Janais v klipu k písni "Domov" zpívá o návratech

18.09.2021 11:47 - Milan Menčík | foto: Jakub Šteinecker

K oblíbeným činnostem lidí patří vzpomínání, mnozí z nich se navíc rádi vracejí na svá oblíbená místa. Jedním z nich bývá dost často i "Domov". A právě tak se jmenuje aktuální novinka slovenské zpěvačky Janais. Skladbu si kompletně napsala a vysvětluje, že může znamenat návraty v různých podobách - k blízkému člověku, staré lásce nebo prostě návrat na rodnou hroudu. Píseň měla navíc netradiční premiéru u příležitosti návštěvy papeže Františka v Košicích.

"Vznikla za klavírom asi pred pol rokom, najprv ako jednoduchá melodická linka, no už vtedy vo mne vzbudila silnú emóciu a chvíľu trvalo, kým som našla vhodnú inšpiráciu na text. Téma návratu domov ma zaujala najviac, keďže už pätnásť rokov žijem mimo svojho rodného kraja. Nahrávali sme ju počas leta v Basem3nt studio v Prešove u Randyho Gnepu. Hudobne na nej spolupracovalo osem hudobníkov, ktorí v aranžmánoch spojili rôzne hudobné nástroje - od jednoduchej mandolíny cez akordeón až po husle, tympany a harfu. V každom z nás pieseň vyvolá vlastné spomienky a emóciu," říká zpěvačka, celým jménem Janais Kothajová.

Její kombinace popu s folkem (nebo obráceně, chcete-li) k takovýmto tématům krásně sedí. Klip, který dokresluje příjemnou píseň svým romantickým prostředím na chalupě pod lesem v Horné Maríkové, jen lehce podtrhuje výsledný dojem ze skladby, ze které sice neodpadnete na první poslech, ale rádi si ji pouštíte zase a znovu.

Papež František z ní sice asi moc neměl, zpěvačka však možnost vystoupení při jeho návštěvě kvitovala s nadšením. "Spievať a zároveň vidieť prichádzať Svätého Otca bol pre mňa jeden z najsilnejších zážitkov v mojom živote. Bola som šťastná a poctená, že sme s Martinom mohli umocniť v ľuďoch úžasnú atmosféru, ktorá na stretnutí panovala." svěřila se.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY