Xindl X v Ledárnách nezahřál u srdce vždy a všude, pár šípy se ale přece jen trefil

22.08.2021 12:11 - Jan Trávníček | foto: Tomáš Parkan / musicserver.cz

Ledárny Braník v onen úterní večer neměly tak plno jako třeba u Mirai nebo Chinaski, průšvih v návštěvnosti to ale také nebyl. Chladné počasí se tým kolem Xindla X pokusil zažehnat bohatým programem, a tak třeba hned ze startu vystřelil na lidi role papíru v posledním refrénu "V blbým věku".

Live: Xindl X

místo: Ledárny Braník, Praha
datum: 17. srpna 2021
Fotogalerie

Xindl X, Lucerna Music Bar OpenAir, Ledárny Braník, Praha, 17.8.2021
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Ondřej Ládek v posledních měsících výrazně zhubl, slaví deset let s manželkou, sedm měsíců bez alkoholu a k tomu vlastní dvaačtyřicáté narozeniny z předchozího dne. Také má před vydáním nového alba a jistě doufá, že když už ne O2 arenu, tak snad alespoň O2 universum svými fanoušky zaplní. Má k tomu už zase kapelu a celou řadu z rádií dobře známých singlů, může si tak dovolit poskládat koncert jen ze samých hitů.

Naneštěstí ne všechny jeho singly snesou ta nejpřísnější kritická měřítka - třeba odrhovačka "Na vodě" pro stejnojmenný seriál, na jednom nápadu postavené "Dřevo" nebo jmenování měst v "Mývalovi" mezi jeho nejhodnotnější díla bohužel nepatří, byť alespoň ten úryvek Prince v poslední jmenované v Ledárnách potěšil. Nové skladby ale vydává snad až příliš často, a když k tomu přičteme donedávna vydávané minipísničky pro Hitrádia nebo skládání textů pro ostatní umělce, je zkrátka pochopitelné, že zdaleka ne všechno z jeho dílny jsou zrovna perly.

Xindl X, Lucerna Music Bar OpenAir, Ledárny Braník, Praha, 17.8.2021
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
V Praze ale došlo i na to nejlepší. Když má totiž dobrý den, dokáže kriticky tepat do aktuálních témat a má dar v několika slovech vystihnout celý problém. Podařilo se mu to už před lety s oceňovanou "Chemií", o závislostech na moderních technologiích a sociálních sítích složil melancholickou "Alenku", lehce přisprostle se opřel do zlatokopek v "Barbíně". Rovněž perfektně sáhl do svědomí všem korporátním krysám v "Byznysu" a nejnověji se přidal k zástupům muzikantů, kteří napsali píseň o době covidové. A kousek "Něco je ve vzduchu" se řadí k nejdojemnějším a zároveň nejtrefnějším skladbám na dnes už trochu vytěžené téma. Pokud by vám náhodou dosud unikal, určitě to napravte.

Kromě všech jmenovaných v Braníku odehrál také politicky zaměřenou "Žáby v hrnci" v kooperaci s Pavlem Čadkem a jeho prasklým smyčcem, vzpomněl na rovněž povedený singl "Nejlepší kuchař", kterému ale bohužel dal rychlejší tempo, a premiérově zahrál kus "Lovec perel" z nadcházející desky. A ačkoliv ho psal pro svou ženu určitě jen s těmi nejlepšími úmysly a od srdce, na posluchače se mu ten upřímný cit bohužel přenést nepodařilo. Je to hrozná škoda, vždyť opravdický, neironický lovesong od něj asi ještě neznáme.

A když jsme u té lásky, je třeba pochválit i výběr fanynky pro ženské vokály v "Lásce v housce" - Týna Jarošová zabodovala svým hlasem na všech frontách. Ve finále tak šlo o příjemný večer plný známých refrénů.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY