Čad se v písni "Uráženie hudby" vymezují vůči odmítavému postoji ke tvrdé muzice a lákají na nové album

08.11.2021 11:25 - Jiří V. Matýsek | foto: Tomáš "Jajo" Rozkovec / @musicserver.cz

Jakkoliv už je svět docela daleko ve vnímání subkultur a obecně vzato odlišností, tvrdá kytarová hudba stále nemá na růžích ustláno. I dnes se najdou tací, kteří na ni hledí skrz prsty a přisuzují jí některé nepravdy a polopravdy. Slovenští Čad patří ke špičce toho, co tamní metal nabízí, a odjakživa byli ve svých textech ostří a nekompromisní. A v novince "Urážanie hudby" se pustili právě do těch remcalů.

Hlavnímu textaři kapely Pištovi Vandalovi se podařilo shromáždit ta největší klišé, která se používají jako vyprázdněné argumenty. Že je metal a tvrdá hudba obecně řev, vzývání démonů, že je vhodná leda tak pro ožraly, strašidelná a kdovíco dalšího. A reagují po svém - tvrdou skladbou ve zběsilém tempu a hlavně s nekompromisním vzkazem všem svým odpůrcům: "Zhni vo svojej bubline! / Pri káve a pri víne!"

V kontextu písně si nemohli vybrat lepšího místa pro natočení videoklipu. Trojčlenná formace totiž hraje přímo před obřími varhanami ve studiu Slovenského rozhlasu.

Skladba je prvním singlem z nového alba. To se bude jmenovat "Medvede" a vyjde 1. prosince. A jak kolekci dvanácti nových skladeb charakterizuje sama skupina? "Temnota, radosť a nasratosť, presne ako sa patrí!"



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY