Vydavatelství Opus připravilo exkluzivní dvojvinyly Banketu a Prúdů

01.06.2021 17:45 - Milan Menčík | foto: Vladimír Yurkovič

Že vinyly jsou v současné době v kurzu, je známá věc. I díky tomuto faktu se známé vydavatelství Opus pustilo do speciálních výběrovek na tomto nosiči. Loni před Vánocemi se výběr Tublatanky "Najlepšie roky" stal kasovním trhákem a svým provedením a formou potěšil diskofily na obou stgranách řeky Moravy. Nyní přicházejí v krátké době po sobě hned dva komplety podobného ražení.

Banket 84 - 91
© Opus
Formace Banket stála na začátku kariéry Richarda Müllera a poskytla mu tu nejlepší startovací rampu. V průběhu let vzniklo množství technopopových písní, které si nyní můžeme připomenout na 2 LP a 2 CD "Banket & Richard Müller 84-91".

Znovu se v bookletu nachází mnoho raritních fotografií a nechybí hutný doprovodný text člověka, který dvojalbum koncipoval, hudebního publicisty Juraje Čurného. "(Spolu)práca na tomto titule bola čistá radosť," vyznal se na svém facebooku. Sám výběr znovu rozdělil (stejně jako v případě vzpomínané Tublatanky) do čtyř částí. Tentokrát nesou podtituly Banket úvodný, bioelektrovízny, druhodobový a záverečný. Nahrávka vychází i u příležitosti Müllerových kulatin a je k mání například zde.

Dalším dvojalbem je tentokrát reedice již jednou vydaného výběru Pavola Hammela a kapely Prúdy, v jehož názvu "1966-1975" jsou znovu pouze roky, které ohraničují dobu, ze které jsou skladby vybrány. Dvojdeska je nezměněnou reedicí počinu, který původně vyšel v roce 1982 a zobrazuje první období legendární kapely, které bylo nabité skvělými písněmi. Ani zde nechybí sleevenote, a to a hned ve dvou podobách - ten původní, který obstaral producent, autor a v současné době ředitel
Pavol Hammel a Prúdy - 1966 - 1975
© Opus
vydavatelství Opus Július Kinček, doplňuje aktuální text znovu z pera Juraje Čurného.

"Na danú dobu veľkorysý formát si vynútil dovtedajší nevídaný rozsah už existujúcej pesničkovej Hammelovej tvorby - vo veku 35 rokov už mal na svojom konte desať vydaných albumov a viac ako dvadsať singlov a EP. Bolo veľa možností, ako zostaviť dramaturgiu a všetky by mali svoje opodstatnenie. Je pre mňa príjemným ex post zistením, že napokon sa zvolila tá najlepšia možnosť - vzhľadom k dobovým okolnostiam. Veľká časť Hammelovej tvorby zachytenej na gramofónových platniach bola totiž pre diskofilov v danom roku 1982 do značnej miery nedostupná. A práve táto 'podpultová' zložka jeho repertoáru sa stala základom tejto výberovky," píše.

Ani sám hlavní protagonista neskrývá radost nad znovuvydáním tohoto titulu: "Už vtedy v roku 1982 bol zaujímavý a odvážny počin urobiť výber toho najlepšieho, najzaujímavejšieho alebo najobľúbenejšieho z môjho desaťročného pôsobenia v československom hudobnom dianí. Vyhýbam sa slovu šoubiznis, lebo v tom období to bola iba trochu šou a ešte menej biznis. Bol to kus poctivého snaženia vytvoriť niečo osobité a kvalitné. A našťastie bolo z čoho vyberať! Možno sa dala spraviť aj iná kompilácia z rôznych pohľadov a názorov, ale to by sme sa nezjednotili ani dodnes. Určite som vtedy s výberom súhlasil, len som nerozumel, prečo na obale bolo len 17 textov z 28. V každom prípade sa aj teraz veľmi tomu teším, že v reedícii vychádza 2CD aj 2LP a že si nájde miesto medzi trvalými fanúšikmi a možno pritiahne úplne nových objaviteľov hudby tohto obdobia." Kolekce je k mání zde.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY