Moby nechává v nové verzi klipu "Why Does My Heart Feel So Bad?" znovu ožít Little Idiota

16.06.2021 17:15 - Jaromír Koc | foto: Deutsche Gramophon

Moby vydal koncem května skvělé album "Reprise", na kterém představuje své songy v úplně nových aranžích, a to za doprovodu orchestru a smyčcového kvarteta. Recenze jsou ve většině případů téměř euforické, což má dopad i na velmi dobré prodeje. Aktuálním singlem, který by komerčnímu úspěchu mohl ještě trochu pomoci, je osvědčená hitovka "Why Does My Heart Feel So Bad?".

Právě tato píseň Mobymu otevřela dveře do celého světa. Čtvrtý singl z desky "Play" vyšel poprvé v říjnu 1999 a zabodoval nejen srdceryvnou melodií, ale i dojemným kresleným klipem, který vytvořil sám všestranně nadaný Američan. Jeho postavička Little Idiot se od té doby stala téměř legendární - jak ona, tak její pes si zahráli v několika dalších klipech.

Je tak vcelku logické, že podobný scénář hudebník použil i tentokrát. Už tehdy útočil na naše city i mozek a snažil se upozornit na věci, které ho trápí. Tentokrát se soustředí na globální problémy, proti kterým již léta bojuje - zabíjení zvířat pro zábavu či maso, týrání všeho druhu, ničení přírody a stále rostoucí agresivitu, která se mezi lidmi vytváří.

Sám o výsledku z dílny Stevea Cuttse mluví jako snad o tom nejlepším snímku, který kdy k jeho písni vznikl. A asi moc dobře ví, proč to říká. Jeho Little Idiot šikovně a zároveň efektivně poukazuje na lidskou primitivnost, honbu za pomíjivými pozlátky a naprosto zbytečnou bezohlednost. Svěžím aspektem je i nahrazení vokálového samplu sametovými hlasy Apollo Jane a Deitricka Haddona. Zastavte se na necelé čtyři minuty a pusťte play, určitě neprohloupíte.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY