"To my nie sme" ukazuje akustickou tvář skupiny Kolowrat

09.06.2021 11:46 - Dan Hájek | foto: Kolowrat

Skupina Kolowrat vydala svou třetí, zatím poslední řadovku "Pobiť sa / Utiecť" již před dlouhými osmi roky, od roku 2015 je spíše v módu pauzy a jen sem tam odehraje nějaký ten koncert. "Bichrom" je tedy nečekanou kratochvílí jejích dvou členů, kteří ve volných chvílích dali dohromady streetfolkové úpravy dříve vydaného materiálu domovské kapely, které posléze natočili ve studiu.

"Když jsme s Jankom Horňákom (dalším členem formace - pozn. red.) hráli naše akustická vystoupení, tak samotná otázka jejich zaznamenání tady byla už delší dobu, ale nedostali jsme se k tomu. Zhruba před rokem, uprostřed prvního lockdownu, jsme si řekli, že když se to trochu uvolní, měli bychom to zkusit. Z playlistu koncertů jsme vybrali jedenáct skladeb, dle našich pocitů, co nám spolu fungovalo víc a co méně," přibližuje vznik alba zpěvák Rasťo Rusnák. Samotný výběr je logicky průletem všemi doposud vydanými nahrávkami, songy byly ořezány na dřeň a zůstaly jen akustická kytara a hlas.

Toto minimalistické pojetí se odrazilo i do doprovodného videa k úvodní kompozici "To my nie sme". Jednak zaujme její komorní přesah, jednak nepřeslechnutelný Rasťův hlas a jeho gradace v samotném závěru. Video nezavádí diváky na nějakou slepou kolej, všímá si jen detailů a gestikulace hlavního aktéra, nechává promlouvat píseň a její text.

Kolekce "Bichrom" vyšla v pátek 4. června a Kolowrat na ní nabízí těchto jedenáct ohlédnutí: To my nie sme, Mikádo, Divné camino, Ak máš strach, Srdcom ako lesom, Zámok v porceláne, Hory za horami, Moja izba, Niky už vie, Vrany sa vracajú, Ja a slečna Ts. Deska vyšla zatím jen digitálně, můžete se však stát jedněmi z předplatitelů chystaných fyzických edic - pro tyto účely zamiřte na stránky vydavatelství Slnko Records.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY