"nenápadnému dělníkovi opozice" Marcelu Strýkovi - musicserver.cz">

Drť vzdávají písní "Uprostred tmy" hold "nenápadnému dělníkovi opozice" Marcelu Strýkovi

27.03.2021 15:26 - Petr Šrajer | foto: Drť

All-stars band slovenské nezávislé scény Drť zveřejnil titulní skladbu připravovaného dokumentu "Komúna", který bude mít premiéru letos v květnu. Snímek pojednává o pohnutém životě Marcela Strýka, významné (byť dnes už pozapomenuté) osobnosti nejen košického undergroundu. Jeho myšlenky v sobě osobitým stylem mísily filozofii, teologii i společenskou kritiku. Právě jeho slova se stala základem textu songu "Uprostred tmy".

Jeho sloganem je heslo: "Hovorí svetlo, hovorí svetlo a prežiera nás tmou," které opakovaně deklamuje frontman kapely Michal Kaščák (Bez ladu a skladu, ředitel festivalu Pohoda). Činí tak až překvapivě nezúčastněným tónem, který je v přímém kontrastu s chaoticky eklektickou hudbou, kombinující v sobě punkové kytary, jazzový saxofon a zvuk cembala. Není se čemu divit, autorem hudby (stejně jako iniciátorem kapely Drť) je Miroslav Tóth, výrazná postava slovenské avantgardy.

Klip k písni je potom filmovou koláží archivních materiálů, animací a záběrů z dokumentu, "Komúna", jehož tvůrci v čele s režisérem Jakubem Julénym se na něm také podíleli. Drť se skladbou "Uprostred tmy" ocitá na pomyslné druhé straně barikády. Svůj loňský debut "Puntičkár", který patří k nejpozoruhodnějším domácím nahrávkám uplynulých měsíců, totiž postavila na úryvcích z novinového rozhovoru s posledním předrevolučním velitelem StB Alojzem Lorencem.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY