Martin Harich zní v "Right Beside You" jinak - gospelově. A obešel se bez nástrojů

01.05.2021 15:08 - Hana Bukáčková | foto: Rajmund Petrik

Martin Harich nás opět zásobuje svojí tvůrčí kreativitou. Po countryovce "Simple Song" přináší další skladbu ovlivněnou cestováním po Americe a multikulturou tohoto kontinentu. V "Right Beside You" opět vystoupil ze své komfortní zóny: spojil se (pro mnohé možná překvapivě) se slovenskou vokální skupinou For You, a nahrál tak a cappela píseň.

Singl vznikl loni koncem roku během zpěvákova pobytu v New Yorku, kde připravoval libreto jednoho tamního muzikálu. To nejspíš mělo vliv na výsledný sound s nádechem gospelu. Hudební produkce a aranží se ujali právě členové vokální skupiny, která se proslavila předělávkami známých hitů.

Výsledek zní svěže, neotřele. Líbí se mi variabilita Harichova projevu - nedrží se v jedné lince, ale neustále experimentuje. Spojení se sborem funguje. Dobrý nápad. Obzvláště v dnešním světě plném přemodernizovaných zvuků z nejrůznějších krabiček. Myšlenka songu - výzva, abychom žili spíše realitou, - to jen potvrzuje.

V textu Martin vypráví příběhy náhodných návštěvníků kavárny. Jeho verše se odrážejí i do doprovodného vizuálu, který vznikl pod vedením Rajmunda Petrika. Klip se povedl. Působí nenuceně, kompaktně.

Písničkář pracuje i nadále. Spolupodílí se na speciálním projektu - zhudebnění povstaleckých básní Karola Pajera a Marcela Herze, které tito hrdinové boje proti fašismu psali v období druhé světové války. Album vyjde 29. 8., na výročí Slovenského národního povstání, které je zároveň i zpěvákovým datem narození.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY