Dokument "Becoming Led Zeppelin" má první ukázku a ohlasy z festivalu v Benátkách

08.09.2021 09:32 - Jiří V. Matýsek | foto: Atlantic Recording Corporation

První autorizovaný dokument "Becoming Led Zeppelin", který mapuje první roky kariéry slavné britské formace, má za sebou svou premiéru. Ta se, byť pro uzavřené novinářské publikum, uskutečnila na filmovém festivalu v Benátkách za účasti tvůrců a také kytaristy Jimmyho Page. Můžeme si tak utvořit prvotní představu o tom, jak se dílo povedlo. Navrch tvůrci pustili do světa první minutovou ukázku, která jasně ukazuje jeden z trumfů snímku, totiž dosud nevídanou technickou kvalitu.

A reakce - ačkoliv s nimi dlouhá řada komentářů oddaných fanoušků Led Zeppelin pod shrnujícím článkem na webu LedZepNews.com nesouhlasí - nejsou zrovna nadšené. Filmu vyčítají zejména délku a poněkud kolážovitý způsob vyprávění. Hlavním trumfem je sice obrovské množství kvalitně remasterovaných záběrů, to však, podle těch, kteří již "Becoming Led Zeppelin" viděli, nedokáže zakrýt fakt, že snímku schází vyprávěcí perspektiva. Problémem je i to, že ne vždy se z archivních záběrů podařilo dostat potřebnou kvalitu a tvůrci si vypomáhají záběry na letadla, přistání na měsíci, protesty a dobový ruch velkoměsta.

Na druhou stranu má "Becoming Led Zeppelin" své strhující chvíle i dojemné momenty - například když zbývající členové kapely společně v jedné místnosti poslouchají své rané nahrávky. Recenze se veskrze shodují i na tom, že nejvíce budou z výsledku nadšeni skalní příznivci. Archivní objevy jsou fantastické, ale jako celek není dokument plně uspokojujícím počinem.

Kdy se film dostane do širší kinodistribuce a zda se bude promítat i u nás, bude teprve upřesněno.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY