Nová interpretace Mobyho "The Lonely Night" je opravdovým hudebním skvostem

18.04.2021 09:06 - Jaromír Koc | foto: Deutsche Gramophon

Jak jsme před časem informovali, vydá Moby koncem května album "Reprise", na kterém fanoušci najdou čtrnáct jeho více či méně známých songů ve zcela nových úpravách. První vlaštovkou byla přepracovaná hitovka "Porcelain", nyní americký hudebník posílá do boje song "The Lonely Night".

Pokud Mobyho kariéru nesledujete nějak hlouběji, původní verze, která vyšla v roce 2013 na desce "Innocents", vám možná utekla mezi prsty. A to je velká škoda. Jde rozhodně o jednu z nejsilnějších a zároveň nejsmutnějších písní, které kdy složil. Nádherně temnou melodii tehdy zpěvem (a tak trochu mluvením) ozdobil úžasný Mark Lanegan, který tak byl logicky na natáčení pozván i tentokrát.

A nebyl sám. Druhým hostem je jedna z největších legend americké country - všestranně nadaný hudebník a herec Kris Kristofferson. Spojení těchto tří gentlemanů v "The Lonely Night" funguje naprosto neuvěřitelně. Mrazivá melodie totiž v doprovodu živého orchestru a smyčcového kvarteta ještě nabírá na intenzitě, a zatímco Lanegan tentokrát trošku více zpívá, Kristofferson většinu textu odříkává. Celé to zní jako nějaká modlitba či báseň s hudebním podkladem.

Nové interpretaci písně "The Lonely Night" prostě nejde nic vytknout. I když poslech nevyvolává zrovna dobrou náladu, ba naopak smutek a možná i trochu bolest na duši, nejde se jí nabažit a naprosto automaticky člověk kliká na repeat. Pokud podobných hudebních skvostů nabídne "Reprise" víc, máme se 28. května opravdu na co těšit.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY