Abba na své "Voyage" v poklidu a důstojně cestuje časem

06.11.2021 08:00 - Pavel Parikrupa | foto: Baillie Walsh

Volejte ke Guinessům, máme tady rekord! Jedna z největších globálních hvězd historie, nyní nenápadná skupinka docela vitálních sedmdesátníků, vydala album nových písniček po čtyřiceti letech. Čtyřiceti. Letech. Abba a její Voajáž Voajáž, tedy "Voyage"!
7/10

Abba - Voyage

Skladby: I Still Have Faith In You, When You Danced With Me, Little Things, Don't Shut Me Down, Just A Notion, I Can Be That Woman, Keep An Eye On Dan, Bumble Bee, No Doubt About It, Ode To Freedom
Vydáno: 5.11.2021
Celkový čas: 37:06
Vydavatel: Universal
Je to jedna z nejsenzačnějších věcí, co se kdy v populární hudbě přihodily. Neuvěřitelný, až pohádkový příběh kapely Abba, jež vlastně nikdy oficiálně neohlásila ukončení existence, ale poslední (a výborné) album "Visitors" vydala v listopadu 1981. A teď je zpět, aby ještě jednou potěšila pamětníky, představila své Abbatary v opulentní hypermoderní půlroční londýnské show pro rok 2022 a řekla pravděpodobně definitivní sbohem.

Není třeba chodit kolem horké kaše: tohle je nostalgie jak prase. Hezký dárek fanouškům, milý pozdrav pamětníkům a mrknutí na všechny, co se zajímají o populární kulturu. Naštěstí se album "Voyage" z tohoto pohledu povedlo, splnilo očekávání a potěšilo všechny, pro které je určeno. O tom nelze pochybovat. Není to nic víc a nic méně než výlet strojem času, v němž je radost, smutek a místy i ten kýč, co ke švédské legendární čtveřici prostě patří.

"Don't Shut Me Down" a "Just A Notion" (která obsahuje stopy z dema datovaného do roku 1978!), dvě z těch rychlejších nahrávek, jsou skoro až parodií ("Pane, mohl byste nám zahrát něco jako 'Waterloo'?"). Tady to opravdu balancuje na hraně. Ale možná je to všechno jen otázka času, kdy podlehnete: v první chvíli si řeknete, že to je snad speciálně na přání pro německé důchodce na dovolenkovém seznamovacím večírku, pak si to stejně nevědomky pobrukujete a nakonec je to finální a definitivní: "Sakra, dostali mě!"

Jenže pak jsou tu elementy Abby, které mají někteří posluchači (já) tak rádi a které jsou nenápadně schované za nablýskanou fasádou superhitů s hloupoučkými texty: ohromné harmonie a nápady skladatelského tandemu Anderson/Ulvaeus, krásný smutek chladných Skandinávců a nádherné hlasy Fridy a Agnethy. Taková "Keep An Eye On Dan", píseň o klukovi, jehož rodiče se rozvádějí, má ve svém příběhu přece jen trochu zásadnější sdělení a hudebně je to perfektní ukázka Bennyho a Björnova kompozičního mistrovství. Podobně závěrečná "Ode To Freedom" je postavená na krásně klenuté melodii, která svým jednoduchým, ale velmi upřímným textem zlidšťuje velká slova a poselství o svobodě.

Pro fanoušky Abby je sbírka nových písní nečekaným pěkným prezentem (z původních dvou kousků vznikla nakonec celá deska), nic velkolepého v podobě souhvězdí bombastických megahitů asi nikdo nemohl a nechtěl očekávat. Potěšitelné je, jak kvartet uvážlivě a citlivě pracuje se svým odkazem. I proto album "Voyage" rozhodně nedělá jménu kapely žádnou ostudu. Je to hezká ozvěna z minulosti, písničky, co existují ve svém vlastním čase mimo realitu dneška. A je to vlastně moc fajn. Thank you for the music.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY