Autoportrét Kurta Cobaina se vydražil za necelých šest milionů korun

16.06.2021 15:37 - Kateřina Drgová | foto: Shutterstock

Jednoduchá karikatura, kterou nakreslil sám Kurt Cobain, se po jednadvaceti příhozech vydražila za neuvěřitelných pět milionů a devět set tisíc korun. Přitom původní odhad ceny od společnosti Julien's Auctions, která dražbu pořádala, se pohyboval kolem tří set tisíc.

Kurt Cobain obrázek
© Sociální sítě Juliens Auctions
Zesnulý frontman grungeové formace Nirvana dílko původně věnoval fotografovi jménem Jacque Chong, který s ním a jeho kapelou spolupracoval. Nakreslil ho na turné v Singapuru v roce 1992, kdy byla skupina na vrcholu kariéry s albem "Nevermind", ze kterého pocházejí asi nejznámější skladby "Smells Like Teen Spirit" a "Come As You Are".

Cobain tehdy vzal černý fix a ztvárnil sám sebe s kytarou. Výsledek doplnil frází: "Neumím hrát a je mi to šumák." V levém spodním rohu pak stojí: "Kurdt Kobain - rocková hvězda." Papír dokonce nese logo TNT Music Centre, které dokládá jeho původ.

Ze zpěvákových věcí se v minulosti vydražily třeba pramen jeho vlasů nebo kytara. Ta dokonce překonala rekord a stala se nejdražší vydraženou kytarou na světě. V této konkrétní aukci našly své nové majitele i piano Eltona Johna nebo Princova elektrická kytara.

Kurt Cobain spáchal sebevraždu 5. dubna 1994 po těžkém boji s depresemi a drogovou závislostí. Vzal si život v pouhých 27 letech, dvě dekády po jeho smrti byla Nirvana uvedena do Rokenrolové síně slávy.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY