Covid-19 podle výzkumu zvýšil poslech hudby

11.04.2021 13:07 - Simona Knotková | foto: Unsplash / bruce mars

Jestli nám uplynulých dvanáct měsíců přineslo alespoň něco pozitivního (kromě miliónů testů na koronavirus), tak potom třeba zvýšený poslech hudby. Odkazuje na to výzkum, který v listopadu loňského roku provedla nezisková organizace British Recorded Music Industry (BPI). Studie se sice zaměřovala na britské obyvatelstvo, ale můžeme předpokládat, že výsledky by se v menší či větší míře daly aplikovat také na další země, které si za poslední rok prošly uzávěrou.

Zvýšený poslech hudby během sociální izolace zaznamenalo až 28 % respondentů. Největší podíl z tohoto počtu, 45 %, tvořila věková kategorie od šestnácti do čtyřiadvaceti let.

Výzkum dále zjišťoval konkrétní důvody, proč si lidé hudbu pouštěli. Polovina respondentů uvedla, že jim muzika v náročné době zlepšovala náladu, 42 % si ji pouštělo pro odpočinek či lepší spánek. Dalšími důvody byla nuda, zlepšení koncentrace během práce a studia nebo například doprovod ke cvičení.

Studie rovněž odhalila, že pětina dotazovaných zažívala v posledních měsících úzkost na denní bázi. Aspoň jednou za týden tyto nepříjemné pocity mělo až 60 % respondentů. Také v těchto případech sloužila hudba jako účinný prostředek, který 94 % posluchačů přidával na duševní pohodě.

"Hudba má mnoho dalších výhod, mimo jiné zlepšuje náladu a podporuje pocit pohody. Nový výzkum ale také zdůrazňuje, jak životně důležitou věcí se hudba stala během lockdownu - inspiruje nás, uklidňuje nás a také velké části z nás pomáhá pracovat, studovat a cvičit s větším účinkem. Transformující síla hudby, která zlepšuje životy, byla málokdy předtím tak výrazná jako teď," uvedl generální ředitel BPI Geoff Taylor.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY