Vypsaná fiXa přichází v písni "Už dlouho nemluvíš" se šedesátkovým soundem

28.06.2021 13:43 - Hana Bukáčková | foto: Veronika Matějková

Po tom, co vydala klipy ke všem skladbám z posledního alba "Kvalita", přichází pardubická parta Vypsaná fiXa s první ukázkou z připravované nové studiovky. Tu točí v osvědčené sestavě s producenty Dušanem Neuwerthem a Ondřejem Ježkem a měla by vyjít příští rok.

"Zatím máme roztočených šest písní a vypadá to, že by to mohla být velice zajímavá, pestrá deska. Už první zveřejněná píseň je celkem netradiční záležitost. Písní 'Už dlouho nemluvíš' jsme vzdali hold českému beatovému písničkářství 60. let. Odkazuje na ranou tvorbu Olympicu, Petra Nováka nebo třeba Václava Neckáře," prozrazuje frontman Márdi a dodává: "Myslím, že se nám to díky produkci Dušana Neuwertha a Ondry Ježka povedlo a na chvíli jsme přistáli v době, kdy z rádia hrály dnes již naprosto zlidovělé písně 'Snad jsem to zavinil já', 'Povídej' nebo 'Já budu chodit po špičkách'."

Nádech zmíněné "Povídej" tam vskutku je slyšet (i oba názvy jsou si vlastně tematicky podobné). Songem "Už dlouho nemluvíš" muzikanti, jejichž čerstvou posilou je Kryštof Mašek, naznačují nový zvuk. Výsledek je tak dalším důkazem toho, že fiXa umí skvěle kombinovat pomalé melancholické věci s těmi punkovými. Zde navíc zaujme text plný přirovnání k oblíbeným filmovým postavám.

Novinku doprovází jednoduché černobílé lyric video, v němž se slova písně objevují na nábytku, oknech a dalších zařízení jednoho domu. Krasosmutno, tak by se tento počin dal shrnout a nám nezbývá než se těšit, v jakém duchu se ponese zbytek chystané kolekce.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY