Politický Tomáš Klus má dál nejprodávanější album, Imagine Dragons ovládli rádiový éter

20.05.2021 15:00 - Josef Martínek | foto: Interscope Records

ATB se v čele českého rádiového žebříčku ohřál pouze jediný týden. Německého producenta nyní na čísle jedna střídají američtí Imagine Dragons se singlem "Follow You". Vítězství v albové hitparádě obhájil Tomáš Klus, který s antibabišovskou deskou "ČAUČESKU" znovu vypálil rybník všem rapperům.
Imagine Dragons - Follow You
© Universal Music
RÁDIA - Češi milují Imagine Dragons. Zdejší popularitu této americké pop-rockové partičky v minulých letech stvrzoval zájem o její koncerty, kapela také pravidelně bodovala v rádiovém i albovém žebříčku. Aktuální singl "Follow You", který vyšel spolu s dalším songem "Cutthroat" jako předzvěst chystané páté řadovky, se po osmi týdnech v hitparádě stal nejhranější písní v tuzemském éteru. Do top desítky se prokousal ještě v několika dalších zemích, ovšem číslo jedna zatím dobyl jen u nás.

Stříbrný post uhájil JC Stewart, jehož "I Need You To Hate Me" patří k trvalkám posledních týdnů. To samé se dá říci i o skladbě "I přes to všechno" od Mirai - ovšem ta se v popředí vyskytuje ještě mnohem delší dobu. Hit, na kterém se podílel i písničkář David Stypka, si zapsal už dvacátý devátý týden v pořadí. Nyní si přisvojil bronz, jeho šestnáct triumfů z nedávné minulosti však zůstává výsledkem, jaký rádiový žebříček dlouho nepamatuje.

ATB s Topicem a A7S neobhájili týden staré prvenství, "You Love (9PM)" tentokrát klesá až na číslo čtyři. Z pětky jim šlape na paty další hvězda německé taneční scény - Robin Schulz, jemuž v "All We Got" hostuje zpěvačka KIDDO.

Hned dva zářezy v první desítce má Jason Derulo, sedmý je s "Take You Dancing" a devátý společně s Adamem Levinem a písničkou "Lifestyle". Skokanem kola se stává liberecký rapper Paulie Garand. Singl "Reason", v němž zpívá Milan André, si polepšil ze sedmdesátého sedmého řádku na osmičku.

Nejúspěšnější novinku týdne má na svědomí kosovsko-albánský DJ Regard. Ten na přelomu let 2019 a 2020 v rádiích výrazně zabodoval se songem "Ride It", který několikrát ovládl český éter. V aktuálním kousku "You", který startuje na čtyřicátém pátém místě, mu sekundují Troye Sivan a Tate McRae.

Jako šedesátá třetí začíná Klára Vytisková. Od března už trojnásobná máma natočila píseň "Change" s Erikou Stárkovou. Poslední novinku obstarali Yungblud a Machine Gun Kelly - s "Acting Like That" se probojovali na sedmdesátou sedmou pozici.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Imagine Dragons - Follow You
  2. JC Stewart - I Need You To Hate Me
  3. Mirai - I přes to všechno
  4. ATB feat. Topic & A7S - Your Love (9PM)
  5. Robin Schulz feat. KIDDO - All We Got
  6. O5 a Radeček - Bra3
  7. Jason Derulo - Take You Dancing
  8. Paulie Garand feat. Milan André - Reason
  9. Jason Derulo feat. Adam Levine - Lifestyle
  10. Public - Splash


Tomáš Klus - ČAUČESKU
© Supraphon
ALBA - Když už někdo dokáže v albovém žebříčku nabourat nadvládu rapperů, většinou to bývá jen na jeden týden - poté se zase pořadí vrací do starých kolejí. V případě Tomáše Kluse to ale neplatí. Zpěvákova nová, politicky zaměřená deska "ČAUČESKU" vítězí podruhé za sebou. Možná za jejím úspěchem stojí lidová cena 21 korun v zatím exkluzivní distribuci na Supraphonline, možná zkrátka táhnou písně adresované dvojici Babiš-Zeman.

Viktor Sheen zůstává s titulem "Barvy" stříbrný, z trojky se nepohnul Yzomandias s "Prozyum (Director's Cut)". Ektor získal s nahrávkou "Original" jednu příčku k dobru a je čtvrtý, na pětku si naopak pohoršil Sheen se svou předešlou řadovkou "Černobílej svět".

Stává se už tradicí, že zatímco první pětka se nese ve znamení domácího rapu, v té druhé převládá pop. The Weeknd, Dua Lipa a Justin Bieber uhájili svá postavení z předešlého kola, Mirai se do elitní společnosti devátým místem vracejí. Top ten uzavírá, stejně jako před týdnem, Nik Tendo.

Do pořadí sice promluvilo několik novinek, ta nejžádanější z nich ale zamířila až na čtyřicátou druhou příčku. Jedná se o výběr "TOP20.CZ 2021/1", na kterém posluchači mezi dvacítkou domácích singlů najdou písně od skupin Mirai, Jelen, Chinaski nebo od Marka Ztraceného. Bonusem je druhý disk s jednadvaceti zahraničními kousky.

Čtyřiapadesátku si zabral legendární Tygr z Walesu Tom Jones. Osmdesátiletý zpěvák připravil po šesti letech novinku "Surrounded By Time" a slaví s ní úspěch - v Británii stanul na jedničce tamního žebříčku.

Pamětníky osmdesátých let možná potěší remasterovaná verze druhé studiovky německých Alphaville "Afternoons In Utopia". Ta vyšla pětatřicet let po originálu a čeští fanoušci ji poslali na číslo padesát sedm.

Jako šedesátý devátý zahájil svou cestu žebříčkem Rag'n'Bone Man s "Life By Misadventure" a devadesátý čtvrtý je Jiří Dědeček zásluhou nahrávky "Nebudu bydlet v Québecu".

Top 10 - alba:
  1. Tomáš Klus - ČAUČESKU
  2. Viktor Sheen - Barvy
  3. Yzomandias - Prozyum (Director's Cut)
  4. Ektor - Original
  5. Viktor Sheen - Černobílej svět
  6. The Weeknd - After Hours
  7. Dua Lipa - Future Nostalgia
  8. Justin Bieber - Justice
  9. Mirai - Arigató
  10. Nik Tendo - Restart & Lunazar

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 19. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY