Miley Cyrus a Marpo jsou novými vládci českých hitparád

21.07.2021 18:00 - Josef Martínek | foto: YouTube

Změny na prvním místě se tentokrát dočkal jak rádiový, tak albový žebříček. Tuzemským éterem zní nejčastěji balada "Angels Like You" od Miley Cyrus. která v čele nahradila předešlé šampiony Coldplay. Nejžádanější deskou se stala Marpova sólovka "Backwoods Bred".
Miley Cyrus - Plastic Hearts
© Miley Cyrus
RÁDIA - Do tuzemských dramaturgů si v komentáři žebříčků občas rýpneme, že víceméně jen přejímají hity, které zafungovaly v ostatních evropských zemích, o to překvapivější je aktuální prvenství Miley Cyrus. Procítěná pop-rocková balada "Angels Like You" totiž nepatří do kategorie trendy hudby. Kromě Česka už zvítězila jen v Belgii, v dalších státech pak zůstala daleko za top desítkou.

Zpěvačka se díky třetímu singlu z kritikou chváleného alba "Plastic Hearts" v našem éteru probojovala na vrchol poprvé od jara 2019 - tehdy zvítězila jako hlas Ronsonovy "Nothing Breaks Like A Heart".

Coldplay se po dvou triumfech s "Higher Power" přesunuli na dvojku. Daleko zásadnější informací pro fanoušky však je ta, že jejich devátá studiovka "Music Of The Spheres" vyjde 15. října. Stejně jako první singl ji produkoval švédský hitmaker Max Martin.

Nové desky se dočkají také příznivci Imagine Dragons, nyní bronzových s "Follow You". Nahrávka "Mercury - Act 1" bude k poslechu od 3. září, vedle současného rádiového hitu a songu "Cutthroat" vyšla začátkem července také další ochutnávka s názvem "Wrecked".

Nejhranější domácí skladbu má na svědomí skupina Jelen - "Ještě jednu noc" stoupá z desítky na čtyřku. Formace nedávno na sociálních sítích uvedla, že z dubnové řadovky "Věci a sny" brzy vyjde další singl, klip natáčela zrovna před několika dny.

Zbylé příčky top desítky už nenabízejí mnoho pozoruhodných výsledků. Joel Corry, Raye a David Guetta zůstali s "Bed" pátí, song "Bra3" od O5 a Radeček si lehce pohoršil na šestku. Další ze stálic, písnička "I přes to všechno" od Mirai, získala k dobru jednu příčku.

Mezi elitu se vrátil JC Stewart, jehož hitovka "I Need You To Hate Me" poskočila o tři místa na osmičku. Top ten uzavírají Dua Lipa a Marek Ztracený, kteří do ní vstoupili teprve minulý týden. O jejich kouscích "We're Good" a "Moje milá" tedy nejspíš v dalších kolech ještě uslyšíme.

Na závěr jedna smutná zpráva: z obrovského množství hudby, která vychází, nepustily české rádiové stanice do první stovky ani jedinou novinku.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Miley Cyrus - Angels Like You
  2. Coldplay - Higher Power
  3. Imagine Dragons - Follow You
  4. Jelen - Ještě jednu noc
  5. Joel Corry & Raye & David Guetta - Bed
  6. O5 a Radeček - Bra3
  7. Mirai - I přes to všechno
  8. JC Stewart - I Need You To Hate Me
  9. Dua Lipa - We're Good
  10. Marek Ztracený - Moje milá


Marpo - Backwoods Bred
© Lukáš Jirkovský
ALBA - Chvíli po zahájení předprodejů hlásil Marpo na sociálních sítích, že nové album "Backwoods Bred" je zlaté. Zájem o něj stvrzuje také první příčka v albovém žebříčku. Se směsicí, která zahrnuje rap, country i blues, navazuje Ota Petřina na výsledek své předešlé sólovky "Dead Man Walking" - ta v roce 2018 rovněž triumfovala a v pořadí se poté držela další dva roky.

Naopak zatím poslední album s TroubleGangem, "Dva" z roku 2019, si vedlo hůře - svého času odstartovalo na devítce a ze žebříčku vypadlo už po čtyřech kolech. Nejen o novince jsme si s interpretem nedávno povídali v rozhovoru.

Olivia Rodrigo sice neobhájila vítězství z předešlých dvou kol, dvojkou však udržela vysoký standard své prvotiny "Sour". Ta za osm týdnů od vydání ještě ani jednou neopustila stupně vítězů.

Bronz si přisvojil rapper s ruskými kořeny Maniak, který nahrál album "Černej kůň" ve spolupráci s DJem Wichem. Obsahuje čtrnáct skladeb, ve výčtu hostů najdeme jména jako 7krát3, PSH, Mikýř, Indy nebo Orion.

Na předních pozicích se v posledních týdnech zabydleli italští Måneskin. Nástup dvou očekávaných novinek tentokrát jejich druhou studiovku "Teatro d'Ira - Vol. I" poslal mimo medailové příčky, na čtyřku. Šampioni květnového klání Eurovision Song Contest však se songy "Beggin" a "I Wanna Be Your Slave" nadále opanují pořadí digitálních singlů. Jen rádioví dramaturgové jsou zatím vůči této nové hvězdě žebříčků zdrženliví.

Vyjma dvou zmíněných, medailemi ověnčených horkých desek tvoří top desítku osvědčená jména: Robin Zoot, dvakrát zastoupený Viktor Sheen, The Weeknd, Ca$hanova Bulhar a Dua Lipa.

Na pětadvacítce startuje Alvaro Soler, německo-španělský miláček zdejšího publika. Deska "Magia" slouží také jako lákadlo na další z jeho koncertů u nás - 19. března příštího roku zpěvák vystoupí v pražské Tipsport Areně.

Top 10 - alba:
  1. N Marpo - Backwoods Bred
  2. Olivia Rodrigo - Sour
  3. N Maniak & DJ Wich - Černej kůň
  4. Måneskin - Teatro d'Ira - Vol. I
  5. Robin Zoot - Robby Trouble
  6. Viktor Sheen - Barvy
  7. The Weeknd - After Hours
  8. Ca$hanova Bulhar - Romeo
  9. Viktor Sheen - Černobílej svět
  10. Dua Lipa - Future Nostalgia

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 28. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY