty i kompletní sobotní program byly poté zrušeny. Velitel místních hasičů Samuel Peňa v rozhovoru prozradil, že na místě bylo v polní nemocnici ošetřeno přes tři sta návštěvníků.

Na vyprodaném Astroworldu, původně plánovaném na 5. a 6. listopadu měli vystoupit SZA, Tame Impala, Young Thug, Earth, Wind & Fire, Bad Bunny a také rapper a zároveň jeden z organizátorů Travis Scott. Potíže začaly už několik hodin před zahájením, kdy přišlo k branám velké množství diváků a někteří se snažili dostat dovnitř předčasně. V nastalém chaosu prolomili brány a už v tu chvíli bylo na místě několik zraněných. Hlavní tragédie nastala o několik hodin později během Scottova vystoupení. "Dav se začal tlačit k pódiu a lidé propadli panice," řekl Peňa.

Celý komplex policie označila za místo možného trestného činu a zjišťuje, co se přesně stalo. Policejní velitel Troy Finner řekl, že je zatím brzy říci, co přesně způsobilo takový příval diváků k pódiu. Odmítl jakékoli spekulace a poukázal na to, že mnoho rodin stále hledá své blízké. Podle něj spolu navíc odpolední tlačenice a večerní tragédie nesouvisejí a jsou řešeny jako dva různé incidenty. Pro ty, kdo někoho pohřešují, bylo zřízeno krizové stanoviště v hotelu.

Zástupce velitele houstonské policie Larry Satterwhite později informoval, že na místě zasahovalo přes tři sta policistů a více než dvě stovky pracovníků bezpečnostních služeb. "Když se objevili první zranění, začali jsme s resuscitací. Stalo se to naráz. Zdálo se, že se to všechno seběhlo jen v několika minutách. Najednou na zemi leželi lidé a vypadalo to, že mají srdeční zástavu," doplnil. Do nemocnice bylo převezeno sedmnáct účastníků, přičemž jedenáct z nich utrpělo infarkt.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY