Rap po dlouhé době v menšině. V českém albovém žebříčku uspěli Justin Bieber, Sting i Lana Del Rey

01.04.2021 19:36 - Josef Martínek | foto: Justin Bieber

Zatímco situace v našich rádiích je stále stejná (už několik měsíců z nich pořád nejvíce vyhrávají Mirai), albový žebříček osvěžilo hned několik očekávaných novinek. Justin Bieber, Sting a Lana Del Rey se postarali o to, že v první pětici bodují nezvykle jen dva zástupci jindy dominantního domácího rapu.
Mirai - Arigató
© facebook interpreta
RÁDIA - Kolikrát ještě oznámíme, že čelo českého rádiového žebříčku okupuje píseň "I přes to všechno" od skupiny Mirai? Nyní se tak stalo již pošestnácté. Ačkoliv playlisty našich rozhlasových stanic většinou invencí celkově moc nehýří, tak dlouho trvající kralování jednoho hitu už minimálně pár let nepamatujeme.

Na dvojce se trochu překvapivě objevili ATB, Topic a A7S s "You Love (9PM)". Taneční song z německé a u nás velmi populární produkce se ještě před týdnem schovával na devatenáctce, nyní ale razantně vyrazil vpřed. Dá se očekávat, že s blížícím se létem budou podobně laděné kousky dostávat stále více prostoru.

Na stupních vítězů se po měsíční pauze znovu objevil Harry Styles. S "Golden" vylepšil týden starou pětku a nyní mu náleží bronzové postavení. Britský zpěvák, jehož očekávaný pražský koncert byl kvůli pandemii už dvakrát odložen, si s tímto songem v nedávné minulosti opakovaně zapsal dokonce i stříbro, do vedení ho však Mirai nepustili.

Po medailových příčkách už pokukuje také 24kGoldn. Dvacetiletému americkému rapperovi a zpěvákovi v hitu "Mood" sekunduje jen o něco málo starší Portoričan iann dior. Oba mladí muži to společně dotáhli na první místo hitparád ve Velké Británii, USA, Německu a v několika dalších zemích, mějme se tedy před nimi v dalších týdnech na pozoru. Zatím si vystačí se čtyřkou.

Na konci první desítky najdeme ještě jedno nové jméno v elitní společnosti. Francouzští DJové Ofenbach u nás v posledních letech zabodovali hned s několika singly a ani aktuální "Wasted Love" si nevede špatně. Na současnou desátou řádku pronikla písnička s hostujícím zpěvákem Lagiquem z minulé dvanáctky.

Novinek se tentokrát sešlo poměrně hodně, představme si je proto v rychlosti. Nejvýše se probojovali Jonas Blue a Awa se "Something Stupid" (45.), následují Imagine Dragons zásluhou "Follow You" (51.), Bebe Rexha se "Sacrifice" (63.), Michael Schulte se skladbou "Stay" (65.) nebo miláček zdejšího publika, temperamentní Alvaro Soler, jehož novinka se jmenuje "Magia" (66.)

Australští Sheppard obsadili jednasedmdesátou příčku se singlem "Learning To Fly". Týden staré umístění letitého hitu "Let Me Down Easy" tak bylo skutečně nejspíš pouze statistickou chybou. Tuzemskou novinkovou stopu zajistila Annabelle, která na pětaosmdesátém místě ordinuje svou "Medicine".

Top 10 ČR - rádia:
  1. Mirai - I přes to všechno
  2. ATB & Topic & A7S - Your Love (9PM)
  3. Harry Styles - Golden
  4. 24kGoldn feat. iann dior - Mood
  5. O5 a Radeček - Bra3
  6. The Kid Laroi - Without You
  7. JC Stewart - I Need You To Hate Me
  8. Purple Disco Machine feat. Sophie & The Giants - Hypnotized
  9. Chinaski - Báseň
  10. Ofenbach feat. Lagique - Wasted Love


Justin Bieber - Justice
© Justin Bieber
ALBA - Dalo by se říci, že vítězství kohokoliv jiného než některého z tuzemských rapperů je v albovém žebříčku v poslední době svátkem. V prvních jedenácti týdnech letošního roku sbírali vavříny pouze Viktor Sheen a Yzomandias, nyní se konečně ke slovu dostává také zahraniční pop.

Justin Bieber se svou šestou studiovkou "Justice" zopakoval prvenství předchozí desky "Changes". Také kanadský zpěvák využil, podobně jako mnoho jeho kolegů, neplánovaného útlumu společenského života k tomu, aby tvořil. Albovou novinku představil jen třináct měsíců po zmíněné předchůdkyni. Podle očekávání triumfoval také v USA nebo doma v Kanadě, ovšem ve Velké Británii se musel sklonit před Lanou Del Rey.

Sheenovy "Barvy" se tentokrát spokojily se stříbrem a "Prozyum (Director's Cut)" Yzomandiase s bronzem. Po dlouhé době dokonce došlo k situaci, kdy má rap v první pětici menšinové zastoupení.

Vedle Biebera dokázali nadvládu jednoho žánru narušit také Sting a Lana Del Rey. Britský rocker to na čtyřce zvládl s kompilací se všeříkajícím názvem "Duets", ze které znějí například Annie Lennox, Herbie Hancock, Eric Clapton nebo Shaggy. Na pětce umístěná americká zpěvačka uspěla s nahrávkou "Chemtrails Over The Country Club", ověnčenou titulem Album týdne na musicserveru.

Posluchači pochopitelně reagovali také na úmrtí Hany Hegerové. Legendární šansoniérka nás opustila minulý týden ve věku 89 let, v pořadí proto najdeme hned několik jejích desek. Nejvýše se umístila zpěvaččina poslední řadovka "Mlýnské kolo v srdci mém" z roku 2010 (14.), zájem byl ale i o slavné album autorské dvojice Hapka-Horáček "Potměšilý host" (15.) nebo o výběr "Všechno nejlepší" (22.).

Top 10 - alba:
  1. N Justin Bieber - Justice
  2. Viktor Sheen - Barvy
  3. Yzomandias - Prozyum (Director's Cut)
  4. N Sting Duets
  5. N Lana Del Rey - Chemtrails Over The Country Club
  6. Viktor Sheen - Černobílej svět
  7. The Weeknd - After Hours
  8. Nik Tendo - Restart & Lunazar
  9. Dua Lipa - Future Nostalgia
  10. Mirai - Arigató

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 12. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY