Králové melancholického metalu Katatonia a Sólstafir se v lednu zastaví v pražském Roxy

15.04.2021 18:46 - Jiří V. Matýsek | foto: Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz

V oblasti koncertů už se snad blýská na lepší časy a promotéři, navzdory tomu, že poslední zprávy se týkaly spíše rušení letních akcí - z poslední doby Rock For People, Colours of Ostrava anebo čerstvě Brutal Assault -, nadějeplně ohlašují nové koncerty. Své plány ve středu odtajnila dvojice severských kapel, které můžeme svorně zařadit do škatulky melancholického metalu či temného rocku. Na společné turné totiž vyrazí islandští Sólstafir a švédská Katatonia. Nevynechají ani Prahu - společná zastávka je naplánovaná na sobotu 29. ledna. Akci pořádá Obscure Promotion a vstupenky jdou do prodeje v pátek 16. dubna.

Sólstafir, kteří si za pětadvacet let na scéně prošli cestou od black metalu až k dnešní, spíše temně rockové podobě, jezdí do České republiky často a rádi. Naposledy hráli v Paláci Akropolis v březnu 2019 (atmosféru koncertu můžete ochutnat z naší fotogalerie). V lednu se do Prahy vrátí vyzbrojeni novou, kritikou velmi dobře přijatou deskou "Endless Twilight of Codependent Love".

V roce 2020 vyšlo nové album i švédské formaci Katatonia. Nahrávka "City Burials" ji zavedla do vod spíše progresivního doom metalu, skupina však nijak neobrousila hrany své naléhavosti a působivého výrazu. Ostatně, žánrové a stylové hranice nejsou, jak muzikanti sami poznamenávají, žádnou překážkou. "Důležité je být pravdivý vůči sám sobě," nechal se v rozhovoru slyšet kytarista Anders Nyström, který mimo jiné působí i v kapele Bloodbath. Ta měla být jedním z headlinerů pětadvacátého ročníku festivalu Brutal Assault, který se však z důvodu nejasné epidemické situace přesouvá na příští rok.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY