Brian May připomene svou první sólovku "Back To The Light" reedicí

24.06.2021 13:48 - Dan Hájek | foto: Parlophone

Kytarista (a taky fotograf) Brian May je navždy spojen s legendou jménem Queen, vydal však i tři sólové desky, nepřehlédnutelná je rovněž jeho bokovka Star Fleet Project. Jeho autorský debut "Back To The Light" vyšel v roce 1992 a přinesl úspěšné singly "Too Much Love Will Kill You" a "Driven By You". A letos v srpnu se dočkáme jeho nového a rozšířeného vydání. Odstartuje tak série "The Brian May Gold Series", která postupně opráší muzikantův kompletní sólový materiál, včetně následného alba "Another World" nebo soundtracku "Furia".

Kolekce "Back To The Light" vznikala v rozpětí let 1988 až 1992. Zmíněná píseň "Driven By You" z ní se objevila i v reklamě automobilky Ford, nejvíce se ovšem mluvilo o baladě "Too Much Love Will Kill You". Ta reflektuje bolestivý rozpad Mayova prvního manželství a přitažlivost k jeho budoucí manželce Anitě Dobson. Její vznik se datuje do doby natáčení řadovky "The Miracle" domovských Queen, tehdy však byla vyřazena, neb po dohodě mohly být v tracklistu jen songy, které složili všichni členové dohromady. Brian ji tedy finálně dokončil až s přípravami svého debutu a naživo ji odehrál i v rámci tribute koncertu na počest Freddieho Mercuryho. Následně se taktéž objevila na desce "Made In Heaven", jež částečně vznikla dle Freddieho poznámek a přinesla dříve rozpracované demosnímky - to byl i případ "Too Much Love Will Kill You", ve které znějí dochované Freddieho vokální party.

Nový mastering nahrávky "Back To The Light" měl pod palcem Bob Ludwig, reedice vyjde v pátek 6. srpna a vedle původních dvanácti skladeb se můžeme těšit na těchto jedenáct bonusů na druhém disku: Nothin' But Blue (Guitar Version), Too Much Love Will Kill You (Guitar Version), Just One Life (Guitar Version), Driven By You Two, Driven By You (Ford Ad Version), Tie Your Mother Down (Live Version), Too Much Love Will Kill You (Live Version), '39 / Let Your Heart Rule Your Head (Live Version), Last Horizon (Live Version), We Will Rock You (Live Version), Driven By You (Cozy and Neil Version '93). Sběratelský box navíc přinese "Back To The Light" na bílém vinylu, knihu se dříve nepublikovanými fotografiemi a poznámkami z natáčení a art print ve formátu dvanáctipalce. "Too Much Love Will Kill You" ve verzi s Queen si připomeňte níže.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY