Pokáč si na chystané desce "Antarktida" precizuje svůj ostrovtip

25.05.2021 16:41 - Milan Menčík | foto: Benedikt Renč

Jestli si někdo myslel, že narozením syna Pokáč zvolní tempo vydávání nových písní a hudebních aktivit vůbec, šeredně se mýlil. V posledních dvou týdnech vydal
Pokáč - Antarktida
© Warner Music
videoklip "Holky to objektivně lehčí maj", lyric video "Dej mi pusu" a už v pátek 28. května vyjde po dvou letech jeho třetí řadové album "Antarktida".

Vzhledem k tomu, že ze šestnáctky skladeb, které se na desce objeví, je už venku nadpoloviční většina, lze říci, že fanoušci dostanou to, na co jsou v případě prostovlasého vtipálka s kytarou dobře zvyklí - porci humoru, který není trapný, a nálož jednoduchých a přitom ne pitomých popěvků, které se horko těžko dostávají z hlavy.

Ostatně ani jméo čerstvého počinu není zrovna otřepané klišé. "Název alba typicky vybírám podle jedné z písniček. Když jsem prošel názvy, 'Antarktida' mi prostě přišla pro album jako nejlepší. Nic víc za tím netřeba hledat. Zároveň je to trošku netypickej song, takovej na mě až hodně folkovej, navíc jeden z mála s trošku vážnější tematikou, tak snad bude někoho bavit, jsem zvědavej," zamýšlí se nad volbou titulu interpret.

Vážné atmosféry však na desce nebude příliš. Ostatně už při poslechu "Holky to objektivně lehčí maj" je vidět, že si Pokáč vzal inspiraci u folkařů, kteří určovali, co se bude zpívat u táboráku, před třiceti lety - můžete zde zaslechnout narážku na legendární hit "Ptáčata" (fragment hned zkraje skladby) i na Chinaski a jejich "Kláru". Přitom na Brontosaury a jejich vzkaz "Holky těžší to maj" už odpověděl i Wabi Daněk písní "Antiptáčata (Kluci to taky nemaj lehký)".

Autor vybíral na desku hned z padesátky písní, které napsal během let 2019 a 2020. Tyhle roky byly pro něj zlomové profesně i lidsky. "V profesním životě jsem například odehrál koncert ve vyprodaném Foru Karlín a získal dvojplatiny za obě desky, v osobním jsem si našel životní partnerku, se kterou jsme si uplácali synka. Zároveň se mě samozřejmě dotkla pandemie covidu, ale chtěl jsem, aby tohle album bylo co nejvíce necovidové," říká.

Se zvukem pomáhal již tradičně producent Honza Balcárek a klasicky kreslený obal má na svědomí Alžběta Göbelová. Desku můžete objednat například zde. Pokáč by ji rád pokřtil sice trochu netypicky pozdě - až 20. ledna 2022 -, zato však na svém dosud největším koncertu v pražské O2 areně.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY