Dva chlápci a jejich promrhané životy: John Mellencamp spojil ve "Wasted Years" síly s Brucem Springsteenem

02.10.2021 17:19 - Jiří V. Matýsek | foto: John Mellancamp

John Mellencamp u nás možná nemá takové jméno, ve Spojených státech však platí za jednu z největších hvězd stylu zvaného heartland rock, tedy muziky, jež míchá rock s folkem a country a hlavně je výrazně navázaná právě na Ameriku a její lid. Ze stejných zdrojů vychází i Bruce Springsteen. A oba tihle sedmdesátníci (v případě Mellencampa téměř) spojili síly v novém společném singlu "Wasted Years".

Ve skladbě výrazně postavené na akustických kytarách, k nimž se tu a tam přidá elektrická kytara a v refrénech housle či akordeon, je v podání obou stárnoucích gentlemanů bilančním zhodnocením promrhaných životů a přibývajících let, během nichž jen sledují, jak jejich přátelé jeden den za druhým mizejí. To podporují i úvodní scény videa, kdy oba sedí u karet a vlastně jen zabíjejí čas. Pak se klip překlene do tradičněji pojatého vizuálu se společným muzicírováním před garáží s americkou vlajkou a v závěru na jednoduchém pódiu.

Že by nakonec ty životy promrhané nebyly? Springsteen a Mellencamp jsou sice patřičně nostalgičtí chlapáci, ale v jejich upřímném songu je velký díl naděje.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY