Coldplay překvapují vesmírnou operou "Coloratura"

24.07.2021 13:42 - Dan Hájek | foto: Dave Meyers

Je to pár dní, co svět obletěly všechny podrobnosti k deváté řadovce skupiny Coldplay "Music of the Spheres". Fanoušci již rovněž jistě znají pilotní, hodně pozitivně laděný singl "Higher Power". Druhou ochutnávkou se nyní stala závěrečná položka alba, přes deset minut trvající kompozice "Coloratura".

Pro kapelu je to nečekaný úkrok. Chris Martin se dívá do vesmíru a vzhlíží k badatelům (například ke Galileovi). Dále jej zaujala výrazná hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu, jež provází všechny námořní cestovatele, nebo první detekovaný mezihvězdný objekt Oumuamua procházející sluneční soustavou. Taktéž se zamýšlí na tím, jaký je skutečný věk všech věcí okolo nás, naší planety a zda každý z nás je, obrazně řečeno, někde mimozemšťan.

Sama skladba překvapí několika melodickými preludii (inspirace Vangelisem?), křehkou klavírní linií nebo vystavěným kytarovým sólem. V mnohém může evokovat odkaz průkopníků progresivního rocku - raných Genesis, Yes, Pink Floyd a dalších formací působících na počátku sedmdesátých let minulého století. Výsledná vesmírná opera je velice povedeným kusem, který Coldplay ukazuje v dosud neslyšené podobě.

Závěrem jen připomeňme, že deska "Music of the Spheres" vyjde v pátek 15. října, produkoval ji Max Martin a tracklist je následující: ⦵ (Music of the Spheres), Higher Power, Humankind, *✧ (Stars), Let Somebody Go, ♡ (Human Heart) (Ft. We Are King), People of the Pride, Biutyful, ❍ (MOTS 2), ∞ (Infinity Sign), Coloratura. Kapela album nabízí v mnoha formátech včetně výpravného balení na limitovaném CD s podtitulem "Infinite Station", na barevném (recyklovaném) vinylu a kazetě. Detaily zkoumejte v oficiálním obchodě.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY