Toyota Vangelis a Never Sol živě přehráli EP "Moc". Počinem upozorňují na klimatické změny

28.06.2021 16:58 - Dan Hájek | foto: Aleš Král

Sára Vondrášková loni připomněla svůj projekt Never Sol výraznou baladou "Leon". Toyota Vangelis ji následně oslovil ke spolupráci na společném minialbu "Moc". Oba hudebníci na něm reflektují současná ekologická a společenská témata. Upozorňují například na přepracovanost a uspěchanost naší reality nebo na klimatickou krizi a nutnost jejího řešení. Vedle titulního singlu zde znějí alternativní verze zmíněné "Leon" nebo netradiční cover Michala Davida "Třetí galaxie".

Zhruba dvacetiminutový živý záznam ípíčka vznikl letos v polovině května, zastřešily jej kulturní platforma GOODGOOD a projekt Klimatist*ka. Okolí zámku Jezeří, ležícího v těsném sousedství uhelného dolu u Litvínova, si dvojice pro svůj koncert vybrala záměrně. Jeho okolí je nepřehlédnutelnou ukázkou rozhraní dvou diametrálně odlišných světů - hrana ikonické mostecké uhelné a její jedinečný genius loci podtrhly naléhavost uměleckého sdělení dvojice. Doprovodné video se tedy nezaměřuje jen na oba hlavní aktéry, primárně si pohrává se záběry těchto kontrastů, v nichž rezonují i dozvuky textů jednotlivých písní.

"Klimatická krize působí na lidi jako paralyzující téma a holá fakta z médií se často nedají uchopit. Debata o nutnosti klimatickou krizi řešit je navíc často uměle polarizovaná. Zdá se, jako by tu byly jen dva tábory lidí - odmítači a ti panikařící. Ale ve skutečnosti to tak není, lidé si uvědomují, že se děje něco, co se jich opravdu týká. Ve skladbách se tato témata snažím zasazovat do kontextu svých zkušeností a hledám k tomu relevantní emocionální paralely třeba v mezilidských vztazích nebo v extrémní stylizaci budoucího Česka ve vysušenou poušť Divokého západu," doplňuje Václav Peloušek (jak zní civilní civilní jméno Toyoty Vangelise).

Své společné dílko vydali Toyota Vangelis & Never Sol "Moc" již loni na konci listopadu a přinesli na něm těchto šest skladeb: Moc, Sám, Leon (meta), Třetí galaxie (Michal David cover), Slunce pálí, Mysl město. K poslechu jsou na bandcampu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY