Rozhodnuto: české festivaly budou jen pro očkované. Organizátoři narychlo mění programy

01.04.2021 08:04 - David Věžník | foto: Vojta Florian / musicserver.cz

Vláda České republiky konečně rozhodla: velké letní festivaly letos budou moci navštívit pouze lidé naočkovaní alespoň jednou dávkou vakcíny proti covidu-19. Po celonočním jednání tuto informaci na tiskové konferenci ve čtvrtek nad ránem potvrdil premiér Andrej Babiš.

"Bolo to něsmírně těžké rozhodování, protože covid, ale my museli jsme přijmout opatření a zároveň nějako rozhodnout, aby festivaly mohly se nějakým způsobem samozrejme uskutečniť," uvedl. Dodal, že konečnou podobu očkovacích pasů, jimiž se účastníci budou prokazovat u vstupů, dostala na starosti výtvarnice Míla Fürstová (známá mimo jiné ze spolupráce s Coldplay). Práce na vizuálu nabraly zpoždění, dle Babiše by však pelhřimovská rodačka měla představit výsledek během čtrnácti dní. "Takže vydržme to ještě dva týdny," slíbil.

Zpráva přišla jen několik hodin poté, co pořadatelský tým největší hudební přehlídky v republice, ostravských Colours, oznámil, že letošní ročník již podruhé přesouvá na další rok. "Máme z toho smíšené pocity, ale řekli jsme si, že hru 'odvolávám, co jsem odvolal, a slibuji, co jsem slíbil' hrát nebudeme," nechala se slyšet šéfka Colours Of Ostrava Zlata Holušová v reakci na vládní usnesení.

Ve hře tak zůstává například Rock For People. "Prakticky okamžitě po oznámení vlády jsme začali dělat zásadní změny v line-upu tak, aby aktuální situaci vyhovoval," prozradil ředitel festivalu Michal Thomes. Namísto Green Day a Fall Out Boy se tak hlavními hvězdami letošního ročníku stane kapela The Rolling Stones, jejíž všichni členové jsou již od ledna naočkováni, do Hradce Králové by se měl rovněž podívat legendární Tony Bennett.

Organizátoři metalového svátku Brutal Assault program nemění. Jdou na to z druhé strany. "Jubilejním pětadvacátým ročníkem jsme chtěli trhnout rekord v návštěvnosti a tohoto cíle chceme dosáhnout stále," prohlásili hlavní pořadatelé Tomáš Fiala a Martin "Shindy" Brzobohatý. Do josefovské pevnosti tak budou vypraveny desítky autobusů ze všech tuzemských domovů důchodců, v jednání je rovněž stavba malé polní nemocnice přímo v areálu, z níž by na jednotlivé koncerty mohli odbíhat již naočkovaní zdravotníci. "Těšíme se strašně," nechali se slyšet členové sebranky Cradle Of Filth, jejíž vystoupení bude patřit mezi vrcholy festivalu.

Konečně se tak blýská na lepší časy!

Anebo je to všechno jen apríl.

V redakci samozřejmě všichni toužíme po tom, aby se nastalá situace co nejdřív vrátila k normálu. Všem lidem, kteří pro nás připravují open-air akce a kteří tvoří kulturní život v Česku, přejeme pevné nervy. A úplně všem přejeme ještě pevnější zdraví.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY