Nové desky 14/2021 - od Taylor Swift přes Jeana-Michela Jarreho po Rhiannon Giddens

13.04.2021 08:00 - Tomáš Parkan | foto: Taylor Swift

Druhý dubnový týden jsme se dočkali nové verze "Fearless" od Taylor Swift, amazonského alba Jeana-Michela Jarreho a nahrávky irsko-italského projektu Rhiannon Giddens. K nim se připojí rockoví The Fratellis a Cheap Trick, čeští Kucharski, rapoví Onyx, Kid Ink, Brockhampton, hudební skladatel Max Richter či Chilanka Mon Laferte.
V pátek 9. dubna vyšly tyto nové tituly:

Taylor Swift - Fearless Taylor's Version (Universal)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: country pop

Taylor Swift - Fearless (Taylor's Version)
Minulému roku vládla Taylor Swift, a jak to tak vypadá, nehodlá s tím přestat, ačkoli nyní to nebude ani novým materiálem a zatím ani koncertním turné. Před nějakým časem ztratila americká zpěvačka kontrolu nad mastery svých prvních desek, a tak se rozhodla je natočit znovu. Jako první přišlo na řadu její komerčně nejúspěšnější album "Fearless" z roku 2008, kterého se do této doby prodalo přes dvanáct miliónů kusů a za nějž si Taylor odnesla dvě Grammy včetně té nejprestižnější za Album roku. Na desku "Fearless Taylor's Version" zařadila jednak devatenáct nových verzí písniček, které vyšly v roce 2009 na Platinum Edition, a to včetně duetu s Colbie Caillat. K nim navíc přihodila ještě filmovou "Today Was A Fairytale" a šest dosud nevydaných songů. Najdete mezi nimi i dva duety - jeden s Maren Morris a druhý s Keithem Urbanem. Producentem původních písní byl Christopher Rowe, jenž se podílel také na tehdejším mixu, a přidali se i někteří někdejší hudebníci jako houslista Jonathan Yudkin nebo vokalistka Caitlin Evanson. Zmíněnou šestici šuplíkovek pak společně se zpěvačkou produkovali již Jack Antonoff a Aaron Dessner. Že k původní nahrávce přistoupili všichni velmi citlivě, zjistíte na YouTube.


Jean-Michel Jarre - Amazônia (Sony Music)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: electronica / pop rock / r'n'b

Jean-Michel Jarre - Amazônia
Po třech letech od alba "Equinoxe Infinity" se vrací Jean-Michel Jarre s novou deskou. Jak název "Amazônia" naznačuje, nebude se tentokrát jednat o technicistní téma, ale spíše o přírodní motivy. Francouzský hudebník představuje v devíti kompozicích hudbu, která doprovází stejnojmennou výstavu fotografa a filmaře Sebastião Salgada, jenž během výprav do amazonského pralesa a brazilského povodí Amazonky pořídil nespočet snímků. Jarre zde slibuje propojení tradičních hudebních postupů a syntezátorových experimentů se svou reinterpretací etnických zvukových koláží, akustiky a orchestrací pro symfonické těleso. Co si pod tím představit, zjistíte na jeho YouTube profilu a my pouze dodáme, že kromě tradičních fyzických i digitálních formátů včetně vinylu vyjde album také v binaurální verzi záznamu.


The Fratellis - Half Drunk Under A Full Moon
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: indie pop rock

The Fratellis - Half Drunk Under A Full Moon
Skotští The Fratellis se vracejí. Toto trio, sestávající se z Johna Lawlera (kytara, zpěv), Barryho Wallace (basa) a Gordona McRoryho (bicí), kteří přijali pseudonymní příjmení Fratelli, hlásí na novince "Half Drunk Under A Full Moon" odklon od post-punkových exkurzí a nechává posluchače unášet na pohodové vlně pop-rockových melodií připomínajících éru sedmdesátek smíchaných s britpopem. Jako první ochutnávku vyslala kapela do světa song s názvem "Six Days in June". Kritika jej popisuje jako pozitivní šlapající hymnu, která dokáže vykouzlit úsměv na rtech i těm největším škarohlídům. Tento singl i další ochutnávky z nové kolekce si můžete poslechnout na YouTube .


Sweet Oblivion - Relentless
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: progresivní rock / metal

Sweet Oblivion - Relentless
Za projektem Sweet Oblivion nestojí nikdo jiný než bývalý frontman legendární formace Queensrÿche. S aktuální skupinou nyní vydává druhou studiovku a podobně jako debut má i nahrávka "Relentless" našlápnuto zamíchat preferencemi na hudebním rockovém a metalovém poli. Produkci dostal tentokrát na starost Aldo Lonobile, známý ze spolupráce s Archon Angel nebo Timo Tolkki's Avalon. Výsledek posuďte sami - navštivte stránku Loudersound.com, kde najdete ukázky nových písní. O svůj názor se s námi podělte v komentářích!


Tip týdne

Rhiannon Giddens & Francesco Turrisi - They're Calling Me Home (Warner Music)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: keltská hudba / americana / folk

Rhiannon Giddens & Francesco Turrisi - They're Calling Me Home
Rhiannon Giddens za poslední dobu posbírala opět několik bluesových cen, ocenění na poli americany i nominaci na Grammy v kategorii Best American Roots Performance. Její nové album "They're Calling Me Home" ovšem od většiny těchto stylů značně uhýbá. Ona už to trochu napovídá osoba spolupracovníka, italského multiintrumentalisty Francesca Turrisiho, s nímž se americká zpěvačka potkala v Irsku, kde oba v době, kdy nejsou zrovna na turné, žijí. Není tedy divu, že se v tuctu písniček, které společně natočili během loňského lockdownu, potkávají americké tradiční skladby jako třeba i "Amazing Grace" a styly jako folk či gospel s italskou muzikou, navíc na keltských a irských základech. Velmi netradiční stylovou fúzi můžete v ukázkách poslouchat na stránkách vydavatelství Nonesuch. Vinyl bude následovat na začátku června.


Mon Laferte - Seis (Universal)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: música cebolla / bolero / latin music / bossa nova

Mon Laferte - Seis
Jestli vám jméno Mon Laferte nic neříká, asi si nemusíte trhat vlasy, nebudete v Evropě zdaleka sami. Přesto je tato sedmatřicetiletá zpěvačka světově nejposlouchanější chilskou zpěvačkou - za posledních pět let sesbírala tolik hudebních cen, že by s nimi mohla dláždit menší náměstí, a to včetně prestižních Latin Grammy nebo MTV Millennial Awards. Ačkoli u jejího jména naleznete fůru různých stylů včetně indie popu, alternativního metalu a rocku, na aktuálním albu "Seis" spíše inklinuje k alternativněji pojatým tradičním stylům, jako je bolero, bossa nova či chilský národní žánr música cebolla. Ve dvou ze čtrnácti skladeb přivítala své kolegy Glorii Trevi a Alejandra Fernándeze. Méně obvyklé styly, než vám běžně představujeme, okuste na YouTube.


Max Richter - Voices 2 (Universal)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: současná vážná hudba / ambient / minimalismus

Max Richter - Voices 2
Anglicko-německý hudební skladatel Max Richter vloni představil první díl audiovizuálního díla "Voices", jež připravil společně s filmovou tvůrkyní Yulií Mahr a jež se inspirovalo Všeobecnou deklarací lidských páv. Druhý díl toto téma dále rozvíjí a soustřeďuje se na první část této deklarace. Děje se tak v celkem deseti kompozicích, na kterém s Richterem vedle orchestru opět spolupracovala norská houslistka Mari Samuelsen, dirigent Robert Ziegler a cellista Ian Burdge. Stylově se pohybují mezi současnou vážnou hudbou, ambientem a minimalismem. Představu získáte poslechem ukázek na Richterově YouTube profilu.


Devil Sold His Soul - Loss (Mystic Production)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: metalcore

Devil Sold His Soul - Loss
Metalcorová formace Devil Sold His Soul připravila pro své fanoušky čtvrtou studiovou desku "Loss". Jde o první nahrávku, na kterou se svými vokály přispěli rovnou dva zpěváci - Ed Gibbs a Paual Green. A jak probíhaly přípravy alba? "Když jsme začali se psaním, ani jsme si explicitně nestanovili nějaké téma nebo ladění. A myslím, že se nám povedlo dát dohromady kolekci toho nejlepšího, co jsme doposud vytvořili. Díky tomu, že se songy vyvíjely v průběhu let, je patrné, jak jsme na nich dozráli. Umožnily nám sdělit věci, které by osobně tak nevyzněly. Doufáme, že k nám deska přitáhne ty pravé lidi a pomůže jim se zorientovat v přívalu rozporuplných emocí," prozradil zpěvák Paul Green. Ukázku v podobě kousku "Beyonf Reach" najdete na YouTube.


Lynyrd Skynyrd - Live At Knebworth '76 (Universal)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: jižanský rock

Lynyrd Skynyrd - Live At Knebworth '76
Vydání živého alba a koncertního filmu oznámila živoucí legenda jižanského rocku Lynyrd Skynyrd. "Live at Knebworth ‘76" ji zachycuje na jevišti během festivalového vystoupení v Anglii v roce 1976. V té době sestavu tvořili zpěvák Ronnie Van Zant, kytaristé Gary Rossington, Allen Collins a Steve Gaines, basista Leon Wilkeson, bubeník Artimus Pyle a klávesista Billy Powell. Tím se tento záznam stává unikátním, neboť o rok později Van Zant a Gaines zahynuli při nechvalně známém leteckém neštěstí. Před davem více než 150 000 lidí přednesli Lynyrd Skynyrd set obsahující i několik nejslavnějších songů včetně "Sweet Home Alabama", "Gimme Three Steps", "Saturday Night Special" a "Free Bird". Upoutávky ke snímku si můžete prohlédnout na YouTube. Nahrávka bude k dispozici na DVD/CD, Blu-ray/CD, 2LP/DVD a na streamech.


Nad Sylvan - Spiritus Mundi (Mystic Production)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: progresivní rock

Nad Sylvan - Spiritus Mundi
Své sólové album vydává i zpěvák koncertního seskupení kolem bývalého kytaristy skupiny Genesis Stevea Hacketta. Nad Sylvan se od své předchozí trilogie, ve které se převtělil do postavy vampiráta, vrátil k jednoduššímu pojetí skladeb, postavených na vokálech a výrazných textech. Vše samozřejmě doplňuje bohatá orchestrace, která zdobí styl progresivního rocku. Krom zmíněného Hacketta si autor přizval takové hosty, jako jsou Tony Levin či Jonas Reingold a Mirkko DeMaio z The Flower Kings. Novinku předznamenaly singly "The Fisherman", "The Stolen Child" a "The Hawk". Ke všem uvedeným vznikly i výpravné klipy, které je možné zhlédnout na Nadově YouTube profilu. Kolekce vychází i jako 2LP.


EP

  • Andy Bell - The Indica Gallery (Sonic Cathedral)
    Velšský hudebník Andy Bell, kterého můžeme znát coby člena The Ride, Oasis a Beady Eye, navazuje na své loňské sólové debutové album "The View From Halfway Down". Na EP "The Indica Gallery" připravil dalších šest skladeb na pomezí alternativního rocku a shoegazeu. Poslechnout si je můžete na YouTube .
  • Skullcrusher - Storm In Summer (Secretly Canadian)
    Americkou písničkářku Helen Ballentine jsme vám představili před necelým rokem eponymním ípčkem. Nyní na něj tato hudebnice z Los Angeles navazuje další pěticí písní pod názvem "Storm In Summer". Jak si ověříte na jejím bandcampu, zůstává v nich věrná svému intimnímu folku.
  • Justin Nozuka - Then, Now & Again (Black Box)
    Kanadsko-americký hudebník Justin Nozuka si vzal po albu z roku 2018 "Run To Waters" lehký oddech. To, že se pomalu vrací na scénu, naznačuje pěti skladbami na ípíčku "Then, Now & Again". V jedné z nich ho navíc podpořila i anglická zpěvačka Mahalia. Jak dopadl nejen tento duet, uslyšíte na jeho YouTube.
  • Miguel - Art Dealer Chic Vol. 4 (Sony Music)
    Jak už název "Art Dealer Chic Vol. 4" naznačuje, americký r'n'b hudebník Miguel navazuje na trojici mixtapeů z roku 2012, ovšem tentokrát pouze čtveřicí tracků. Na zpěvákově YouTube zjistíte, jakou úroveň alternativního pojetí zvolil tentokrát.
  • Samantha Crain - I Guess We Live Here Now (Real Kind)
    Indiánské hudebníky v Nových deskách příliš často nezmiňujeme, a tak jsme rádi, když to můžeme napravit alespoň v případě americké zpěvačky Samanthy Crain, která má svůj původ v kmeni Choctawů. Jak poznáte i na jejím bandcampu, stylově se pohybuje na pomezí alternativního folku, country a americany.
  • Wayley - Wayley (Birthday Cake)
    Za jménem Wayley se ukrývá americký hudebník Andrew Sherriff, známý například i z indiefolkového dua Andrew & Veda. Zatímco jeho domovským stylem je spíše americana, v případě čtveřice songů, které představuje na eponymním EP, zabrousil do oblasti chytlavého folk popu. Seznamte se s nimi na jeho bandcampu.


Brockhampton - Roadrunner: New Light, New Machine (Sony Music)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: rap

Brockhampton - Roadrunner: New Light, New Machine
Americká rapová skupina Brockhampton, sdružující aktuálně jedenáctku hudebníků a rapperů v čele s Kevinem Abstractem, vydává své šesté album. "Roadrunner: New Light, New Machine" pochází částečně ze seriálu, který tahle parta do loňského září po dobu karantény vysílala na svém YouTube profilu, a přináší celkem třináct tracků v případě digitální verze a o čtyři více v případě fyzického vydání. Vedle členů formace se na desce dále podíleli Danny Brown, JPEGMafia, A$AP Rocky, A$AP Ferg, SoGone SoFlexy, Charlie Wilson, Baird a SSGKobe.


Primal Fear - I Will Be Gone (EP) (Mystic Production)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: heavy metal

Primal Fear - I Will Be Gone
Německá powermetalová formace Primal Fear vydává pětiskladbové EP. Nahrávce vévodí titulní skladba "I Will Be Gone", kterou jste mohli najít už na poslední studiovce "Metal Commando". Osazenstvo skupiny se ale píseň nyní rozhodlo znova nahrát a přizvat do ní coby hosta Tarju Turunen, bývalou frontmanku Nightwish. "Když jsme přemýšleli, koho oslovíme, objevily se na našem wishlistu tři slavné zpěvačky. A že padla volba na Tarju, to je hotové štěstí. Práce na duetu Tarji a Ralfa, jejichž hlasy k sobě perfektně sedí, byla zcela uvolněná a profesionální," prozradil basyktarista Mat Sinner. Tracklist doplňuje doposud nevydaný song "Vote For No Confidence" a tři původně bonusové skladby z limitky zmíněné poslední desky - jmenovitě jde o "Rising Fear", "Leave Me Alone" a "Second To None".


Emily Kinney - The Supporting Character (Jullian Records)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: dream folk

Emily Kinney - The Supporting Character
Emily Kinney budou znát spíše fanoušci seriálů "The Walking Dead", "Masters Of Sex" či "Conviction", ovšem od roku 2011 působí tato herečka také na hudební scéně. Nahrávka "The Supporting Character" je již jejím čtvrtým albem. Navazuje na tři roky starý počin "Oh Jonathan" a devět písniček, které na něj zařadila, se nese na pomezí dream folku a naivního popu. Jejich producentem byl Benjamin Greenspan z indierockových Fences. Zda se vám zalíbí, zjišťujte na zpěvaččině YouTube.


Kucharski - Beze jména
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní rock

Kucharski - Beze jména
Ve výčtu novinek se nachází i druhé album originální formace Kucharski, vedené zpěvákem Václavem Bartošem (Pluto, Fru Fru). Kapela interpretuje písně svého dvorního autora básníka, výtvarníka a lékaře Jiřího Kucharského. Neotřelí klasici alternativy na novince "Beze jména" přinášejí jedenáct písní, pojednávajících o lásce, vztazích a sametové revoluci. Masteringu se ujali Milan Cimfe a Adam Karlík ze studia Sono. Ukázky z tohoto netradičně pojatého projektu si můžete poslechnout na webu vydavatelství Indies Scope.


Kid Ink - Alive (Tha Alumni)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: rap

Kid Ink - Alive
Americký rapper Kid Ink se po emisi svého třetího alba "Full Speed" rozhodl věnovat hlavně vydávání singlů, koncertování a také své letos pětileté dceři. Nyní konečně nastal čas na to připomenout, že Brian Todd Collins je stále živý, a vydává desku "Alive". Nachystal pro ni celkem třináct tracků, na jejichž produkci se podílel především ISM, jemuž sekundovali Humble Bee, Byrd, Nik Dean, Ambezza či Shady Boy. Coby hosté se k desce přichomýtli Bricc Baby, Rory Fresco a vcelku logicky i již zmíněný ISM. Vydáním desky pochopitelně žije Kid Inkův YouTube.


Nick Waterhouse - Promenade Blue (InnovativeLeisure)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: rockabilly / doo-wop / rhythm & blues

Nick Waterhouse - Promenade Blue
Možná vám jméno Nick Waterhouse moc neřekne, ale jeho hlas budete pravděpodobně znát - jeho song "Katchi" totiž předělali Ofenbach a ten pak stačil obletět půl světa a bodoval i v našich rádiích. Hudba tohoto amerického zpěváka a kytaristy má ovšem od tohoto hitu poměrně daleko, jelikož čerpá z retro stylů, jako jsou rockabilly, doo wop či rhythm and blues. Do přípravy jedenácti písniček se coby producent zapojil také Paul Butler z anglických The Bees, jehož služeb využili dále Caroline Rose či Michael Kiwanuka. Co společnými silami vytvořili, zjistíte na YouTube kanálu labelu InnovativeLeisure.


Flyte - This Is Really Going To Hurt (Universal)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: indie pop / alt pop / indie rock

Flyte - This Is Really Going To Hurt
Angličtí indie rockeři Flyte si po debutu "The Loved Ones" vzali poměrně dlouhý čas na přípravu jeho následovníka. Čekání formace z Londýna vyplnila před dvěma roky ještě ípíčkem "White Roses" a pak už se soustředila na přípravu "This Is Really Going To Hurt". Na deseti písničkách se podílelo hned pět producentů - Burke Reid, s nímž už trio spolupracovalo na předchůdci, Justin Raisen (Yves Tumor, Angel Olsen, Charli XCX), Andrew Sarlo (Buck Meek, Big Thief, Nick Hakim), Dave Cerminara (HEALTH a Khalid) a Dom Monks (Katie Melua, Nick Cave). Zda to mělo vliv na pestrost nahrávky, zjistíte na YouTube.


The End Machine - Phase2
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: hard rock

The End Machine - Phase2
Za The End Machine, novou americkou superskupinou, stojí kytarista George Lynch (Lynch Mob, KXM, ex-Dokken), basák Jeff Pilson (Foreigner, ex-Dokken, ex-Dio, ex-McAuley Schenker Group), bubeník Mick Brown (ex-Dokken, ex-Lynch Mob, ex-Ted Nugent) a zpěvák Robert Mason (Warrant, ex-Lynch Mob). Společně připravili očekávanou druhou nahrávku "Phase2", kterou v rádiích už nějaký čas propaguje pilotní singl "Blood And Money". LP navazuje na blues-rockový debut, muzikanti se však tentokrát posunují více v ústrety osmdesátkovému hard rocku. Výsledkem je přímo vražedná kombinace - ostatně přesvědčte se sami a pokochejte se klipem ke zmiňovanému singlu na YouTube.


Onyx - Onyx 4 Life (Cleopatra Records)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: harcore rap

Onyx - Onyx 4 Life
Americkou hardcore-rapovou skupinu Onyx sice již reprezentují pouze dva členové - Fredro Starr a Sticky Fingaz -, ale i tak vytrvale vydává nová alba. Důkazem je čerstvé CD "Onyx 4 Life" a třináct skladeb, kam si pánové přizvali i hosty jako Mad Lion, Coppadona, Panama Pl, Planet Asia, SickFlo a Shark The Ripper. Dvojice rapperů je prezentuje například na svém bandcampu.


Blaze Bayley - War Within Me (Mystic Production)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: heavy metal

Blaze Bayley - War Within Me
Po úspěchu trilogie "Infinite Entanglement" z let 2016-2018 vydává britský metalový zpěvák Blaze Bayley zcela nové album. Nese název "War Within Me". Deset zbrusu nových písní, které napsal společně s kytaristou Christopherem Appletonem, čerpá z jeho zkušeností na postu zpěváka Iron Maiden a stylově též kombinuje s vlivy toho nejlepšího z jeho sólové kariéry, na které se pohybuje více než dvacet let. Jako pilotní singl vybral titulní skladbu. Na video k ní se můžete podívat na Blazeově YouTube kanálu.


Cheap Trick - In Another World (Warner Music)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: rock

Cheap Trick - In Another World
"In Another World" je dvacátým albovým počinem americké rockové party Cheap Trick. Natáčení začalo již v roce 2018, covidové záležitosti však vydání opozdily, a tak se výsledek k uším fanouškům dostává až nyní. Je nutno přiznat, že kapela napětí do svých příznivců notně dávkovala. První singl "The Summer Looks Good on You", předznamenávající, že se něco děje, vyšel již v onom roce 2018. Druhý, s coververzí "Gimme Some Truth" od Johna Lennona, vydali muzikanti na podzim o rok později a ten poslední "Light Up the Fire" letos v lednu. Ukázky z kolekce třinácti zbrusu nových songů včetně uvedených singlů si můžete poslechnout na YouTube profilu kapely.


Ricky Byrd - Sobering Times
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: rock

Ricky Byrd - Sobering Times
Člen Rokenrolové síně slávy a bývalý kytarista Joan Jett & The Blackhearts Ricky Byrd je zpět se svým nejnovějším sólovým albem. "Sobering Times" vyšlo původně v září loňského roku a bylo distribuováno jen v omezeném množství. Nyní se dostává do širšího okruhu posluchačů. Sám autor o nahrávce říká, že je věnována všem lidem, kteří bojují se závislostmi a dlouhodobě se z nich zotavují. Sám ví, o čem ten boj je a jak je těžké se z toho všeho dostat, neboť si těmito problémy sám prošel. Na desce, která je přímým pokračovatelem předchozí "Clean Getaway", hostují například Willie Nile, Liberty DeVitto, Steve Holley či Thommy Price. Ukázky dvanácti songů plných naděje si můžete poslechnout na Rickyho YouTube kanálu .


V krátkosti

  • Bill MacKay And Nathan Bowles - Keys (Drag City)
    Máte-li rádi spojení folku, bluegrassu, klasické hudby, country, gospelu a alternativního country, pak je tu pro vás první společné dílo dvou amerických hudebníků - kytaristy Billa MacKaye a folkového multiinstrumentalisty Nathana Bowlese. Lepší představu si uděláte na bandcampu.
  • CFCF - Memoryland (BGM Solutions)
    Kanadský elektronický hudebník Michael Silver se vrací po dvou letech a v šestnácti skladbách se s ním ponoříte do vzpomínek a inspirací, které se mu tentokrát zatoulaly k tvorbě Sonic Youth, Smashing Pumpkins, The Chemical Brothers a Basement Jaxx. Uslyšíte je na jeho bandcampu.
  • Matthew E. White & Lonnie Holley - Broken Mirror: A Selfie Reflection (Jagjaguwar)
    Hudební experimenty, těžká alternativa, psychedelie i hudba náročná na pochopení či poslech, to je společné dílo jednasedmdesátiletého Holleye a rockového hudebníka Matthewa E. Whitea. O čem je řeč, zjistíte na bandcampu labelu.
  • Ari Herstand - Like Home (Ari's Take)
    Krom několika málo singlů nebylo o americkém hudebníkovi z Minneapolis slyšet takřka sedm let. Nyní to vypadá, že zavelel k návratu: vydává šestipísňové minialbum a na něm kombinuje rock, pop, soul, indie i r'n'b. Kolekce je k poslechu na jeho bandcampu.
  • Balmorhea - The Wind (Universal)
    Američtí minimalisté se rozhodli, že se na nové desce budou věnovat větru a proudění vzduchu věnovali hned dvanáct skladeb. Přivítali v nich také několik hostů jako Clarice Jensen, Lili Cuzor, Alex Browne, Morris Kliphuis, Lisa Morgenstern či Jonathan Sielaff. První ukázky znějí na webu Deutsche Grammophon.
  • Briston Maroney - Sunflower (Warner Music)
    Po čtyřech ípíčkách se americký indie-folk-rocker z Knoxville v Tennessee propracoval k plnohodnotnému debutovému albu. Společně se slavným producentem Johnem Congletonem nachystal celkem desítku skladeb. Sdílí je na svém YouTube.
  • Elephant Micah - Vague Tidings (Western Vinyl)
    Americký představitel lo-fi a indie folku Joseph O'Connell po třech letech připravil novou desku svého sólového projektu a inspirací mu tentokrát bylo jeho turné po Aljašce. Jak se na nahrávce syrovost tohoto koutu planety odrazila, uslyšíte na bandcampu.
  • Fešáci - Fešáci 2020 (Supraphon)
    Legendární česká countryová kapela se rozhodla připomenout svá dvě nejslavnější alba - "Fešáci 2000" a "Hvězda Countryon" -, z nichž to první oslavilo loni čtyřicet let a druhé o deset let méně. Ve společném vydání k nim hudebníci navíc přidali ještě bonusy, z nichž některé vycházejí vůbec poprvé na CD. Více informací naleznete na stránkách Supraphonu.
  • Christine Ott - Time To Die (Gizeh)
    Francouzská avantgardní skladatelka a jedna z nejvýraznějších ondistek je v poslední době velmi aktivní. Po loňské desce "Chimères (pour Ondes Martenot)" je tu znova s osmičkou nových skladeb v její vlastní produkci. Že se nejedná o zrovna snadný poslech, si ověříte na jejím bandcampu.
  • Merk - Infinite Youth (Humblebrag Records)
    Novozélandský hudebník Mark Perkins, který míchá styly jako psych pop, alternativní folk a bedroom pop, má na svém kontě již několik domácích hudebních cen. Zda se se svým druhým albem prosadí i v ostatních částech světa, odhadujte při jeho poslechu na bandcampu.
  • Parker Millsap - Be Here Instead (Thirty Tigers)
    Amerického hudebníka, který spolupracoval například se Sarah Jarosz a který bývá přirovnávaný k ranému Elvis Presleymu, oceňují především fanoušci i akademici pohybující se v americaně. Nyní vydává své páté album, jež sdílí na svém YouTube.
  • Small Black - Cheap Dreams (100% Electronica)
    Po poměrně dlouhých šesti letech se vrací americká formace kombinující indie folk, chillwave a synth pop. Pro svůj návrat pod novým labelem si její členové nachystali celkem jedenáct songů, které nahráli na svůj bandcamp.
  • The Treatment - Waiting For Good Luck (Mystic Production)
    Dvanáct písniček plus jeden klavírní bonus pro své fanoušky nahráli angličtí hardrockeři z Cambridge. Zda vás rozhýbou, jak se sluší a patří, zjistíte na YouTube kanálu Frontiers Records.

Dále stojí za pozornost:
Mark Mallman - Happiness: chytlavý groove pop z MinnesotyYouTube
Reverend Peyton’s Big Damn Band - Dance Songs For Hard Times:řízné americké blues countryYouTube
Chaser - Dreamers: melodický punk z Jižní KalifornieYouTube


Dále vychází:

Årabrot - Norwegian Gothic
Anna Heflin - The Redundancy Of The Angelic: An Interluding Play
Anna’s Anchor - A Glorious Ruction
Arion - Vultures Die Alone (Mystic Production)
Arthur Alligood - Better Late Than Never
Assertion (Feat. William Goldsmith) - Intermission
Benny Sings - Music
Caoilfhionn Rose - Truly
CJ - Loyalty Over Royalty Deluxe
Clamm - Beseech Me
Come Closer - Pretty Garbage
Damon Locks & Black Monument - Now (Digital Release)
Daniel Santiago - Song For Tomorrow
Danny Blu - The Pale Horse: Pandemonium
Dark The Suns - Suru Raivosi Sydämeni Pimeydessä
Dead Label - Anthology
Evan Greer - Spotify Is Surveillance
Exterminated - The Genesis Of Genocide
Fleetwood Mac - Fleetwood Mac Live (Super Deluxe Edition)
Funeral Fullmoon - Poetry Of The Death Poison
Futuristic & Michael Minelli - I Know What You're Thinking
Gab3 - Ready To Rave
Gangrened - Deadly Algorithm
Gilligan Moss - Gilligan Moss
Grand Soleil - Human Error
Graybeat - Graybeat Live
Hainbach - Landfill Totems
Heavy Feather - Mountain Of Sugar
Hellamor / Red Stone Chapel - Major League Heavy-Rock
Hiraki - Stumbling Through The Walls
Hooveriii - Water For The Frogs
Horndal - Lake Drinker
Hot Breath - Rubbery Lips
Hulvey - Christopher
Hypnosonics - Drums Were Beating: Fort Apache 1996
Hypnosonics - Someone Stole My Shows: Beyond The Q Division Sessions
Chris Cain - Raisin’ Cain
Indubious - The Bridge
Infinite & Divine - Silver Lining (Mystic Production)
Iogi - Everything’s Worth It
Isabelle Faust, Orchestre De Paris - Igor Stravinsky / Peter Eötvös - Le Sacre Du Printemps / Alhambra Concerto (Harmonia Mundi)
Jenny Tolman - There Goes The Neighborhood (Deluxe Version)
Jordan Rakei - Late Night Tales
Kelli Starr - No Rush
Kevo Muney - Lucille’s Grandson
Kollapse - Sult
Lapêche - Blood In The Water
Lazer Beam - Lazer Beam
Les Chants Du Hasard - Livre Troisième
Lisel + Booker Stardrum - Mycelial Echo
Luke Bryan - Born Here Live Here Die (Deluxe) (Universal)
Magg Dylan - Pawns
Mako - Fable Remix
Marc Scibilia - Seed Of Joy (Deluxe Edition)
Marion Raw - Deep Cuts
Merry Clayton - Beautiful Scars
MF Tomlinson - Strange Time
Motorjesus - Hellbreaker (Mystic Production)
Mountain Tamer - Live In The Mojave Desert Volume 3
My Name Is Ian - Fantastic Company
Nebelua - Live In The Mojave Desert Volume 2
Nyiko - Honesty
One Hundred Thousand - Zodiac
Onchocerciasis Esophagogastroduodenoscopy - The Rotted Plinth Of Sachiel
Orions Belte - Villa Amorini
Pasquale Grasso - Solo Ballads
Patron - El Patron
Peggy Lee - Something Wonderful: Peggy Lee Sings The Great American Songbook
Peggy Seeger - First Farewell
Powerlines - All Of This Is Temporary
Purgatory - Lawless To Grave
Queen Naija - Missunderstood… Still
Quiet Marauder - The Gift
Raf Rundell - O.M. Days
Rawb - The Beachfront
Requin Chagrin - Bye Bye Baby
Ross Gay - Dilate Your Heart
Různí - Greatest Ever Decade - 60s (Warner Music)
Saccades - Flowing Fades
Screamachine - Screamachine (Mystic Production)
Sharkula X Mukqs - Take Caution On The Beach
Silver Synthetic - Silver Synthetic
Small Calamities - Moments Of Impact
Sook-Yin Lee & Adam Litovitz - Jooj Two
Spirit Of The Beehive - Entertainment, Death
StayC - Staydom
Steiger - The New Lady Llama
Storm Gordon - The Lie I Love The Best
Teodor Currentzis - Ludwig Van Beethoven: Symphony No. 7 (Sony Music)
Termina - Dysphoria
Texas Taliban - Runs On Hate
The Blips - The Blips
The Lion’s Daughter - Skin Show
The Living Pins - Freaky Little Monster Children
The Pink Stones - Introducing…the Pink Stones
The Reds, Pinks & Purples - Uncommon Weather
The Routes - Mesmerised
Thomas Fehlmann - Böser Herbst
Throne - Pestilent Dawn
Till Brönner & Bob James - On Vacation (Bertus)
Tomemitsu - Sun
Viñu-Vinu - Exilio Transitorio
Wheel - Preserved In Time
Yoshinori Hayashi - Pulse Of Defiance

Vychází na vinylu:
Årabrot - Norwegian Gothic
Ariana Grande - Positions (Universal)
Arion - Vultures Die Alone (Mystic Production)
Art Blakey & Jazz Messengers - Moanin (Universal)
Balmorhea - The Wind
Benny Sings - Music
Bill Mackay And Nathan Bowles - Keys
Blaze Bayley - War Within Me (Mystic Production)
Briston Maroney - Sunflower (Warner Music)
Caoilfhionn Rose - Truly
Claire Rousay - A Softer Focus (EP)
Clamm - Beseech Me
Come Closer - Pretty Garbage
Daniel Santiago - Song For Tomorrow
Devil Sold His Soul - Loss (Mystic Production)
Dolores Diaz & The Standby Club (Feat. Conor Oberst) - Live At O’Leaver’s Elephant Micah - Vague Tidings
Flyte - This Is Really Going To Hurt
Heavy Feather - Mountain Of Sugar
Horndal - Lake Drinker
Hot Breath - Rubbery Lips
Cheap Trick - In Another World (Warner Music)
Christine Ott - Time To Die
Ibrahim Ferrer - Ibrahim Ferrer (Warner Music)
Indubious - The Bridge
Iogi - Everything’s Worth It
Jean-Michel Jarre - Amazônia
Jordan Rakei - Late Night Tales
Katya - Vampire Fitness (Warner Music)
Laurie Anderson - Big Science (Vinyl Reissue) ()
London Grammar - Californian Soil (Universal)
Lynyrd Skynyrd - Live At Knebworth '76 (Universal)
Matthew E. White & Lonnie Holley - Broken Mirror: A Selfie Reflection
Max Richter - Voices 2 (Universal)
Merk - Infinite Youth
Motorjesus - Hellbreaker (Mystic Production)
Mountain Tamer - Live In The Mojave Desert Volume 3
Nad Sylvan - Spiritus Mundi (Mystic Production)
Nick Waterhouse - Promenade Blue
Onyx - Onyx 4 Life
Peter Murphy - Love Hysteria (Vinyl Reissue) ()
Peter Murphy - Should The World Fail To Fall Apart (Vinyl Reissue) ()
Powerwolf - Blessed & Possessed (Vinyl Reissue) ()
Primal Fear - I Will Be Gone (EP) (Mystic Production)
Purgatory - Lawless To Grave
Queen Naija - Missunderstood… Still
Quiet Marauder - The Gift
Raf Rundell - O.M. Days
Rhiannon Giddens - Theyre Calling Me Home (Warner Music)
Různí - Wilcovered (Warner Music)
Saccades - Flowing Fades
Sarah Jarosz - Build Me Up From Bones (Vinyl Reissue) ()
Sook-Yin Lee & Adam Litovitz - Jooj Two
Spirit Of The Beehive - Entertainment, Death
Steiger - The New Lady Llama
Sweet Oblivion - Relentless
The Blips - The Blips
The End Machine - Phase2
The Fratellis - Half Drunk Under A Full Moon
The Lion’s Daughter - Skin Show
The Pink Stones - Introducing…the Pink Stones
The Reds, Pinks & Purples - Uncommon Weather
Thomas Fehlmann - Böser Herbst
Till Brönner & Bob James - On Vacation (Bertus)
Tomemitsu - Sun
Wheel - Preserved In Time
Yoshinori Hayashi - Pulse Of Defiance

EP:
Bay Station - Beyond The Safe And Sound
Billy Wylder - Whatcha Looking For
Blue Lab Beats - We Will Rise
Business. - Like You
Cehryl - Time Machine
Clafrica - Never Not Balling
Courting - Grand National
Claire Rousay - A Softer Focus
EJ Worland - No One Left To Blame
Ex-Olympian - Afterlife Remixed
Fake Dad - Old Baby
Franz Kirmann & Roberto Grosso - In Waves
Gabe Is A Unit - Gabe Is A Unit
Charlotte Jacobs - The Shape Of Wandering
Charlotte Spiral - New Light
Ladada - Ré
Lxst - Famous
Marie Naffah - Golden State
Matthew O’Neill - Yanatay Solstice Session Selections 2014-2018
Milly - Wish Goes On
Nelson Beer - Orlando
No Hope For The Lost - The Pilgrimage
Overmono - Pieces Of 8/echo Rush
People Museum - I Could Only See The Night
Queen Mars - Trust Issues
Rachel Chinouriri - Four° In Winter
Sahara - The Curse
Sarah Cicero - Cold Immaculate Opposite
Slow Dance - Moth & The Dove
Snips - Blasphemy
Talia Stewart - Murder, She Wrote
The Blossom - 97 Blossom
The Medea Project - Southern Echoes
Wasted Death - Ugly As Hell
Yaya Bey - The Things I Can’t Take With Me

Reedice:
Beverly Glenn-Copeland - Keyboard Fantasies
Big Big Train - The Underfall Yard
Hank Mobley - Soul Station (Universal)
Robert Cotter - Missing You


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY